ΤΕΕ/ΤΚΜ: Τι ζητά από τον πρωθυπουργό για το επάγγελμα του μηχανικού
Χωρίς κατηγορία 31 Αυγούστου 2026 Αργύρης
Την άμεση μεταφορά στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας της αρμοδιότητας του ΑΤΕΕΝ που συνδέεται με την πρόσβαση στο επάγγελμα του μηχανικού θέτει στην κορυφή των αιτημάτων του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο υπόμνημα που παρέδωσε ο πρόεδρός του TEE/TKM Ηλίας Περτζινίδης, ενόψει της 90ής ΔΕΘ, συνδέει ευθέως τα επαγγελματικά δικαιώματα με την επιστημονική επάρκεια και την ευθύνη της υπογραφής του μηχανικού. Παράλληλα καταθέτει ολοκληρωμένη ατζέντα για ανθεκτικές υποδομές, προσεισμικούς ελέγχους, συντήρηση έργων, Μετρό, ΔΕΘ, λιμάνι, παραλιακό μέτωπο και τον μητροπολιτικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης.
Tο ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά μετάβαση σε ένα μοντέλο πρόληψης, ψηφιακής παρακολούθησης και συστηματικής συντήρησης των έργων, μαζί με επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο ΤΕΕ η αρμοδιότητα για την πρόσβαση στο επάγγελμα
Το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων τοποθετείται από το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην κορυφή του υπομνήματος. Yπογραμμίζει ότι η υπογραφή ενός μηχανικού δεν αποτελεί μια απλή διοικητική πράξη, αλλά «πράξη προσωπικής, επιστημονικής και νομικής ευθύνης απέναντι σε κάθε έργο που φέρει το όνομά του».
Για τον λόγο αυτό ζητά από τον πρωθυπουργό την άμεση απόδοση στο ΤΕΕ του ρόλου του ΑΤΕΕΝ, θεωρώντας ότι ο θεσμικός φορέας των μηχανικών πρέπει να έχει κεντρική αρμοδιότητα στα ζητήματα που οδηγούν στην πρόσβαση στο επάγγελμα και στην άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων μηχανικού.
Η θέση του ΤΕΕ/ΤΚΜ είναι ότι η απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων πρέπει να συνδέεται με τις πραγματικές σπουδές, τις επιστημονικές γνώσεις, την ειδικότητα και το επίπεδο τεχνικής ευθύνης που αναλαμβάνει κάθε μηχανικός.
Τι σημαίνει πρακτικά η πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ
Με την πρόταση αυτή, το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά ουσιαστικά ο έλεγχος των προσόντων που οδηγούν στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού να περνά από τον ίδιο τον θεσμικό και τεχνικό φορέα του επαγγέλματος. Η λογική του αιτήματος είναι ότι η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων δεν πρέπει να αποσυνδέεται από το περιεχόμενο των σπουδών και κυρίως από τις ευθύνες που συνεπάγεται η υπογραφή μελετών και έργων. Για το ΤΕΕ/ΤΚΜ, το ζήτημα δεν είναι τυπικό ή συντεχνιακό, αλλά αφορά άμεσα την ασφάλεια των κατασκευών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δημόσιο συμφέρον.
Περιφερειακό Σχέδιο Ανθεκτικότητας Υποδομών
Δεύτερος μεγάλος άξονας του υπομνήματος είναι η ανθεκτικότητα των υποδομών απέναντι στην κλιματική αλλαγή, τις πλημμύρες, τους σεισμούς και τις δασικές πυρκαγιές.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά να θεσπιστεί ένα ολοκληρωμένο Περιφερειακό Σχέδιο Ανθεκτικότητας Υποδομών για την Κεντρική Μακεδονία, με χαρτογράφηση των κινδύνων και συγκεκριμένη ιεράρχηση των έργων πρόληψης.
Η βασική αλλαγή φιλοσοφίας που προτείνεται είναι να δοθεί πολύ μεγαλύτερο βάρος στη συστηματική συντήρηση και στην πρόληψη και λιγότερο στην εκ των υστέρων αποκατάσταση ζημιών.
Στην ίδια κατεύθυνση ζητείται ολοκληρωμένο σχέδιο υδατικής ασφάλειας για την Περιφέρεια, καθώς και εφαρμογή αρχών κυκλικής οικονομίας από τη μελέτη έως την κατασκευή των έργων.
BIM και ψηφιακά δίδυμα στα μεγάλα δημόσια έργα
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το ΤΕΕ/ΤΚΜ στην ψηφιακή παρακολούθηση των υποδομών. Προτείνει υποχρεωτική εφαρμογή BIM και ψηφιακών διδύμων στα μεγάλα δημόσια έργα, με σταδιακή σύνδεσή τους με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών.
Στόχος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, είναι «η συντήρηση να μεταβεί από την αποκατάσταση βλαβών στην προληπτική και προγνωστική διαχείριση».
Στην ίδια φιλοσοφία εντάσσεται η πρόταση για ολοκλήρωση και πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος «Έξυπνες Γέφυρες», ώστε τα δεδομένα παρακολούθησης των τεχνικών έργων να χρησιμοποιούνται για την έγκαιρη ιεράρχηση παρεμβάσεων.
Προσεισμικός έλεγχος και στα ιδιωτικά κτίρια
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά επίσης επέκταση του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου. Παράλληλα με τα δημόσια κτίρια να επεκταθεί η εφαρμογή του προγράμματος προσεισμικού ελέγχου σε ιδιωτικά ακίνητα και έργα υποδομής, ενώ παράλληλα ζητούνται οικονομικά κίνητρα για τη στατική ενίσχυση του γηρασμένου ιδιωτικού κτιριακού αποθέματος.
Πρόκειται για μία παρέμβαση που συνδέει ευθέως την πολιτική πολιτικής προστασίας με την κατάσταση των παλαιών κτιρίων στις ελληνικές πόλεις.
ΔΕΘ: από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση
Στο υπόμνημα καταγράφεται αναλυτικά και η ατζέντα των μεγάλων έργων της Θεσσαλονίκης. Για την ανάπλαση της ΔΕΘ ζητείται «αυστηρή τήρηση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος έως την ολοκλήρωση του έργου», μαζί με υψηλή αρχιτεκτονική ποιότητα, επαρκή δημόσιο χώρο και πράσινο, βιώσιμη κινητικότητα και θεσμική συνέχεια.
Το ΤΕΕ/ΤΚΜ τονίζει ότι το ζητούμενο πλέον είναι το έργο «να περάσει οριστικά από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση».
Μετρό δυτικά και ακολούθως προς αεροδρόμιο
Στις υψηλές προτεραιότητες βρίσκεται η άμεση ωρίμανση της επέκτασης του Μετρό προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Σε επόμενη φάση ζητείται να προχωρήσει και η επέκταση προς το αεροδρόμιο, ώστε να δημιουργηθεί ολοκληρωμένο δίκτυο σταθερής τροχιάς για το πολεοδομικό συγκρότημα.
Παράλληλα το ΤΕΕ/ΤΚΜ προτείνει ενιαίο Μητροπολιτικό Σχέδιο Βιώσιμης Κινητικότητας και δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης κοντά στους σταθμούς του Μετρό.
Λιμάνι, παραλιακό μέτωπο και Thess INTEC
Στο υπόμνημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση της αναβάθμισης του λιμένα Θεσσαλονίκης και, κυρίως, των αναγκαίων οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων που θα ενισχύσουν τον εμπορευματικό και αναπτυξιακό του ρόλο.
Ζητά επίσης επιτάχυνση του σχεδιασμού για το Ενιαίο Παραλιακό Μέτωπο Θεσσαλονίκης, ολοκλήρωση του Thess INTEC και προώθηση κρίσιμων οδικών και άλλων έργων στις Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιστροφή του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης
Προτείνεται ακόμη η ανασύσταση και επαναλειτουργία του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης. Το ΤΕΕ/ΤΚΜ ζητά έναν οργανισμό με επαρκές προσωπικό και πόρους αλλά κυρίως με ουσιαστικές αρμοδιότητες για μελέτες και παρεμβάσεις μητροπολιτικής κλίμακας.
Παράλληλα ζητά την ένταξη του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών – ΙΤΣΑΚ στο ΑΠΘ, με ταυτόχρονη ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού του.
Τέλος, ζητείται αποσαφήνιση του καθεστώτος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και επανεξέταση της απόφασης για παύση λειτουργίας της.
Σχετικά Άρθρα
- Το υπόμνημα του ΤΕΕ Κεντρικής Μανεδονίας προς τον πρωθυπουργό
- ΤΕΕ/ΤΚΜ: τα αιτήματα των μηχανικών στον πρωθυπουργό
- ΤΕΕ/ΤΚΜ: στον πρωθυπουργό εκτός σχεδίου και αυθαίρετα κατηγορίας 5
- Εκτός ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αρχιτέκτονες με μειωμένα επαγγελματικά προσόντα
- Αποκλεισμός αρχιτεκτόνων από θέσεις εκπαιδευτών στις ΣΑΕΚ
- ΤΕΕ/ΤΚΜ: ευρύτερη αναγνώριση του ρόλου των μηχανικών










