Επιτροπή ΥΠΕΝ- ΤΕΕ για ερμηνείες της πολεοδομικής νομοθεσίας
ΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομία 19 Δεκεμβρίου 2018 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Στη σύσταση κοινών επιτροπών ειδικών εμπειρογνωμόνων που θα προχωρήσουν σε μοναδιαία και ενιαία για όλη τη χώρα απάντηση του μεγάλου πλήθους ανοιχτών σε ποικίλες ερμηνείες θεμάτων της πολεοδομικής νομοθεσίας, προχωρούν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής έκδοσης οικοδομικών αδειών, ώστε να θωρακιστεί και να επιταχυνθεί σε συνθήκες ασφάλειας δικαίου η αδειοδότηση των ιδιωτικών έργων και επενδύσεων.
Οι αποφάσεις εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας θα αναρτώνται αμέσως σε ψηφιακή εφαρμογή, ώστε να υπάρχει πρόσβαση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων μηχανικών και πολιτών.
Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν από τον υπουργό ΠΕΝ Γιώργο Σταθάκη και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, στην εκδήλωση με θέμα «Δομημένο Περιβάλλον και Ηλεκτρονικά Συστήματα: η Ηλεκτρονική έκδοση Οικοδομικών Αδειών», που διοργάνωσαν από κοινού το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) στην Αθήνα.
Ανακοινώσεις
Απευθυνόμενος στο ακροατήριο των μηχανικών που παρακολούθησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός είπε συγκεκριμένα:
-«Ξέρετε αρκετά συχνά πας σε ένα υπάλληλο της Πολεοδομίας και σου λέει άλφα και για την ίδια περίπτωση ο άλλος ερμηνεύει βήτα» ,είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ και σημειώνοντας ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη ανακοίνωσε παρουσία του ότι:
-«θα υπάρχουν κοινές επιτροπές, οι οποίες θα λύσουν τα θέματα της νομοθεσίας από κοινού και γρήγορα. Και όλα αυτά θα αναρτώνται δημόσια για να μην ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν. Αν θέλουμε να γίνουμε κανονική χώρα σε αυτή την κατεύθυνση θα πάμε. Τουλάχιστον αυτό έχουμε αποφασίσει αυτοί που είμαστε τώρα και στο ΤΕΕ και στο υπουργείο».
Ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του νέου έτους τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της επικράτειας, σε δημόσια διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις. «Πρόκειται για ένα ουσιαστικό βήμα στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», ανέφερε ο κ. Σταθάκης. «Με ένα «κλικ» απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διαδικασίες, εξαλείφεται οποιαδήποτε πιθανότητα διαπλοκής και διαφθοράς, παρέχοντας ασφάλεια δικαίου σε πολίτες και επιχειρήσεις».
-«Αυτό που φάνταζε ουτοπικό πριν λίγα χρόνια, τώρα είμαστε πολύ κοντά να γίνει πράξη. Με τις μεγάλες θεσμικές τομές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλάζουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα επιλύοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Διαμορφώνεται μιας εντελώς διαφορετικής εικόνας της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα», υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης, «με ένα κλικ», στην κοινή εκδήλωση ΥΠΕΝ και ΤΕΕ.
Ο υπουργός έκανε λόγο για έναν μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων που κλείνει, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτά ψηφίστηκαν στη Βουλή από ευρεία πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, καθώς και οι χρήσεις γης. Ολοκληρώνεται, επίσης, η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και οι δήμοι σε όλη την επικράτεια καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ένα βασικό εργαλείο οριοθέτησης περιοχών για κατοικίες, παραγωγικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική προστασία, που διαμορφώνει έναν πλήρη χωρικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα. Παράλληλα θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑΠΕ, Υδατοκαλλιέργειας).
Ηλεκτρονικά συστήματα, ψηφιακά δεδομένα και θεσμικές γραμμές
Με την ευκαιρία της αναφοράς του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη στην εκδήλωση ότι το υπουργείο ΠΕΝ υιοθετεί τις προτάσεις του ΤΕΕ, για την εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων με τελικό στόχο ο κάθε πολίτης να γνωρίζει με ένα κλικ, που και πως και τι χτίζει, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός αναφέρθηκε στην πρόταση του για τον ενιαίο ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει όλες τις θεσμικές γραμμές και τόνισε ότι: «ως ΤΕΕ και ως μηχανικοί θα προσπαθούμε όλες οι διαδικασίες να γίνονται ηλεκτρονικά και θα πιέζουμε και τις κυβερνήσεις, ώστε να καταλήξουμε σε αυτό που είπε και ο υπουργός: Με ένα κλικ να μπορείς από τον υπολογιστή σου να βλέπεις ο,τιδήποτε για την αδειοδότηση, τους όρους δόμησης, χρήσεις γης, οικοδομικές γραμμές, δασικές γραμμές, αρχαιολογικές γραμμές, προστατευόμενες περιοχές έτσι ώστε να ξέρεις πού χτίζεις και τι».
Παράδειγμα
Ο Γ.Στασινός ανέφερε μάλιστα σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι «σήμερα αν έρθει κάποιος επενδυτής ακόμη και σε μένα, που είμαι Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ασκώ το επάγγελμα και έχω γνώση των θεμάτων, δεν θα μπορέσω σε μία δύσκολη περίπτωση να είμαι βέβαιος να του υπογράψω 100% ότι το ακίνητο του χτίζει. Γιατί μπορεί να έρθει οποιαδήποτε υπηρεσία εκ των υστέρων και να λέει αυτό δεν ήταν έτσι ήταν αλλιώς». «Από την πλευρά μας να ξέρετε ότι θα πιέσουμε πάρα πολύ κι εγώ προσωπικά» τόνισε ο Γιώργος Στασινός, «ώστε αυτά που περιέγραψα να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και σε δύο-τρία χρόνια να τα έχουμε όλα αυτά τα δεδομένα ψηφιακά και να εκδίδονται όλα ηλεκτρονικά αλλάζοντας τις διαδικασίες, τις νοοτροπίες αλλά και τη χώρα».
Επενδύσεις
«Το πιο σημαντικό πρόβλημα – το λέω συχνά και δημόσια είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ – αυτή τη στιγμή στο θέμα των επενδύσεων στη χώρα είναι ότι κανείς δεν ξέρει αν θα βγάλει μία άδεια όταν ξεκινά η επένδυση. Είναι σοβαρότερο και από τους φόρους, οι οποίοι κατά την άποψή μου είναι υπερβολικοί και από τη δαπάνη για τις εισφορές, που επίσης είναι μεγάλη. Θα έλεγα ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει ο άλλος πότε θα μπορέσει να αδειοδοτήσει την επένδυσή του. Άρα όλα αυτά θα πρέπει να λυθούν». Και χαρακτηριστικά σημείωσε: «Καλώς ή κακώς, δυστυχώς θα έλεγα, όσοι ασκούμε το επάγγελμα αυτή την περίοδο θα ταλαιπωρηθούμε για ένα διάστημα που θα πρέπει να γίνουν πολλές αλλαγές κυρίως αλλαγές στη νοοτροπία, αλλά έτσι πρέπει να γίνει αν θέλουμε να γίνουμε κανονική χώρα».
Τα προβλήματα
Αναφερόμενος στη λειτουργία των νέων ψηφιακών συστημάτων ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι «τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν έχουν προβλήματα ή έχουν λίγα προβλήματα. Τα προβλήματα κυρίως πηγάζουν επειδή τα κρύβαμε κάτω από το χαλί και αναδεικνύονται μέσω των ηλεκτρονικών συστημάτων. Λέω ένα παράδειγμα. Ξαφνικά πήγε το Δασαρχείο στα Βριλήσσια, όπου έχουν γίνει Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, πράξεις εφαρμογής, έχουν βγει οικοδομικές άδειες, και είπε ότι είναι δικά του τα οικόπεδα. Αυτό το πράγμα υπήρχε. Απλά τώρα που γίνεται η καταγραφή στο Κτηματολόγιο που πάς να το δηλώσεις, εμφανίζεται το πρόβλημα. Το ίδιο γίνεται και στη νομοθεσία. Ξέρετε αρκετά συχνά πας σε ένα υπάλληλο της Πολεοδομίας και σου λέει άλφα και για την ίδια περίπτωση ο άλλος ερμηνεύει βήτα». Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε σχετικά ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις με τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και ανακοίνωσε ότι «θα υπάρχουν κοινές επιτροπές, οι οποίες θα λύσουν τα θέματα της νομοθεσίας από κοινού και γρήγορα. Και όλα αυτά θα αναρτώνται δημόσια για να μην ερμηνεύει ο καθένας κατά το δοκούν. Αν θέλουμε να γίνουμε κανονική χώρα σε αυτή την κατεύθυνση θα πάμε. Τουλάχιστον αυτό έχουμε αποφασίσει αυτοί που είμαστε τώρα και στο ΤΕΕ και στο υπουργείο».
Σχετικά Άρθρα
- ΕλΕΜ: οι λύσεις νομιμότητας στις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ
- e-Άδειες: λύσεις προστασίας μηχανικών από καθυστερήσεις & ερμηνείες των ΥΔΟΜ
- ΥΠΕΝ: νέα οδηγία για αντιρρήσεις και ιδιοκτησιακά στους Δασικούς Χάρτες
- Έγγραφο ΥΔΟΜ Αθήνας προς ΥΠΕΝ, για το «μπλακάουτ» στις οικοδομικές άδειες
- Ποιος στήνει την πλατφόρμα για κόστος οικοδομικών αδειών & αμοιβές μηχανικών
- Πολεοδομία τουρισμού: κατακερματισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας