ecopress
Να ανοίξει τα χαρτιά του και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μελετών της ΡΑΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να γίνει ουσιαστικός και όχι προσχηματικός... Τι έγινε στη συνάντηση ΥΠΕΝ και επενδυτών για το «κούρεμα» των ΑΠΕ

Να ανοίξει τα χαρτιά του και να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία των μελετών της ΡΑΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, προκειμένου να γίνει ουσιαστικός και όχι προσχηματικός διάλογος, ώστε να βρεθεί κοινώς αποδεκτή λύση για το  έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) ζήτησαν οι εκπρόσωποι  φορέων και εταιριών των ΑΠΕ, στη συνάντηση τους, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου 2020 με τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη.

Στους κόλπους των επενδυτών ΑΠΕ έχει σημάνει συναγερμός, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του ΥΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, που οδηγούν στην εκτίμηση ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  προσανατολίζεται σε «κούρεμα» των τιμών, με τις οποίες αποζημιώνονται οι μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προκειμένου να κλείσει το έλλειμμα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ΑΠΕ, το οποίο πλησιάζει φέτος τα 300 εκατ. ευρώ. Δείτε εδώ στο ecopress

Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ), Γιώργος Περιστέρης,  εκπρόσωποι των διοικήσεων της ΕΛΕΤΑΕΝ και ΣΕΦ, καθώς και οι εκπρόσωποι  μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Οι αιτίες του προβλήματος

Οι επενδυτές ΑΠΕ ανέπτυξαν επιχειρηματολογία προς το ΥΠΕN, σύμφωνα με την οποία: «ο διάλογος πρέπει να έχει ως βάση την αλήθεια. Κι η αλήθεια είναι ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό δύο κυρίως λόγων, αφενός, (α) της περσινής απόφασης για μείωση του ΕΤΜΕΑΡ με ταυτόχρονη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να στηριχθεί οικονομικά η Επιχείρηση και, αφετέρου, (β) της μειωμένης Οριακής Τιμής Συστήματος και άλλων ευθέων ή εμμέσων επιπτώσεων της πανδημίας στα έσοδα του ΕΛΑΠΕ».

-«Αν θέλουμε όλοι μαζί να εξαντλήσουμε τις πιθανότητες να υπάρξει χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια (REACT EU), πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα ρεαλιστικό αίτημα που θα ανταποκρίνεται στην πραγματική επίπτωση της πανδημίας και να το υποστηρίξουμε όλοι μαζί με κάθε μέσο. Ακόμα όμως και ευρωπαϊκά κονδύλια να μην υπάρξουν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλοι κρατικοί πόροι, όπως έχει αποφασίσει να κάνει π.χ. η Γερμανία», φέρονται να είπαν οι επενδυτές ΑΠΕ προς τον ΥΠΕΝ, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: «Ποιος επενδυτής θα επενδύσει σε μια χώρα που συνεχώς αθετεί τα συμφωνημένα;»

Το ΥΠΕΝ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα τοποθετηθεί επί των θεμάτων που έχουν ανακύψει και για τα μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα χρηματοδότησης των ΑΠΕ και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επενδύσεων, αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και επενδυτές.

Πλαίσιο διαλόγου

Έγινε γνωστό ότι  οι Σύνδεσμοι και οι Εταιρείες, που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΝ, ζήτησαν αυτή την συνάντηση προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις του υπουργείου. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα υπάρχουν δηλώσεις, ομιλίες, συνεντεύξεις και διάφορα ρεπορτάζ στον Τύπο, αλλά ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση για το πώς σκέφτεται το υπουργείο να χειριστεί το θέμα με το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των επενδυτών “πρόθεση τους είναι να συνδράμουν με ιδέες και προτάσεις σε έναν διάλογο που πρέπει να είναι ουσιαστικός κι ειλικρινής κι όχι προσχηματικός. Σε έναν διάλογο χωρίς προειλημμένες αποφάσεις”. Επίσης ότι  “θέτουν ως  βασική αρχή του διαλόγου αυτού οφείλει να είναι ο σεβασμός των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Πολιτεία έναντι των επενδυτών που επένδυσαν στη βάση των εγγυήσεων μιας συντεταγμένης Πολιτείας, που οφείλει να έχει συνέπεια και συνέχεια”.

Για το πλαίσιο του διαλόγου που θα ακολουθηθεί η πλευρά των επενδυτών ζήτησε από το ΥΠΕΝ:

«Ο διάλογος δεν μπορεί να γίνεται με εκ των προτέρων στοχοποίηση κι ενοχοποίηση της άλλης πλευράς. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ενοχοποιείται και στοχοποιείται ο κλάδος με κατηγορίες για υπερκέρδη και για το ότι δήθεν δεν έχει υποστεί κάποια συνέπεια από την κρίση και την πανδημία». Σχετικά η πλευρά των επενδυτών προβάλει τα επιχειρήματα ότι:

-«Είναι σαν να ξεχνάμε το new deal και τις έκτακτες εισφορές που έχουν επιβληθεί στον κλάδο και οι οποίες είχαν συνοδευτεί τότε με την ρητή διαβεβαίωση της Πολιτείας ότι πρόκειται για ένα έκτακτο γεγονός που δεν πρόκειται ποτέ να επαναληφθεί. Αντίστοιχες πρακτικές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2018/2001, σχετικά με την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές».

-«Είναι σαν να ξεχνάμε ότι μετά το New Deal που προκάλεσε χάος κι οδυνηρές συνέπειες στην επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο με ξεπούλημα έργων, αναστολή επενδύσεων κλπ. ελάχιστοι μείναμε να επενδύουμε και να βοηθάμε τη χώρα κι οικονομικά και για να πιάσει τους στόχους για τις ΑΠΕ».

-«Κι όλα αυτά ενώ ήδη ο κλάδος έχει επιδείξει σημαντικό κι υγιή ανταγωνισμό και συνδράμει ουσιαστικά στο κύριο μέλημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, που είναι η εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος, όπως πρόσφατα διαβάσαμε σε συνέντευξή σας.»

Προαπαιτούμενα 

Οι εκπρόσωποι των φορέων και επενδυτών ΑΠΕ φέρονται στη συνάντηση να ζήτησαν από το ΥΠΕΝ:

Α) Να δημοσιοποιήσει το υπουργείο τα στοιχεία και τις μελέτες στη βάση των οποίων έχει ξεκινήσει τις σκέψεις του για τον ΕΛΑΠΕ. Για παράδειγμα, πρέπει να έχουμε τη μελέτη που έχει γίνει για τη ΡΑΕ και να εμπλακούμε και στη μελέτη που εκπονεί ο ΔΑΠΕΕΠ. “Διότι δυστυχώς εμείς δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία που δεν είναι δημόσια και θα πρέπει να μπορούμε να συζητάμε στην ίδια βάση” όπως είπαν. Και

Β) Να κοινοποιηθούν οι έστω και προκαταρκτικές σκέψεις και προτάσεις του ΥΠΕΝ

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας