ecopress
Πέντε προτάσεις καταθέτει η ΠΟΜΙΔΑ προς τον κυβερνητικό επιτελείο του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση του κτηματολογίου ενόψει της κατάθεσης του χωροταξικού νομοσχεδίου. Με το... Τι ζητάνε οι ιδιοκτήτες για κτηματολόγιο και εκτός σχεδίου δόμηση

Πέντε προτάσεις καταθέτει η ΠΟΜΙΔΑ προς τον κυβερνητικό επιτελείο του ΥΠΕΝ και τη διοίκηση του κτηματολογίου ενόψει της κατάθεσης του χωροταξικού νομοσχεδίου.

Με το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας να βρίσκεται για τις τελικές ρυθμίσεις στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Βουλής, με προγραμματισμό να εισαχθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020 για ψήφιση από το Κοινοβούλιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για τα περιουσιακά τους δικαιώματα.  Στην αιχμή των αλλαγών που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, βρίσκεται η οριζόντια παράταση για το κτηματολόγιο και η οριστική απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τις αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Να μη χαθούν περιουσιακά δικαιώματα

Ειδικότερα με επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ προς τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη και τους δύο υφυπουργούς ΠΕΝ, κ.κ. Δημήτριου Οικονόμου και Νίκου Ταγαρά, η οποία κοινοποιείται και στη διοίκηση του Κτηματολογίου, ζητάει μεταξύ άλλων  ετήσια παράταση μέχρι την 31.12.2021 της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στέκονται αναφανδόν απέναντι στην κατάργηση των ισχυουσών διατάξεων για την  εκτός σχεδίου δόμηση. Ζητούν ακόμη, περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους Δήμους της χώρας και όχι στο Δημόσιο.  Προτείνουν μάλιστα  για τα αστικά ακίνητα να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας»  και τα αγροτικά, για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών. Υπογραμμίζουν επίσης  ότι οι προτάσεις τους κατατίθενται στην κατεύθυνση της «ανάγκης επιτάχυνσης της διαδικασίας κατάρτισης του Κτηματολογίου χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεων και δικών σε όλη τη χώρα. Και χωρίς, να χαθούν αδίκως ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών». Προσβλέπουν επίσης, «στην καλύτερη αξιοποίηση των εκατοντάδων χιλιάδων αδήλωτων ακινήτων στο Κτηματολόγιο».

Οι προτάσεις

1. Άμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί τρεις δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και προϋποθέσεις παρόμοιες με του άρθρου 4 του ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα.  Αν δεν λυθεί το χρονίζον αυτό πρόβλημα, το Κτηματολόγιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί στο ορατό μέλλον!!!

2. Ετήσια παράταση μέχρι την 31.12.2021 της προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα Κτηματολογικά γραφεία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των ακατανοήτως εξαιρεθέντων από τη γενική παράταση ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» σε 35 Δήμους και περιοχές της χώρας (Βριλήσσια, Ελευσίνα, Άστρος, Καλαμαριά, Γουμένισσα κλπ.), με ήδη λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία, μόνον για όσους έχουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

3. Δικαίωμα των πολιτών όχι μόνον για αποζημίωση αλλά και για αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους, μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας δικαστικής διόρθωσης πρώτων εγγραφών.

4. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους Δήμους της χώρας, κατά τροποποίηση του άρθρου 9 του Ν. 2664/1998, και όχι στο Δημόσιο. Οι Δήμοι, με πρώτο το Δήμο Αθηναίων, ξέρουν, μπορούν και θα αξιοποιήσουν τα αστικά ακίνητα για δημιουργία «κοινωνικής κατοικίας»  και τα αγροτικά για αποκατάσταση ακτημόνων αγροτών, σε αντίθεση με το Δημόσιο το οποίο αδυνατεί πλήρως να τα αξιοποιήσει και κινδυνεύουν να καταλήξουν στο Υπερταμείο!

5. Οριστική απόσυρση από το νομοσχέδιο αυτό, των διατάξεων περί κατάργησης των ισχυουσών διατάξεων περί της εκτός σχεδίου νόμιμης δόμησης, η συνεχής επαναφορά των οποίων στο προσκήνιο, αποτελεί παράγοντα μόνιμης ανασφάλειας και ανησυχίας των ιδιοκτητών για την αξία και την τύχη της περιουσίας τους, που αποκτήθηκε με κόπους στερήσεις, θυσίες και ξενιτεμούς, και προστατεύεται από το Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας