ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Το «Κύμα Ανακαινίσεων» για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με... Τι ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για το «Κύμα Ανακαινίσεων» κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Το «Κύμα Ανακαινίσεων» για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  με νέα έργα και προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού τομέα, που θα ανακοινωθούν μέχρι το φθινόπωρο.

ejoikonomo

Το «Κύμα Ανακαινίσεων» αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που θέτει η πρόσφατη δέσμη ανάκαμψης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις.

Η  νέα πρόταση της Κομισιόν  προβλέπει σε επίπεδο χωρών της ΕΕ ότι από το σύνολο των χρηματοδοτήσεων 750 δις ευρώ, τα 170 δις ευρώ να διατεθούν σε ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενώ τα διαθέσιμα κονδύλια για την Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ.

-«Εμείς αυτό κάνουμε αυτή τη στιγμή, εξειδικεύουμε δράσεις στις οποίες θέλουμε να ρίξουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η προτεραιότητά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και θέλω να πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά αυτή μες στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο» δήλωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου σε ραδιοφωνική της συνέντευξη στον στον «Alpha 9,89”  και στον Χάρη Ντιγριντάκη.

Νέο “εξοικονομώ”

Στην αιχμή των εξελίξεων είναι το νέο «εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτιρίων, το οποίο αναμένεται να προκηρυχθεί με νέους όρους για μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιοκτητών τόσο παλαιών και ενεργοβόρων ακινήτων όσο και με διευρυμένα κριτήρια που θα καλύπτουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα εισοδηματικά κριτήρια και της μεσαίας τάξης.

«Ίσως είναι το πιο πετυχημένο πρόγραμμα κι αυτό φαίνεται γιατί κάθε φορά που βγαίνει στον αέρα ένα καινούργιο πρόγραμμα εξοικονομώ οι πόροι εξαντλούνται μέσα σε λίγες ώρες» είπε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ προσθέτοντας ότι «ο σχεδιασμός είναι να βγει το φθινόπωρο»

Ωστόσο η κα Σδούκου απέφυγε να μιλήσει για τους όρους του νέου «εξοικονομώ», σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις, καθώς επίσης ότι το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το συναρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης που θα δώσει τα κονδύλια και ως εκ τούτου πρόσθεσε «δεν μπορώ να πω ακριβώς τα ποσά χρηματοδότησης». Επίσης η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ επιφυλάχθηκε να απαντήσει εάν είναι στους σχεδιασμούς των νέων προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας η επιδότηση για εγκατάσταση συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να γίνουν αυτοπαραγωγοί ενέργειας, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος και αποτύπωμα τους, καθώς όπως τέθηκε από τις δημοσιογραφικές ερωτήσεις σήμερα η αυτοπαραγωγή στον οικιακό τομέα μπορεί να γίνει μέσω του ΔΕΔΔΗΕ, με υψηλό κόστος και μακροπρόθεσμη απόσβεση κατά τρόπο που είναι αποτρεπτική.

Παράλληλα η κ Σδούκου  αναφέρθηκε στο υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας και σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι το θέμα εξετάζεται από το ΥΠΕΝ και σε αυτό το πλαίσιο έχει συγκροτηθεί επιτροπή, που εξετάζει τους παράγοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν το κόστος ενέργειας στη βιομηχανία, το οποίο λειτουργεί ανασχαιτικά, ώστε να μπορεί να γίνει ανταγωνιστική επιχείρηση, προαναγγέλλοντας ότι θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις και μέτρα.

Το «Κύμα Ανακαινίσεων»

Το «Κύμα Ανακαινίσεων» για ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, που προωθεί η ΕΕ εκτιμάται ότι  οδηγεί σε νέα έργα και προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης αλλά και σε αύξηση και των στόχων που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει  δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα μέτρα για την προαγωγή της ανακαίνισης κτιρίων σε όλη την ΕΕ.

Τα κτίρια ευθύνονται για το 40 % της κατανάλωσης ενέργειας και για το 36 % των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Επομένως, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού αποθέματος ωφελεί τον πλανήτη και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Το «Κύμα Ανακαινίσεων» αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που θέτει η πρόσφατη δέσμη ανάκαμψης που παρουσίασε η Επιτροπή, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει για δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις.

Μέσω της διαβούλευσης, η Επιτροπή επιδιώκει να συγκεντρώσει απόψεις για τους τρόπους αύξησης του ποσοστού και της ποιότητας των ανακαινίσεων κτιρίων, μέσω κανονιστικών, πολιτικών και χρηματοδοτικών μέσων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 9 Ιουλίου και η ανατροφοδότηση που θα συγκεντρώσει θα συνεισφέρει άμεσα στις προτάσεις που θα υποβάλει η Επιτροπή μετά το καλοκαίρι.

Η Επίτροπος Ενέργειας κ. Κάντρι Σίμσον, δήλωσε σχετικά: «Κάθε οικογένεια στην Ευρώπη έχει ψηλά στις προτεραιότητές της ένα άνετο σπίτι και προσιτούς λογαριασμούς ενέργειας. Εμείς θέλουμε αυτό να γίνει πραγματικότητα για όλους. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ανανεώσουμε τα δημόσια κτίρια, όπως τα σχολεία και τα νοσοκομεία, αλλά και τα εμπορικά ακίνητα, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή και οικονομική αποδοτικότητά τους. Το Κύμα Ανακαινίσεων θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη σε όλη την Ευρώπη».

Η Επιτροπή έχει ήδη δημοσιεύσει ένα χάρτη πορείας για την πρωτοβουλία αυτή, ενώ μια ανακοίνωση και ένα σχέδιο δράσης έχουν προγραμματιστεί για το φθινόπωρο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στη σχετική είδηση, ενώ η διαβούλευση είναι άμεσα προσβάσιμη εδώ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας