ecopress
Η παρακολούθηση του καιρού στα μεσαία πλάτη σχετίζεται κυρίως με την κίνηση των μετώπων. Υπάρχουν τρία είδη μετώπων: θερμά, ψυχρά και συνεσφιγμένα. θερμό μέτωπο... ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕΤΩΠΩΝ

Η παρακολούθηση του καιρού στα μεσαία πλάτη σχετίζεται κυρίως με την κίνηση των μετώπων. Υπάρχουν τρία είδη μετώπων: θερμά, ψυχρά και συνεσφιγμένα. θερμό μέτωπο είναι το μπροστινό όριο μιας επερχόμενης θερμής αέριας μάζας και απεικονίζεται στους χάρτες καιρού με μια γραμμή με σκιασμένα ημικύκλια.

Επερχόμενο μπουρίνι

Ομοίως, ψυχρό μέτωπο είναι το μπροστινό όριο μιας επερχόμενης ψυχρής αέριας μάζας και απεικονίζεται με μια γραμμή με σκιασμένα τρίγωνα. Συνεσφιγμένο μέτωπο ονομάζεται το όριο μεταξύ ενός θερμού και ενός ψυχρού μετώπου, που έχει ανυψωθεί από την επιφάνεια της Γης. και απεικονίζεται με συνδυασμό ίων συμβόλων του θερμού και του ψυχρού μετώπου. Όσο πιο ισχυρά είναι τα μέτωπα, τόσο πιο έντονα εκδηλώνονται τα καιρικά φαινόμενα. Στους τροπικούς, η εμφάνιση μετώπων είναι σπάνια, μια και οι θερμοκρασιακές διαφορές είναι μικρές.

ΘΕΡΜΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑ ΜΕΤΩΠΑ

Σε ένα ψυχρό μέτωπο (επάνω, άκρη αριστερά), πυκνός, κρύος, αέρας εισβάλει κάτω από θερμότερο, ωθώντας τον απότομα προς τα πάνω. Αυτή η ανύψωση μπορεί να προκαλέσει μπόρες και καταιγίδες. Οι μπόρες εξασθενούν όταν ο ψυχρός αέρας εμβαθύνει πίσω οπό το μέτωπο. Σε ένα θερμό μέτωπο θερμός αέρας ανεβαίνει πάνω από πυκνότερες, προϋπάρχουσες, ψυχρότερες αέριες μάζες, προκαλώντας σταδιακή συμπύκνωση και κάθοδο της νέφωσης.

Ένδειξη στα νέφη: Η ανάπτυξη «πυργίσκων» σε αυτό το σωρειτόμορφα νέφη είναι ένδειξη ότι η ατμόσφαιρα γίνεται πιο ασταθής, αυτό βοηθά στην περαιτέρω κατακόρυφη ανάπτυξή τους.

Επερχόμενο μπουρίνι: Όταν η νέφωση χαμηλώνει ξαφνικό και εμφανίζονται στρωματόμορφα νέφη, αυτό υποδεικνύει ότι επίκειται μεταβολή των ανέμων, ίσως και βίαιη. Η απότομη άνοδος της ατμοσφαιρικής πίεσης και η πτώση της θερμοκρασίας συνδέονται συνήθως με τα ξαφνικά μπουρίνια. Αλλά και οι καταιγίδες συνδέονται με τέτοιες  αλλαγές προκαλώντας θυελλώδεις ανέμους.

ΣΥΝΕΣΦΙΓΜΕΝΑ ΜΕΤΩΠΑ

Για να ολοκληρωθεί η σύσφιγξη ενός μετώπου, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δύο ημέρες.

Στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ένα ψυχρό μέτωπο προσεγγίζει ένα προπορευόμενο θερμό. Αρχικά, υπάρχουν τρεις διαφορετικές αέριες μάζες, μία με το με ψυχρότερο αέρα μπροστά οπό το θερμό που πλησιάζει μαζί με ένα θερμό μέτωπο.

Ακολουθεί ο ψυχρός αέρας του ψυχρού μετώπου. Η βραδύτερη κίνηση του θερμού μετώπου επιτρέπει στο ψυχρό να το φτάσει. Μετά από μία ή δύο ημέρες το ψυχρό μέτωπο φτάνει το θερμό, ωθώντας προς τα πάνω τη θερμή αέρια μάζα. Είναι πιθανό να δημιουργηθούν σποραδικές βροχές από αυτό το μέτωπο, που αποκαλείται πλέον συνεσφιγμένο, αλλά δεν είναι ισχυρές.

Το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο στο βόρειο ημισφαίριο, παρά στο νότιο, όπου σπανίζουν τα καλά ανεπτυγμένα θερμό μέτωπα.

Γρήγορη αλλαγή: Αυτό το μέτωπο καταιγίδας, πάνω από τον Ατλαντικό ωκεανό, κοντά στις Βερμούδες, φωτογραφημένο οπό το διαστημικό λεωφορείο, δείχνει πόσο γρήγορα ο καιρός από αίθριος γίνεται θυελλώδη.

Πηγή των δημοσιεύσεων της νέας στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας