ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ελληνικής έμπνευσης αποδεικνύεται το επιχείρημα της γενικής ευρωπαϊκής εφαρμογής του τέλους ταφής, με το οποίο στέλνεται επιπλέον λογαριασμός 100 εκατ. ευρώ... Τέλος ταφής 100 εκατ. ευρώ, με ευρωπαϊκό επιχείρημα ελληνικής έμπνευσης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ελληνικής έμπνευσης αποδεικνύεται το επιχείρημα της γενικής ευρωπαϊκής εφαρμογής του τέλους ταφής, με το οποίο στέλνεται επιπλέον λογαριασμός 100 εκατ. ευρώ στους πολίτες. Τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενεργειακής Ανάκτησης (CEWEP), που φέρνει στο φως το ecopress αποκαλύπτουν ότι μεταξύ 30 ευρωπαϊκών χωρών ισχύουν από 10 έως και 60% μικρότερες από τις ελληνικές χρεώσεις, όπως επίσης κλιμακωτές μειώσεις, ανάλογα με την πρόοδο στην ανακύκλωση.

Η Ελλάδα μπήκε από τις τελευταίες μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στην εφαρμογή του τέλους ταφής των απορριμμάτων αλλά όπως φαίνεται με… μεγάλη φόρα και … υπερβάλλοντα ζήλο. Την ίδια ώρα που αναζητούνται μέτρα στήριξης των νοικοκυριών από τη βαθιά οικονομική κρίση και την ανεξέλικτη ακρίβεια, στέλνεται λογαριασμός επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, μέσω των Δήμων στους πολίτες για το τέλος ταφής και μάλλον υπονομεύεται αντί να ενισχύεται η εφαρμογή του μέτρου, ως κίνητρο για την ανακύκλωση.  

To ecopress παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενεργειακής Ανάκτησης (CEWEP), που δείχνουν πως εφαρμόζεται το τέλος ταφής, τις χρεώσεις και τι ισχύει στη διαχείριση των απορριμμάτων, συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28, και σε κάθε μία από τις 30 Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα επίσημα στοιχεία της CEWEP καταλύουν το επιχείρημα της άτεγκτης, γενικής και ομοιόμορφης εφαρμογής του μέτρου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που επικαλείται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιβολή του τέλους ταφής από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε όλους τους Δήμους και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΣΔΑ) της χώρας, με χρεώσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ ανά τόνο  φέτος, επιβαρύνονται με ετήσιες αυξήσεις  και τερματίζουν την 1.1.2027 στην τελική τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο.

Μικρότερες από τις ελληνικές χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενεργειακής Ανάκτησης για το 2021, προκύπτει ότι:

-Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συγκριτικά με την Ελλάδα με μικρότερο κατά 10 έως 20% κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Βουλγαρία, Λιθουανία, Εσθονία, Ουγγαρία έχουν τέλη ταφής από 19,35 έως 30,41 ευρώ ανά τόνο, δηλαδή από 40 έως 60% μικρότερες από τις ελληνικές χρεώσεις.

-Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, συγκριτικά με την Ελλάδα με πολύ μεγαλύτερο κατά 30 έως 60% κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελβετία ,Σουηδία, Ολλανδία  έχουν τέλη ταφής από18 έως 7-50 ευρώ ανά τόνο και η Σλοβακία έχει τέλος ταφής με κλίμακες απομείωσης ανάλογα με την ανακύκλωση, που κυμαίνεται από 11 έως 33 ευρώ ανά τόνο. Δηλαδή από 10 έως 60% μικρότερες από τις ελληνικές χρεώσεις.

Κίνητρα ανακύκλωσης

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΣΔΑ), ως μη κερδοσκοπικός, επιστημονικός φορέας για την κυκλική οικονομία έχει κατ΄ επανάληψη θέσει προς τους αρμοδίους του ΥΠΕΝ το θέμα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση μελέτη, η οποία προβλέπει κλιμακωτές μειώσεις του τέλους ταφής για τους Δήμους και τους ΦΟΣΔΑ, ανάλογα με την πρόοδο στην ανακύκλωση και την υλοποίησης έργων επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους,  ώστε  να έχουν  κίνητρα και μεγάλες ελαφρύνσεις για να προχωρήσουν σε μονάδες κυκλικής οικονομίας και να μειωθεί η ταφή. Δείτε εδώ στο ecopress

Mε την πρόταση της ΕΕΔΣΑ για απομειώσεις αναλόγως της ανακύκλωσης θα  έχουμε 30% μικρότερο τέλος ταφής, δηλαδή αντί για 55 ευρώ ανά τόνο, θα έχουμε τελική τιμή 35-40 ευρώ  ανά τόνο, που αποτελεί ένα λογικό τέλος ταφής,  με βάση, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε σχέση με τα αντίστοιχα τέλη σε άλλες χώρες  της ΕΕ.

Τι διακυβεύεται

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία  της ΕΕΔΣΑ για βιώσιμη και δίκαιη εφαρμογή του τέλους ταφής των απορριμμάτων,  συνδέεται και με τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους άνω των 30 δις ευρώ για την περίοδο 2021-25, καθώς η εφαρμογή του μέτρου έχει τεθεί στις αιρεσιμότητες της χρηματοδότησης αλλά και με την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών στην εποχή της ενεργειακής ακρίβειας και οικονομικής δυστοκίας επισημαίνοντας ότι:

-«Η κατακόρυφη αύξηση των ανταποδοτικών τελών των Δήμων, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη υγειονομική και οικονομική κρίση και τη ραγδαία άνοδο των τιμών της ενέργειας, δύναται να φαλκιδεύσει τη δικαιολόγηση και αποδοχή από τους πολίτες της αναγκαιότητας και αναλογικότητας του μέτρου και εν τέλει την αποτελεσματική εφαρμογή του».

Αντιδράσεις

Στο μεταξύ  έχει ξεσηκωθεί αντίδραση από την ΚΕΔΕ τους Δήμους και άλλους φορείς ότι το τέλος ταφής όπως εφαρμόζεται  θα επιβαρύνει τους Δήμους και τους δημότες της χώρας με περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ. Επίσης οι αυτοδιοικητικοί διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι τα έσοδα από το τέλος ταφής, αντί να τα δοθούν στους Δήμους για να προωθήσουν τη χωριστή συλλογή, έργα και δράσεις ανακύκλωσης δίνονται στον ΕΟΑΝ του ΥΠΕΝ.

Τι λέει το ΥΠΕΝ

Το ΥΠΕΝ δίνει το μήνυμα ότι το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, σε πρόσφατη εκδήλωση της ΕΕΔΣΑ, δείτε εδώ στο ecopress είπε ότι :

-«Είναι γνωστή η αντίδραση των δήμων στην επιβολή του τέλους ταφής,  όμως υπενθυμίζω το τέλος ταφής είναι κάτι το οποίο εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, πλην της Κύπρου και θεωρείται το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή ταφής σε όλο τον κόσμο». Ο ίδιος τόνισε ότι «υπάρχει ειλημμένη απόφαση ότι το τέλος ταφής θα εφαρμοστεί επιτέλους. Άλλωστε έχει θεσπιστεί από το 2014 και έχει πάρει διαδοχικές αναβολές, με διάφορους απλοϊκούς ή και πιο ευφάνταστους τρόπους αλλά πάντως αναβολές. Έτσι λοιπόν έχουμε φτάσει το 2022 και σήμερα έχει έρθει η ώρα να εφαρμοστεί».

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σημείωσε ότι το τέλος ταφής εφαρμόζεται σε όλες της χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων όπως είπε «χώρες πολύ φτωχότερες από την Ελλάδα. Ακούμε,  πρόσθεσε ο ίδιος, την τοπική αυτοδιοίκηση, που θεωρεί ότι είναι ένα δυσβάσταχτο μέτρο» και έθεσε το ερώτημα:

-«Πάντως αν δεν είναι δυσβάσταχτο για τον Βούλγαρο, τον Λιθουανό, τον Εσθονό και τον Ούγγρο δεν  ξέρω γιατί είναι δυσβάσταχτο για τον Έλληνα; »

-«Είναι ένα ερώτημα αυτό,  το οποίο εμείς μεταξύ μας μπορεί να μην το θέτουμε γιατί είμαστε όλοι Έλληνες αλλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση μας το θέτουν και οποιοσδήποτε αντίλογος  σε αυτό δεν είναι εύκολα αποδεκτός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η αλήθεια για το τέλος ταφής στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενεργειακής Ανάκτησης (CEWEP) του 2021 προκύπτει ότι:

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ:

-23 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ. Αυτές οι χώρες είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Φινλανδία , Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο (εφαρμόζεται δημοτικός φόρος), Λετονία, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σουηδία,  Σλοβενία, Σλοβακία, καθώς και η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

-4 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν φόρο υγειονομικής ταφής (Κύπρος, Γερμανία, Κροατία, Μάλτα), καθώς και η Νορβηγία, όπου ο φόρος υγειονομικής ταφής καταργήθηκε το 2015.

Οι φορολογικοί συντελεστές ποικίλλουν από 5 €/τόνο (LT) έως πάνω από 100 €/τόνο (BE).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ:

-16 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν απαγόρευση επιπλέον των απαιτήσεων της Οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, οι οποίες είναι: Αυστρία, Βέλγιο , Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Κροατία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Σουηδία, Σλοβενία, Σλοβακία, καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

-11 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν απαγόρευση επιπλέον των απαιτήσεων της Οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, οι οποίες είναι: Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Ρουμανία, Μάλτα, Πορτογαλία.

Τι ισχύει σε 30 Ευρωπαϊκές χώρες 

Αναλυτικά ανά χώρα, η κατάσταση έχει ως εξής:

ΑΥΣΤΡΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

-87 €/τόνο από το 2006

– Φόρος υπάρχει από το 1989.

– Ο φόρος εξαρτάται από τη σύνθεση των απορριμμάτων και το πρότυπο του ΧΥΤΑ.

– Τα υπολείμματα των μονάδων αποτέφρωσης και συναποτέφρωσης απαλλάσσονται από το φόρο υγειονομικής ταφής.

– Ο φόρος υγειονομικής ταφής αυξήθηκε περισσότερο από 50% από το 2001 και το 2010. Ισχύει προσαρμογή τιμών σύμφωνα με τον ετήσιο δείκτη τιμών καταναλωτή.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Σε ισχύ από το 1997, πλήρης εφαρμογή την 1.1.2004 με τοπικές εξαιρέσεις έως 31.12.2008.

Απαγορεύει τα απόβλητα με TOC > 5% με εξαιρέσεις για:

– απόβλητα μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας με θερμογόνο δύναμη > 6600 kJ/kg ξηρής ουσίας

– μηχανικά επεξεργασμένα απόβλητα με θερμογόνο δύναμη > 6600 kJ/kg ξηρής ουσίας και TOC > 8%

ΒΕΛΓΙΟ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχουν χωματερές στην περιοχή των Βρυξελλών.

Φλάνδρα: 107,87 €/τόνο για εύφλεκτα απόβλητα που τίθενται σε ΧΥΤΑ. Για ΧΥΤΑ ανόργανων βιομηχανικών αποβλήτων 59,33 €/τόνο για άκαυστα απόβλητα το 2020. Μέσο ποσοστό υγειονομικής ταφής (προ φόρων) το 2018: 49 €/τόνο για οικιακά και παρόμοια απόβλητα, 40 €/τόνο για βιομηχανικά απόβλητα.

Βαλλονία:  120,52 €/τόνο για γενικά απόβλητα 66,89 €/τόνο για άκαυστα απόβλητα. 267,55 €/τόνο μείγμα επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Βρυξέλλες: Δεν υπάρχουν χωματερές στην περιοχή των Βρυξελλών.

Φλάνδρα: Από το 1998, απαγόρευση των απορριμμάτων που συλλέγονται χωριστά. Από το 2000, η απαγόρευση των εύφλεκτων αποβλήτων (TOC > 6% και LOI > 10%). Από το 2007, απαγόρευση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

Βαλλονία: Από το 2004, απαγόρευση των εύφλεκτων αποβλήτων (TOC > 6%). Από το 2007, απαγόρευση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

-57 BGN/τόνο το 2019 (30 €)

-95 BGN/t το 2020 και τα επόμενα έτη (50 €) σύμφωνα με πολιτική από το 2011.

Σημείωση: Λόγω καθυστέρησης στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας απορριμμάτων, συζητήθηκε η αύξηση του συντελεστή από 57 BGN σε 95 BGN σε τρία βήματα έως το 2022. Δεν είναι σαφές ποια απόφαση ελήφθη.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων

ΚΡΟΑΤΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

-12,00 HRK/t (1,60 €) για δημοτικούς και μη επικίνδυνα τεχνολογικά απόβλητα

Προβλέπεται τέλος σε νόμο για τη διαχείριση αποβλήτων, αλλά η εκτελεστική πράξη δεν έχει ακόμη εγκριθεί.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Περιορισμός στην ποσότητα βιοαποδομήσιμων αποβλήτων που μπορεί να αποτεθούν στον ΧΥΤΑ ( κατά 50% από την 1η Ιανουαρίου 2017, 35% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020).

ΚΥΠΡΟΣ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων

ΤΣΕΧΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

-500 Kc/t (20€) για αστικά απόβλητα.

-800 Kc/t (31,5 €) για χρησιμοποιήσιμα απόβλητα (δηλαδή απόβλητα με θερμογόνο δύναμη > 6,5 MJ/kg)

Για άλλους τύπους απορριμμάτων επιβάλλονται πρόσθετα τέλη. Επιπλέον, προστίθεται ένα «τέλος κινδύνου» για τα επικίνδυνα απόβλητα. Ο φόρος θα αυξηθεί σταδιακά έως και 1850 Kc/t (72 €) το 2029

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων. Υπάρχει πρόβλεψη από το 2024 για απαγόρευση της υγειονομικής ταφής ανακυκλώσιμων, ανακτήσιμων και μικτών αστικών απορριμμάτων στο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων 2015-2024

ΔΑΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος σε ισχύ από το 1987. 475 DKK/t (63,9€) προ ΦΠΑ (79€ με ΦΠΑ).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από το 1997, απαγόρευση της ανακύκλωσης και των εύφλεκτων απορριμμάτων (3% TOC το 2011).

ΕΣΘΟΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Από το 1990, με τέλος 29,84 €/τόνο

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση των μη επεξεργασμένων απορριμμάτων από το 2004 και των αδιαχώριστων ΑΣΑ από το 2008.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

70 €/τόνο

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Η απαγόρευση των οργανικών απορριμμάτων (TOC > 15 %) εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016. Ο περιορισμός μειώθηκε σε TOC > 10% από την 1η Ιανουαρίου 2020. Η απαγόρευση των απορριμμάτων κατασκευών και κατεδαφίσεων τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020.

ΓΑΛΛΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Α: 152 €/τόνο σε «μη εγκεκριμένους» ΧΥΤΑ.

Β: 37 €/τόνο σε «εγκεκριμένους» χώρους υγειονομικής ταφής με 75% ανάκτηση ενέργειας από δεσμευμένο βιοαέριο Γ: 47 €/τόνο σε «εγκεκριμένες» κυψέλες βιοαντιδραστήρα με ανάκτηση βιοαερίου B + C – 30 €/τόνο

Άλλοι «εγκεκριμένοι» ΧΥΤΑ: 54 €/τόνο Έτος αναφοράς: 2021

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση των μη επεξεργασμένων απορριμμάτων από το 2002. Απαγόρευση των απορριμμάτων διαχωρισμένων στην πηγή που συλλέγονται για ανακύκλωση. Απαγόρευση των απορριμμάτων από δήμους που δεν διαθέτουν σχέδια διαχωρισμού στην πηγή.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Η απαγόρευση της υγειονομικής ταφής θεσπίστηκε με διοικητικό κανονισμό το 1993 για τα μη επεξεργασμένα απόβλητα με TOC > 3 %, πλήρης εφαρμογή από 1.6.2005.

Υπάρχουν εξαιρέσεις για:

– απόβλητα μηχανικής-βιολογικής επεξεργασίας με θερμογόνο δύναμη > 6600 kJ/kg ξηρής ουσίας

– μηχανικά επεξεργασμένα απόβλητα με θερμογόνο δύναμη > 6600 kJ/kg ξηρής ουσίας και TOC > 8%

ΕΛΛΑΔΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Ο φόρος υγειονομικής ταφής τέθηκε σε ισχύ την 1.1.2014, καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε το 2019 από Εισφορά Κυκλικής Οικονομίας που ξεκινά από 10 € ανά τόνο. Από 1.1.2020 ο φόρος ορίστηκε σε 10 €/τόνο. Από 1.1.2021 αυξήθηκε ετησίως με 5€/έτος έως 35€/τόνο. Εφαρμόζεται από 1/1/2022 με χρεώσεις που ξεκινούν από 20 ευρώ ανά τόνο  φέτος, επιβαρύνονται με ετήσιες αυξήσεις  και τερματίζουν την 1.1.2027 στην τελική τιμή των 55 ευρώ ανά τόνο.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος ΧΥΤΑ από 1.1.2013. Το τέλος ξεκίνησε από 6.000 HUF/τόνο (19,35 €) το 2013, προγραμματίστηκε να αυξάνεται ετησίως σε μέγιστο ποσό 12.000 HUF/τόνο (38,7 €) το 2016, αλλά το 2016 άλλαξε για να παραμείνει στα 6.000 HUF/τόνο. Το 2021, το τέλος εξακολουθεί να είναι 6.000 HUF/τόνο (19,35 €).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από το 2002 σε μη επεξεργασμένα απόβλητα. Από το 2003 σε ρεύματα επικίνδυνων αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των απορριμμάτων ελαστικών, τεμαχισμένου καουτσούκ και μερικώς οργανικών αποβλήτων.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος οικοπέδου από 1.6.2002. 75 €/τόνο από 1.7.2013.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

Η Ιρλανδία έθεσε στόχους  να μειώσει στο 0% την άμεση διάθεση των μη επεξεργασμένων υπολειμματικών αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής από το 2016 και μετά, και να επιτύχει τον στόχο της οδηγίας για την υγειονομική ταφή για τα βιοαποδομήσιμα απόβλητα έως το 2020.

ΙΤΑΛΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Ο φόρος υγειονομικής ταφής ποικίλλει μεταξύ περιοχών, από 5,2 € έως 25,82 €/τόνο. 25,82 €/τόνο είναι ο μέγιστος επιτρεπόμενος φόρος από την εθνική νομοθεσία.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση. Η απαγόρευση των απορριμμάτων με θερμογόνο δύναμη > 13.000 kJ/kg θεσπίστηκε με το νόμο περί υγειονομικής ταφής του 2003, για εφαρμογή έως το 2007. Η εφαρμογή αυτή καθυστέρησε 6 φορές, μέχρι το 2016/2017 που καταργήθηκε η απαγόρευση.

ΛΕΤΟΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Ο φόρος χωματερής εφαρμόζεται από το 1991.

-Αστικά και βιομηχανικά απόβλητα που δεν θεωρούνται επικίνδυνα: Από 1.1.2020: 50 €/τόνο Από 1.1.2021: 65 €/τόνο

-Επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και επικίνδυνα απόβλητα: Από 1.1.2020: 60 €/τόνο Από 1.1.2021: 70 €/τόνο

-Αστικά και βιομηχανικά απόβλητα που δεν θεωρούνται επικίνδυνα: Από 1.1.2022: 80 €/τόνο Από 1.1.2023: 95 €/τόνο

-Επικίνδυνα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα: Από 1.1.2022: 85 €/τόνο Από 1.1.2023: 100 €/τόνο

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Μη επικίνδυνη χωματερή: 5€/τόνο για το 2020. Μειώθηκε από το προγραμματισμένο 27,51€/τόνο, λόγω έλλειψης εναλλακτικών λύσεων για τη διαχείριση απορριμμάτων σε 10 €/τόνο για το 2021

-Απόρριψη αμιάντου σε ξεχωριστά τμήματα μη επικίνδυνων χωματερών: 10 €/τόνο από το 2021

-ΧΥΤΑ αδρανών απορριμμάτων: 30,41 €/τόνο από το 2020

-ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων: 70,96 €/τόνο για το 2020 50 €/τόνο από το 2021

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Προγραμματισμένη αύξηση του φόρου υγειονομικής ταφής, όταν λειτουργούν οι εγκαταστάσεις Μονάδων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο φόρος για τους μη επικίνδυνους χώρους υγειονομικής ταφής αυξάνεται με 5 €/τόνο κάθε χρόνο έως 25 €/τόνο για το 2024.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Χωρίς εθνικό φόρο. Τέλος 8 €/τόνο επιβάλλει ο δήμος, που έχει τον μοναδικό χώρο υγειονομικής ταφής στο Λουξεμβούργο ανοιχτό για αστικά απόβλητα.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση μη επεξεργασμένων ΑΣΑ και οργανικών αποβλήτων (TOC > 5%).

ΜΑΛΤΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Εισήχθη το 1995, καταργήθηκε το 2012 και εισήχθη εκ νέου το 2015. Φόρος διάθεσης απορριμμάτων, ίδιος για τους ΧΥΤΑ και την αποτέφρωση. Για το 2021: 33,15 €/τόνο. Προσαρμόζεται ετησίως.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση από το 1995 σε 35 ροές αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των εύφλεκτων και βιοαποδομήσιμων αποβλήτων (TOC > 5%). Το 2018 περιλαμβάνει πάνω από 60 ροές.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Εισήχθη το 1999, καταργήθηκε την 1.1.2015

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και απορριμμάτων με TOC > 10% και LOI > 20% που θεσπίστηκε την 1.7.2009

ΠΟΛΩΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

200 PLN/τόνο (46 €)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από 1.1.2013, απαγόρευση των βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων που συλλέγονται χωριστά. Από 1.1.2016, απαγόρευση εύφλεκτων απορριμμάτων με > 5 % TOC, >8% LOI, Θερμιδική αξία > 6 MJ/kg

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος που εισήχθη το 2007. 22 €/τόνο από τον Ιανουάριο του 2021

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Ισχύει φόρος από τον Ιανουάριο του 2019. 80 RON/τόνο (17 €)

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία απαγόρευση, δηλαδή κανένα πρόσθετο μέτρο σε σύγκριση με το  απαιτήσεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος που εισήχθη το 2004. Συντελεστής σε €/τόνο με βάση το διαχωρισμό αστικών απορριμμάτων x (%) 2020, 2021 και επόμενα έτη.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από 1.7.2016, απαγόρευση ελαστικών (δεν χρησιμοποιούνται ως δομικό υλικό), διαλογής βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων κουζίνας και εστιατορίων, βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα από κήπους, πάρκα και νεκροταφεία. Η τρέχουσα έκδοση της νομοθεσίας ισχύει από 06.02.2021 έως 30.06.2021.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Φόρος που εισήχθη το 2001. Τελευταία ενημέρωση: 2018. Μη επικίνδυνα απόβλητα: 11 €/τόνο Επικίνδυνα απόβλητα: 22 €/τόνο. Σε εφαρμογή ακόμη το 2021

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από το 2011, η απαγόρευση της θερμογόνου δύναμης > 6 MJ/kg ξηρής ουσίας, TOC > 5% (18% κατά βάρος), AT4 > 10 mg O2 / g ξηρής ουσίας. Αυτή η απαγόρευση περιλαμβάνει επίσης τα ανάμεικτα αστικά απόβλητα και τα χωριστά συλλεγμένα απόβλητα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Περιφερειακός φόρος

Ανδαλουσία: Χωρίς φόρο στα ΑΣΑ. 35 €/τόνο για επικίνδυνα απόβλητα που μπορούν να ανακτηθούν, 15 €/τόνο για επικίνδυνα απόβλητα που δεν μπορούν να ανακτηθούν.

Αραγονία: Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

Αστούρια: Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

Βαλεαρίδες Νήσοι: 2 €/τόνο για δήμους που έχουν χωριστή συλλογή οργανικών απορριμμάτων, 5 €/τόνο για δήμους που δεν έχουν αποκομιδή οργανικών απορριμμάτων.

Χώρα των Βάσκων: Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

Κανάρια Νησιά: Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

Κανταβρία: 2 €/τόνο

Castilla la Mancha: Χωρίς φόρο/τέλη για την υγειονομική ταφή ΑΣΑ.

Castilla Leon: 7 €/τόνο (μη ανακτήσιμο), 20 €/τόνο για ανακτήσιμα (λαμβάνοντας υπόψη την αναλογία των ανακτήσιμων κλασμάτων)

Καταλονία: Σε ισχύ από το 2003, με 53,10 € / τόνο το 2020.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Καμία εθνική απαγόρευση, αλλά ορισμένες περιοχές έχουν εφαρμόσει απαγόρευση για τα βιοαποδομήσιμα ή μη επεξεργασμένα απόβλητα.

ΣΟΥΗΔΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Από το 2000, 540 SEK/τόνο (51 €). Το τέλος αυξήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2020 από 520 kr, το 2019. Πριν από το 2019 το τέλος ήταν 500 kr. Προσαρμόζεται ετησίως.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Από το 2002, απαγόρευση διαλογής εύφλεκτων απορριμμάτων. Από το 2005, απαγόρευση των οργανικών απορριμμάτων.

ΕΛΒΕΤΙΑ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

– Αδρανή απόβλητα: 5 CHF/t (4,3 €)

– Σταθεροποιημένα απόβλητα, τέφρα βυθού, απόβλητα οικοδομής: 16 CHF/t (13,7 €)

– Υπόγειος ΧΥΤΑ σε ξένη χώρα: 22 CHF/t (18,9 €)

Τιμές σε εφαρμογή από 1.1.2017

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση των μη επεξεργασμένων και εύφλεκτων αποβλήτων από το 2000.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΦΟΡΟΣ ΧΥΤΑ ΣΕ €/ΤΟΝΟ

Ο φόρος εισήχθη το 1996.

Αγγλία και Βόρεια Ιρλανδία:

-Τιμές από 1 Απριλίου 2020 έως 31 Μαρτίου 2021: 94,15 £/τόνο (κανονική τιμή) 3,00 £/τόνο (χαμηλότερη τιμή). Τιμές από 1 Απριλίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022: 96,70 £/τόνο (κανονική τιμή), 3,10 £/τόνο (χαμηλότερη τιμή)

-Τιμές από 1 Απριλίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023: 98,60 £/τόνο (κανονική τιμή), 3,15 £/τόνο (χαμηλότερη τιμή)

Το χαμηλότερο ποσοστό ισχύει για ροές μη επικίνδυνων αποβλήτων, με χαμηλό δυναμικό αερίων θερμοκηπίου εκπομπών και χαμηλού δυναμικού ρύπανσης στo περιβάλλον χωματερής.

Σκωτία: Από την 1η Απριλίου 2015, η Σκωτία μπορεί να υιοθετήσει το δικό της φόρο υγειονομικής ταφής. Το 2021 τα ποσοστά είναι τα ίδια με αυτά της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ουαλία: Από την 1η Απριλίου 2018, η Ουαλία μπορεί να υιοθετήσει το δικό της φόρο υγειονομικής ταφής. Το 2021 τα ποσοστά είναι τα ίδια με αυτά της Αγγλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αναπροσαρμόζεται ετησίως με βάση τον πληθωρισμό και δεν μπορεί να πέσει κάτω από 80 £/τόνο έως το 2020.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΧΥΤΑ

Απαγόρευση των απορριμμάτων που διαχωρίζονται στην πηγή από το 2014, σε συνδυασμό με υποχρεωτικό διαχωρισμό από την πηγή απορρίμματα τροφίμων για επιχειρήσεις που παράγουν > 5 κιλά απορρίμματα τροφίμων την εβδομάδα.

Βόρεια Ιρλανδία: Από την 1η Απριλίου 2015, απαγόρευση συλλέγονται χωριστά σπατάλη τροφίμων σε συνδυασμό με υποχρεωτική πηγή διαχωρισμός των απορριμμάτων τροφίμων για τις επιχειρήσεις παράγοντας > 5 κιλά απορριμμάτων τροφίμων την εβδομάδα. Απαγόρευση βιοδιασπώμενων απόβλητων έως το 2025. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για 2021 αλλά έχει καθυστερήσει.

Ουαλία: Προβλεπόμενη απαγόρευση στα χωριστά συλλεγόμενα απόβλητα.

Βόρειος Ιρλανδία:  Σχεδιασμένη απαγόρευση των βιοδιασπώμενων απόβλητα έως το 2025.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας