ecopress
O πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξηγεί γιατί είναι υπέρ των ευεργετημάτων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και ειδικότερα του δικαιώματος δόμησης υψηλότερων και μεγαλύτερων κτιρίων, που... TEE: για μπόνους ΝΟΚ, εκτός σχεδίου δόμηση, αυθαίρετα και Πολεοδομίες

O πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εξηγεί γιατί είναι υπέρ των ευεργετημάτων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και ειδικότερα του δικαιώματος δόμησης υψηλότερων και μεγαλύτερων κτιρίων, που τόσες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει από δημάρχους αλλά και φορείς και φυσικά πρόσωπα. Και απαντά για την εκτός σχεδίου δόμηση, τα αυθαίρετα, την ταυτότητα κτιρίου και τις Πολεοδομίες.

Αν παραμείνουμε στη χώρα με τον σημερινό κτιριακό πλούτο, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες γενιές θα είναι καταστροφικές. Άρα θα πρέπει σταδιακά να ανανεωθούν τα κτίρια. Όμως, «για να ανανεωθούν θα πρέπει οι μελέτες κόστους – οφέλους να βγαίνουν για όποιον επιθυμεί να χτίσει μια νέα, σύγχρονη, ασφαλή και ενεργειακά και περιβαλλοντικά ορθή κατασκευή» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής»  και στον δημοσιογράφο Ηλία Μπέλλο ο πρόεδρος του ΤΕΕ έδωσε απαντήσεις για τα ανοιχτά πολεοδομικά θέματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή της επικαιρότητας. Ειδικότερα:

Γιατί το ΤΕΕ είναι υπέρ των μπόνους του ΝΟΚ

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα: «Έχετε πάρει πολύ σαφή θέση υπέρ των ευεργετημάτων του νέου οικοδομικού κανονισμού και ειδικότερα του δικαιώματος δόμησης υψηλότερων κτισμάτων και μεγαλύτερης επιφάνειας, που αντιμάχεται ένας ολοένα και αυξανόμενος αριθμός δημάρχων αλλά και κατοίκων και ενώσεων. Είστε βέβαιος ότι είστε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και δεν συμβάλλετε στην υπερβολική τσιμεντοποίηση;»

Ο Γιώργος Στασινός απάντησε: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είμαι στη σωστή μεριά της ιστορίας. Θα αναφέρω κάποιους αδιαμφισβήτητους αριθμούς. Τα κτίρια προ του 1955 δεν έχουν καμία σεισμική θωράκιση, τα κτίρια που κατασκευάστηκαν μεταξύ 1955-1985 έχουν μικρή σεισμική θωράκιση, αυτά μεταξύ 1985-1995 έχουν κάποια θωράκιση και τα κατασκευασμένα μετά το 1995 είναι αρκετά ασφαλέστερα. Επίσης, ένα κτίριο προ κανονισμού θερμομόνωσης (1980) καταναλώνει περίπου 6-10 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κτίριο nZeb (σ.σ. σημερινή απαίτηση) και 15-23 φορές περισσότερο από κτίρια πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης (αυτά που παίρνουν +10% στον συντελεστή δόμησης), ένα κτίριο προ ΚΕΝΑΚ (1980-2010) καταναλώνει περίπου 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια από ένα κτίριο nZeb (σημερινή απαίτηση) και 7-10 φορές περισσότερο από κτίρια πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Οι εκπομπές των ρύπων είναι περίπου ανάλογες με τις καταναλώσεις. Το συμπέρασμα είναι προφανές: αν παραμείνουμε στη χώρα με τον σημερινό κτιριακό πλούτο, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για τις επόμενες γενιές θα είναι καταστροφικές. Άρα θα πρέπει σταδιακά να ανανεωθούν τα κτίριά μας. Για να ανανεωθούν θα πρέπει οι γνωστές μελέτες πλέον, κόστους – οφέλους, να βγαίνουν για όποιον επιθυμεί να χτίσει μια νέα, σύγχρονη, ασφαλή και ενεργειακά και περιβαλλοντικά ορθή κατασκευή. Αυτό ακριβώς προβλέπει ο ΝΟΚ με τα περιβαλλοντικά κίνητρα. Τα διλήμματα επομένως είναι: Θέλουμε κτίρια ασφαλή και ενεργειακά και περιβαλλοντικά σύγχρονα ή θέλουμε να παραμείνουμε με τα παλιά; Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν στη χώρα ή θέλουμε να φύγουν γιατί εδώ δεν θα είναι βιώσιμη η κατάσταση, είτε λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είτε λόγω της ακρίβειας που θα δημιουργήσει η κατασκευή μικρότερων κτιρίων που θα αντικαθιστούν πολύ μεγαλύτερα, όπως λαϊκίστικα υποστηρίζουν κάποιοι δήμαρχοι; Για να είμαι απόλυτα κατανοητός: κάποιοι, ελάχιστοι ευτυχώς, δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι θα αντικαθίσταται ένα κτίριο με ένα νέο, σύγχρονο αλλά μικρότερο, δηλαδή ένα σπίτι που θα μπορεί να αγοράσει ή να νοικιάσει μόνο κάποιος πάμπλουτος».

Μία πολεοδομία ανά περιφερειακή ενότητα

Στο δημοσιογραφικό ερώτημα: «το πρόβλημα με τη λειτουργία των πολεοδομιών βασανίζει πολίτες και επενδυτές πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Υπάρχει τελικά τρόπος να μπει μια τάξη ή θα παραμένει ένα άλυτο πρόβλημα;»

Ο Γιώργος Στασινός απάντησε: «Οι πολεοδομίες πρέπει να ανήκουν στην ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος που εκδίδει την πολεοδομική νομοθεσία και όχι στους δήμους, για να υπάρχει οριζόντια εφαρμογή της νομοθεσίας, και θα πρέπει να υπάρχει μία πολεοδομία ανά περιφερειακή ενότητα, η οποία να είναι στελεχωμένη. Πλέον όλα είναι πιο απλά με το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών e-adeies. Επιβάλλεται άμεση πολιτική απόφαση από την κυβέρνηση».

Να εκδίδονται οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές

Για τις οικοδομικές άδειες για τις οποίες το ΣτΕ έχει λάβει ακυρωτικές αποφάσεις και τη μεταβατική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε στη συνέντευξη του ότι: «Το Σύνταγμα του 1975 προβλέπει πολεοδομικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα. Κάτι που καμία κυβέρνηση δεν έχει κάνει εδώ και 50 χρόνια. Η σημερινή κυβέρνηση έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ένα μεγάλο έργο για πολεοδομικό σχεδιασμό σε όλη τη χώρα, το ανέθεσε στο ΤΕΕ και σήμερα υλοποιείται με ορίζοντα ολοκλήρωσης σε 4-5 χρόνια. Κάνει δηλαδή κάτι που καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε τα τελευταία 50 χρόνια. Θα εκδοθούν πάνω από 200 Π.Δ. που θα εγγυηθούν την ασφάλεια δικαίου. Επομένως, μέχρι την έκδοσή τους θα πρέπει να εκδίδονται οικοδομικές άδειες, όπως συνέβαινε μέχρι πρόσφατα. Η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να επιβάλει περιορισμούς μόνο σε περιοχές που υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, που είναι συγκεκριμένες και όχι σε ολόκληρη τη χώρα».

Γιώργος Στασινός: «το ΤΕΕ έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη τα ακίνητα στη χώρα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει η πολιτεία και μας το ανέθεσε».

Ταυτότητα κτιρίου και ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων

Απαντώντας σε αιτιάσεις που διατυπώνονται ότι «ο κλάδος των μηχανικών τα τελευταία έτη με διάφορες ρυθμίσεις, διατάξεις και νόμους αναλαμβάνει συνεχώς νέο έργο με αποτέλεσμα οικονομικές αλλά και γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων» ο Γιώργος Στασινός υπογράμμισε ότι: «το ΤΕΕ έχει αναλάβει να βάλει σε τάξη τα ακίνητα στη χώρα, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει η πολιτεία και μας το ανέθεσε». Και ειδικότερα επισήμανε ότι:

-« Έτσι, το ΤΕΕ έφτιαξε το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων με το οποίο ο πολίτης δηλώνει την αυθαιρεσία που έχει το ακίνητό του και το τακτοποιεί, ενώ παράλληλα η πολιτεία αποκτά ξεκάθαρη εικόνα για τον οικιστικό πλούτο της χώρας, δηλαδή πόσα και τι ακίνητα υπάρχουν, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πραγματικό σχεδιασμό. Παράλληλα αναπτύξαμε την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, η οποία καταγράφει την πραγματική κατάσταση του κτιρίου ή της οριζόντιας ιδιοκτησίας, δηλαδή τα σωστά τετραγωνικά που αποτυπώνονται σε σχέδια της πραγματικής κατάστασης που έχει υλοποιηθεί. Πρώτον, λοιπόν, το ηλεκτρονικό σύστημα αυθαιρέτων βοηθάει τον πολίτη να έχει κάτι νόμιμο και όχι παράνομο και, δεύτερον, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου γίνεται μία φορά και εφόσον δεν αλλάξει κάτι στο ακίνητο, ο πολίτης θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί για μια ζωή, χωρίς να έχει ξανά κάποιο κόστος, άρα και οικονομικά τον συμφέρει. Έτσι, έχουμε επιτύχει σταδιακά να γνωρίζουμε σε μεγάλο ποσοστό την πραγματική κατάσταση του συνόλου των ακινήτων».

Πως θα εξαλειφθούν νέα αυθαίρετα

Σε ερώτημα σχετικό με την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης ο πρόεδρος του ΤΕΕ απάντησε ότι:  «Η κυβέρνηση ορθά νομοθέτησε τη διαδικασία που τα αυθαίρετα θα εντοπίζονται και θα κατεδαφίζονται μόλις ξεκινούν να κατασκευάζονται. Θα δημιουργηθεί σε 1,5-2 χρόνια ηλεκτρονικό σύστημα που θα εντοπίζει με χρήση δορυφορικών εικόνων και drones τις κατασκευές που χτίζονται χωρίς οικοδομική άδεια, θα γίνεται άμεσα έλεγχος, θα επιβάλλονται πρόστιμα και θα κατεδαφίζονται. Τo σύστημα θα ανήκει στο ΥΠΕΝ και θα το αναπτύξει και θα το λειτουργεί το ΤΕΕ. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι με αυτό το σύστημα θα εξαλειφθούν τα νέα αυθαίρετα».

«Καθημερινή της Κυριακής»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας