ΤΕΕ: για ΥΔΟΜ και έκδοση οικοδομικών αδειών με ευθύνη του μηχανικού
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΈργαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΥποδομέςΧωροταξία 21 Ιουνίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Να συνεχιστεί ο έλεγχος των ΥΔΟΜ στις οικοδομικές άδειες για μεγάλα κτίρια της κατηγορίας 3, μέχρι να ολοκληρωθεί ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, που υλοποίει το ΤΕΕ και θα είναι έτοιμος σε τρία χρόνια ζήτησε με παρέμβαση του στη Βουλή ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.
Παράλληλα, εφόσον ψηφιστεί η ρύθμιση του ΥΠΕΝ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, για έκδοση οικοδομικών αδειών όλων των κατηγοριών και υπολογισμό της δόμησης σε κάθε κτίριο με ευθύνη και βεβαίωση του μηχανικού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα, που πρέπει να υλοποιηθούν, όπως είπε, «ώστε να είμαστε σίγουροι ότι θα εκδίδονται νόμιμες άδειες και για να μην κινδυνεύουμε να έχουμε μια νέα γενιά αυθαιρέτων».
Στην διαδικασία ακρόασης των εκπροσώπων φορέων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, το βράδυ της Τρίτης 21 ιουνίου 2022, τοποθετήθηκε συνολικά για το νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του στοιχήματος της ενεργειακής μετάβασης». Ο ίδιος τόσο στην βασική τοποθέτηση όσο και στη δευτερολογία του, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, αναφέρθηκε διεξοδικά στις χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, με αιχμή την έκδοση οικοδομικών αδειών με ευθύνη του μηχανικού.
Για τις ενεργειακές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις του νομοσχέδιου του ΥΠΕΝ άσκησε παρέμβαση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στη Βουλή.
Πρώτα ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης
-«Είχα τοποθετηθεί και στο παρελθόν, επί υπουργίας του κου Σταθάκη στο ΥΠΕΝ, όταν είχε ετοιμαστεί να προωθηθεί μία παρόμοια ρύθμιση, ότι δεν θα έπρεπε να καταργηθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας από τις ΥΔΟΜ, μέχρι να ολοκληρωθεί η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που έχει αρχίσει να υλοποιεί το ΤΕΕ και θα υλοποιηθεί τα επόμενα 3 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ σημειώνοντας ότι:
-«Έχω αναφερθεί διαχρονικά και στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης, στο ότι είναι προτιμητέα κάθε φορά, όταν εκδίδεται μία άδεια να υπάρχει μία προέγκριση από την αρμόδια ΥΔΟΜ. Αυτό δεν συμβαίνει για την κατηγορία 3, με θετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ταχύτητα έκδοσης οικοδομικών αδειών σε περιοχές που είναι ξεκάθαρο το πολεοδομικό τοπίο. Αυτή τη στιγμή επεκτείνεται το μέτρο και στις κατηγορίες 1 και 2. Παραμένει η θέση μου ότι θα ήταν προτιμητέα η λύση της προέγκρισης από τις αρμόδιες ΥΔΟΜ, παρόλο που εδώ υπάρχει τουλάχιστον ο σημαντικός έλεγχος τοπογραφικού διαγράμματος το οποίο είναι απαραίτητο».
Ξεκάθαρη θέση και προτάσεις
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τονίζοντας «πάρα το ότι είναι ξεκάθαρη η θέση μου, αντιλαμβάνομαι για πιο λόγο κάνει τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο Περιβάλλοντος, για να επιταχύνει την έκδοση των οικοδομικών αδειών» και πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, εφόσον η ρύθμιση ψηφιστεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΥΔΟΜ και οι καθυστερήσεις έκδοσης οικοδομικών αδειών, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που οι άδειες καθυστερούν περισσότερο από 9 και 10 μήνες να εκδοθούν, με αποτέλεσμα να μένει πίσω όλη η οικοδομική δραστηριότητα άρα και η ανάπτυξη της χώρας». Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε:
-Tο Υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να έρθει άμεσα να ρυθμίσει το θέμα της υποστελέχωσης των ΥΔΟΜ, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τουλάχιστον μία ασφάλεια δικαίου, όσον αφορά την έκδοση αδειών με το νέο τρόπο ο οποίος θεσπίζεται. Ο ίδιος στηλίτευσε το γεγονός ότι βρισκόμαστε «σε μία περίοδο που η Πολεοδομίες δεν λειτουργούν διότι κακώς έχει θεσπίσει η πολιτεία ότι οι Πολεοδομίες, οι ΥΔΟΜ, ανήκουν στους Δήμους με αποτέλεσμα να ανήκουν, επίσης, στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι στο Υπουργείο το οποίο ασκεί τη διαδικασία των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις πολεοδομικές διατάξεις».
-Το υπουργείο Εσωτερικών να στελεχώσει τις ΥΔΟΜ και να απαγορεύσει στους δημάρχους, διότι οι ΥΔΟΜ ανήκουν στους Δήμους αυτή τη στιγμή, με κάποια ρύθμιση να μετακινούν τους υπαλλήλους των ΥΔΟΜ στις τεχνικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των ΥΔΟΜ. Σχετικά ο Γ. Στασινός επισήμανε ότι: «έχουμε το εξής πρόβλημα. Οι Δήμαρχοι, επειδή θεωρούν ότι είναι καλύτερο γι’ αυτούς για να ξαναεκλεγούν, μετακινούν υπαλλήλους από τις ΥΔΟΜ στις τεχνικές υπηρεσίες γιατί είναι προτιμητέο γι’ αυτούς να φτιαχτούν τα πεζοδρόμια και οι πλατείες και όχι να εκδίδονται οι άδειες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών».
-Από εκεί και πέρα, παράλληλα για να μπορεί να εκδίδονται οι οικοδομικές άδειες θα έπρεπε το υπουργείο Εσωτερικών να κάνει μία ρύθμιση, που να επιτρέπει ανά Περιφερειακή Ενότητα να χρεώνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης αδειών, οι άδειες από μία ΥΔΟΜ σε άλλη ή να εξυπηρετούνται όλες οι ΥΔΟΜ από μία, την κεντρική της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, για να μπορούν οι χρόνοι να είναι λογικοί, εξηγώντας ότι λογικοί χρόνοι είναι μέχρι σε δύο τρεις μήνες να εκδίδεται μία άδεια, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιοχές που οι άδειες καθυστερούν περισσότερο από 9 και 10 μήνες.
-Το επόμενο στάδιο το οποίο θα πρέπει να δει το ΥΠΕΝ και να εφαρμοστεί, εφόσον η ρύθμιση ψηφιστεί είπε ο Γιώργος Στασινός ότι είναι δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον 30% των οικοδομικών αδειών, μάλιστα με αυτόματη χρέωση ή κλήρωση του συστήματος για να μην υπάρχουν παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι και οι άδειες που θα εκδίδονται με ευθύνη του μηχανικού θα είναι απολύτως νόμιμες με βάση την κείμενη νομοθεσία και φυσικά να ελέγχονται τα τοπογραφικά, όπως προβλέπεται στη ρύθμιση.
-«Αυτή είναι συνολικά η θέση μου, νομίζω ότι χρειάζεται μία συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος με το υπουργείο Εσωτερικών για να κάνει άμεσες ρυθμίσεις ώστε να μην κινδυνεύουμε να έχουμε μία νέα γενιά αυθαιρέτων», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ
Αξιολογητές χωρικών μελετών
-«Είναι εξαιρετικά σημαντική η ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων αξιολογητών χωρικών μελετών, οπότε θεωρούμε σημαντικό βήμα, εν όψει της πληθώρας των μελετών που βρίσκονται σε διαδικασία διαγωνισμού ή εκπόνησης και την προσθήκη άρθρων για τον έλεγχο και τις παραβάσεις από την πλευρά των αξιολογητών» τόνισε σχετικά ο Γιώργος Στασινός.
Παραδοσιακοί οικισμοί από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε επίσης τα ΠΔ για τους παραδοσιακούς οικισμούς να εκδίδονται από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ. Σχετικά είπε: «Θέλω να καταθέσω έναν προβληματισμό και μία πρόταση βελτίωσης του νομοσχεδίου για το κατά πόσο θα μπορέσουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας να ασκήσουν αρμοδιότητες που τους ανατίθενται, δηλαδή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό στους παραδοσιακούς οικισμούς των περιοχών ευθύνης τους. Δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν προσωπικό για να υπηρετήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Η έκδοση Π.Δ. από το ΥΠΕΝ με συνυπογραφή των δύο, χωρικής αρμοδιότητας, Υπουργείων ή έστω το αντίστροφο, είναι μάλλον προτιμητέα επιλογή. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνω τη μεγάλη σημασία που αποκτά σ’ αυτή την περίπτωση η επεξεργασία από το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που αποτελείται από εγνωσμένης αξίας και γνώσεων μέλη».
Γρήγορη έκδοση κανονιστικών διατάξεων
Για τις ενεργειακές διατάξεις του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ αφού επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά τεχνικού χαρακτήρα με πληθώρα ειδικών διατάξεων. Αντιλαμβάνομαι, ότι τέτοια νομοσχέδια δυσκολεύουν τους βουλευτές, αλλά σημειώνω, ότι με βάση τη νομοθετική τάξη της χώρας, η Βουλή καλείται να νομοθετήσει για πολλά ζητήματα, που σε άλλες χώρες αποτελούν έργο της διοίκησης. Ωστόσο, δυστυχώς, η διοίκηση στη χώρα μας, δεν έχει ούτε νοοτροπία, ούτε δυνατότητες ορθής ρυθμιστικής λειτουργίας, οπότε αν θέλουμε να εφαρμόζονται οι διατάξεις ενιαία σε όλη τη χώρα με ταχύτητα και κοινούς κανόνες, πρέπει η Βουλή να αναλαμβάνει τη νομοθέτηση, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι μετά την ψήφιση των διατάξεων, εκδίδονται γρήγορα οι κανονιστικές διατάξεις, όπως είναι υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα».
Η σημασία επιτάχυνσης των έργων ΑΠΕ
Σχετικά με τις ρυθμίσεις για την προώθηση επενδύσεων ΑΠΕ, η επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ, ο Γιώργος Στασινός τόνισε ότι: «είναι κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας του στοιχήματος της ενεργειακής μετάβασης σε ένα μέλλον με λιγότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα, δηλαδή, με καλύτερη ποιότητα ζωής για τον καθένα από εμάς. Διότι, η αντικατάσταση των ρυπογόνων καυσίμων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν είναι μόνο θέμα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, ούτε μόνο θέμα πρόληψης των φυσικών καταστροφών που αυτή προκαλεί, ούτε απλά προστασίας της στιβάδας του όζοντος και του πλανητικού κλίματος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο θέμα να ακολουθήσει η χώρα διεθνείς συνθήκες, όπως των Παρισίων και διεθνείς τάσεις. Έχει και πραγματικό, πρακτικό αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των πολιτών και πρέπει να το λέμε. Εγκαθιστώντας νέες μονάδες ΑΠΕ, καθαρίζουμε, εν τέλει, τον αέρα που αναπνέουμε στις πόλεις και τα χωριά μας, μειώνουμε τη θερμοκρασία τοπικά, προστατεύουμε τα δέντρα, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά. Ακόμη και με αυτό τον ανοδικό κύκλο τιμών της ενέργειας, δεν πρέπει να ξεχνάμε τον τελικό στόχο, που έχει όμως και άμεσα αποτελέσματα. Να παράγουμε ενέργεια, χωρίς να επιβαρύνουμε με ρύπους το περιβάλλον».
Ξεκάθαρες και ταχείες διαδικασίες με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων
-«Σχετικά με το ζήτημα της αδειοδότησης των ΑΠΕ, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ήταν και είναι πολυαναμενόμενη από την αγορά και από τους σχετικούς δημόσιους φορείς, διότι έρχεται να επιλύσει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν μπορώ να πω, αν η συγκεκριμένη λύση που περιγράφεται στο νόμο, είναι η βέλτιστη δυνατή. Είναι σίγουρα, όμως, σημαντικά θετικό βήμα. Επιμέρους παρατηρήσεις, αντιρρήσεις και προτάσεις, έχουν σίγουρα οι αντίστοιχοι φορείς των ΑΠΕ, οι οποίοι θα το πουν σήμερα είτε το έχουν πει, ήδη» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και τόνισε «τη βασική στόχευση που το ΤΕΕ συμμερίζεται» η οποία είναι:
-«Οι διαδικασίες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και ταχείες και αυτό διασφαλίζεται, κατά κανόνα, με τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων. Οπότε, είναι σωστή η κατεύθυνση για ένα ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ και κυρίως, για τη διασύνδεσή του, τη διαλειτουργικότητα με τα άλλα συστήματα αδειοδότησης της χώρας. Διότι, εν τέλει, στόχος της χώρας, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί, είναι να υπάρχει ένα κεντρικό ενιαίο σύστημα αδειοδότησης για όλες τις δραστηριότητες. Στο μεσοδιάστημα και ειδικά λόγω των άμεσων αναγκών, είναι, προφανώς, απαραίτητη, η ηλεκτρονική διαδικασία στις επιμέρους αδειοδοτήσεις, όπως και εδώ στις ΑΠΕ».
Η σημασία των επενδύσεων σε δίκτυα
Ο Γ. Στασινός τόνισε ακολούθως τη σημασία που έχουν οι διατάξεις για την διευκόλυνση των επενδύσεων σε δίκτυα. Σχετικά σημείωσε ότι: «Το έχω ξαναπεί και εδώ στη Βουλή και το ΤΕΕ το επαναλαμβάνει πάρα πολλές φορές με διάφορες αφορμές, ότι τα σύγχρονα ηλεκτρονικά δίκτυα με δυναμικότητα και δυνατότητες που αντιστοιχούν όχι μόνο στις τωρινές, αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες, είναι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης. Με τις απαιτήσεις που υπάρχουν και που θα δημιουργηθούν για τον τεχνολογικό μετασχηματισμό ολόκληρων κλάδων της οικονομίας και από τις μηχανές εσωτερικής καύσης, τους ηλεκτροκινητήρες, είναι απολύτως απαραίτητη η ύπαρξη σύγχρονων και ισχυρών δικτύων διανομής. Αυτό για την κατανάλωση. Αλλά το ίδιο ισχύει και για την παραγωγή. Δεν μπορούμε να έχουμε υγιείς επενδύσεις σε ΑΠΕ, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους, αν δεν έχουμε δίκτυα μεταφοράς της ενέργειας αυτής, όπως καταλαβαίνουμε όλοι και μας δίδαξαν και τα παραδείγματα των τελευταίων περιοχών που έμειναν εκτός τα τελευταία χρόνια. Επομένως, η προτεραιότητα της Πολιτείας, πρέπει να είναι μία. Δίκτυα, δίκτυα, δίκτυα».
Για την αποθήκευση ενέργειας ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι, «είναι σημαντικό ότι αποκτά η χώρα ένα πλαίσιο για την αδειοδότηση έργων αποθήκευσης ενέργειας. Διότι, μαζί με τα δίκτυα, είναι η κρίσιμη παράμετρος για την επιτυχία της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας και αργήσαμε ήδη πολύ να το καθιερώσουμε. Αν και τα τεχνολογικά δεδομένα αλλάζουν, το πλαίσιο, ευελπιστώ, ότι θα μπορέσει να δουλέψει. Σε κάθε περίπτωση, χρειαζόμαστε έργα, μεγάλα και μικρά, για αποθήκευση ενέργειας που δεν καταναλώνεται και παράγεται με πράσινο πρόσημο».
-«Αντίστοιχα, σημαντικές είναι οι διατάξεις για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα που δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μια τέτοια συζήτηση, ούτε νομίζω, ότι ένα νομοσχέδιο είναι αρκετό για μία τέτοιου στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση» είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα αποχέτευσης
-«Οι ρυθμίσεις που έρχονται για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων όσον αφορά τη σύνδεση των οικοδομών με τα δίκτυα αποχέτευσης, κυρίως σε συνδυασμό με την καθιέρωση πιθανών κινήτρων αλλά και προστίμων, έρχεται πολύ καθυστερημένα αλλά πρέπει να προχωρήσει άμεσα. Θα έπρεπε η πολιτεία να έχει τέτοια μέτρα στη φαρέτρα της τουλάχιστον εδώ και 10 – 15 χρόνια. Έστω και τώρα, όμως, είναι καλοδεχούμενα, αρκεί να εφαρμοστούν άμεσα και γρήγορα» είπε ο Γιώργος Στασινός και σημείωσε ότι:
-«Η λειτουργία βιολογικών καθαρισμών λυμάτων με συνδεδεμένα όλα τα ακίνητα των οικισμών που αφορούν σε όλη τη χώρα αποτελεί περιβαλλοντική προτεραιότητα, αλλά είναι κυρίως κριτήριο πολιτισμού, δεν είναι απλά μια κοινωνική υποχρέωση».
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ: οδηγίες για μεγέθη και υποχρεωτικά στοιχεία στη βεβαίωση όρων δόμησης
- Οικοδομική άδεια και δόμηση από το μηχανικό – τέλος οι εγκρίσεις της ΥΔΟΜ
- ΥΠΕΝ: τι αλλάζει στην έκδοση, αναθεώρηση και έλεγχο των οικοδομικών αδειών
- Οικοδομικές άδειες: με αλλαγές για τους μηχανικούς οι τελικές ρυθμίσεις στο ΦΕΚ
- Πρόταση 7 σημείων απλοποίησης της έκδοσης οικοδομικών αδειών
- ΤΕΕ: οδηγίες για τις παρατάσεις οικοδομικών αδειών στο «e- άδειες»