ecopress
«Όμηροί» των ιδιοκτησιών τους εξαιτίας πράξεων της Διοίκησης κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 10.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από... ΤΕΕ Μαγνησίας: Στον αέρα κτίσματα σε οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων

«Όμηροί» των ιδιοκτησιών τους εξαιτίας πράξεων της Διοίκησης κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε περίπου 10.000 οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) σύμφωνα µε την οποία κατέπεσαν τα όρια οικισμών του Πηλίου.

Πρακτικά, οι περιοχές αυτές κινδυνεύουν να βρεθούν πλέον εκτός -από εντός- σχεδίου, µε όλες τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο συνεπάγεται, αφού οι επεκτάσεις των ορίων οικισμών κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ήδη οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε οικισμούς της Μαγνησίας -είτε αυτές είναι κατοικίες είτε εξυπηρετούν επαγγελματικές χρήσεις (ξενώνες κ.λπ.)- όχι µόνο δεν μπορούν να τις εκμεταλλευτούν σε επίπεδο αγοραπωλησιών, αλλά πλέον δεν μπορούν καν να τις συντηρήσουν, καθώς κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας έχει «παγώσει», ακόμα και αυτές που αφορούν σε επεμβάσεις για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.

Την ίδια στιγµή, καµία δικαιοπραξία επί αυτών των ακινήτων δεν μπορεί να γίνει -συμπεριλαμβανομένων των μεταβιβάσεων -, µε την κτηματαγορά να έχει νεκρώσει. Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και σε αρκετούς οικισμούς του Νομού Ρέθυμνου, καθώς παρεμφερής απόφαση είχε εκδοθεί πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ, σύµφωνα µε πληροφορίες, αντίστοιχες προσφυγές έχουν κατατεθεί και για περιπτώσεις πλείστων άλλων οικισμών σε όλη την επικράτεια, μεταξύ των οποίων και τα Ζαγοροχώρια.

Ουσιαστικά, µε τις αποφάσεις αυτές δεν γίνονται δεκτές οι επεκτάσεις των οικισμών που έγιναν μετά το 1923 µε πράξεις της Διοίκησης (αποφάσεις νομαρχών, υπουργείων, δήμων κ.λπ.), µε αποτέλεσµα τα συγκεκριμένα οικόπεδα, που εντάσσονταν έως τώρα στην εντός σχεδίου δόμηση, πλέον να θεωρούνται εκτός σχεδίου. Κατά συνέπεια, οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν εισέλθει σε µια «πολεοδομική καραντίνα», αφού οι Πολεοδομίες δεν προχωρούν στην έκδοση καµίας οικοδομικής άδειας για οποιαδήποτε εργασία εάν αυτή αφορά οικόπεδο σε περιοχή εκτός του «παλαιού πυρήνα» των οικισμών, δηλαδή τα παλιά όρια των οικισμών προ του 1923. Πρακτικά δεν μπορεί να προχωρήσει καµία πράξη για κανένα από τα αμφισβητούμενα τμήματα αυτών των οικισμών.

ΤΕΕ Μαγνησίας 

Στον αέρα κτίσματα σε οικόπεδα μικρότερα από τέσσερα στρέμματα . «Οι ιδιοκτήτες που έχουν χτίσει ή αγοράσει ακίνητα εντός των ορίων δεν είχαν πρόθεση να παρανοµήσουν, αλλά αντιθέτως στηρίχθηκαν σε αποφάσεις της Διοίκησης. Εφόσον στην περίπτωση του Πηλίου η Διοίκηση είχε ακολουθήσει λανθασμένη διαδικασία µε την οριοθέτηση µέσω αποφάσεων νομάρχη, θα πρέπει να δοθεί µια σύννοµη µεν λύση, χωρίς όμως συνέπειες για τους ιδιοκτήτες που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση» επισημαίνει στο «Έθνος της Κυριακής» και στην Μαρία Λιλιοπούλου  η πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη απόφαση επηρεάζει περίπου 8Ο οικισμούς στην περιοχή του Πηλίου, οι οποίοι ανήκουν στους ∆ήµους Βόλου (στις παρυφές του Πηλίου, όπως η Πορταριά και η Μακρινίτσα), Ζαγοράς-Μουρεσίου, Νοτίου Πηλίου και Ρήγα Φεραίου.

Σύµφωνα µε την κυρία Καπούλα, η συγκεκριμένη απόφαση γεννά σειρά προβλημάτων πέραν των προφανών, αφού εάν μετατραπούν σε εκτός σχεδίου, αυτό µε τη σειρά του θα δημιουργήσει και ζητήματα αρτιότητας και οικοδομησιμότητας, καθώς υπάρχουν κτίσματα που ανεγέρθηκαν σε οικόπεδα πολύ μικρότερα των 4 στρεμμάτων που απαιτούσε η εκτός σχεδίου δόμηση. Παράλληλα, σύµφωνα µε τον τεχνικό κλάδο, προκαλείται και ντόµινο προβλημάτων, καθώς, για παράδειγμα, στην περίπτωση τακτοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων ή χρήσεων τα πρόστιµα στις εκτός σχεδίου περιοχές υπολογίζονται διαφορετικά, από τη στιγµή που οι τιμές ζώνης είναι χαμηλότερες από αυτές στις εντός σχεδίου περιοχές.

Έτσι, το νέο ποσό υπολογισµού ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μικρότερο από αυτό που έχει ήδη πληρωθεί από τους ιδιοκτήτες. Ταυτόχρονα και οι προβλεπόμενοι έλεγχοι είναι ηπιότεροι, γεγονός που μσκροπρόθεσμα μπορεί να αλλοιώσει το τοπίο της περιοχής, ειδικά στις περιπτώσεις παραδοσιακών οικισμών. Επίσης, στις εκτός σχεδίου περιοχές διαφορετικός είναι και ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ για τα συγκεκριμένα ακίνητα, µε ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και αναδρομικές αξιώσεις ιδιοκτητών κατά του Δημοσίου. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται και το γεγονός ότι εξαιτίας της συγκεκριμένης απόφασης, της ανασφάλειας επί των ιδιοκτησιών και του «παγώματος» στην έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και του φρένου σε κάθε αγοραπωλησία και μεταβίβαση, σιγά -σιγά ατονεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή, κάτι το οποίο µπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και την οικονομία της χώρας.

Παράλληλα προβάλλει και ο κίνδυνος να τιναχθούν στον αέρα και οι δασικοί χάρτες που συντάσσονται και στηρίζονται στα όρια των υπό ανάκληση διοικητικών αποφάσεων του παρελθόντος.

«Η αδυναμία ακόμα και συντήρησης των κτιρίων ύστερα από τις χειμερινές χιονοπτώσεις τα υποβαθμίζει σε τέτοιο βαθμό που τελικώς υποβαθμίζεται και το ίδιο το περιβάλλον, αλλά και ο χαρακτήρας της περιοχής.

Αυτήν τη στιγμή τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει στο Πήλιο. Καθημερινά δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες, συμβολαιογράφους, μεσίτες. Το πρόβλημα είναι μείζον και πρέπει να δοθεί άμεσα µια λύση» καταλήγει η κυρία Καπούλα.

Θολό είναι το τοπίο και για τους δασικούς χάρτες που συντάσσονται και στηρίζονται στα όρια των υπό ανάκληση διοικητικών αποφάσεων του παρελθόντος.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας