ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Με νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλούστευση των αδειοδοτήσεων», το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες»... Το «e-Άδειες» μπαίνει στο «gov.gr»-ψηφιoποιείται το “χαρτοβασίλειο” των ΥΔΟΜ

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Με νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την «απλούστευση των αδειοδοτήσεων», το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» ενσωματώνεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη «gov.gr». Παράλληλα το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι προωθείται το έργο ψηφιοποίησης των παλαιών οικοδομικών αδειών, που στοιβάζονται στους χάρτινους φακέλους των ΥΔΟΜ.

Στα προς χρηματοδότηση έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης του σχεδίου «Ελλάδα 0.2» περιλαμβάνεται δράση «ψηφιοποίησης αρχείων και σχετικές υπηρεσίες», συνολικού ύψους 598 εκατ. ευρώ. Μέρος από το συνολικό αυτό ποσό της εγκεκριμένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησης , θα διοχετευτεί σε νέο έργο ψηφιοποίησης των παλαιών αρχείων οικοδομικών αδειών, ώστε σε συνδυασμό με τις νέες δράσεις ψηφιακής καταγραφής, που εφαρμόζονται για τα κτίρια και το δομημένο περιβάλλον να επιτευχθεί η ψηφιακή διεκπεραίωση οικοδομικών αδειών, μεταβιβάσεων και έγκριση επενδύσεων.

Ψηφιοποίηση των παλαιών αδειών 

«Η  επόμενη κίνηση είναι να ψηφιοποιηθούν και τα παλαιά στοιχεία που βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή, δηλαδή οι παλιές άδειες, σχέδια, εγκρίσεις και ό,τι γένει αφορά το παλιό κτιριακό απόθεμα» τονίζει ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ταλαιπωρία στις Πολεοδομίες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», ο κ Ταγαράς σημειώνει ότι:

-«Η ταλαιπωρία πολιτών, μηχανικών, επενδυτών ακόμη και των ίδιων των Υπηρεσιών Δόμησης θα τελειώσει μια για πάντα με την πλήρη μετάβαση από τη συμβατική στην ψηφιακή εποχή. Έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα. Ποια είναι η εικόνα σήμερα; Σήμερα, οι άδειες εκδίδονται ηλεκτρονικά και αυτός ο τρόπος είναι μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που είχαμε ετοιμάσει από το 2014, η οποία ως διαδικασία συνεχώς εξελίσσεται. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε διεκπεραιωνόταν παλιά με χαρτιά, φακέλους και μετακινήσεις, τώρα γίνεται άυλα, καθώς μέσω του μηχανικού της επιλογής του ο πολίτης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά για την έκδοση της οικοδομικής του άδειας. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα; Σας απαντώ ευθέως πως αυτό μόνο δεν φτάνει και δεν λύνει το πρόβλημα. Όμως ως Πολιτεία, με αυτή την κυβέρνηση, έχουμε μπει δυναμικά στην ψηφιακή εποχή και η επόμενη κίνηση είναι να ψηφιοποιηθούν και τα παλαιά στοιχεία που βρίσκονται σε έγχαρτη μορφή, δηλαδή οι παλιές άδειες, σχέδια, εγκρίσεις και ό,τι γένει αφορά το παλιό κτιριακό απόθεμα».

Οριστικό αντίο στην ταλαιπωρία

Ο υφυπουργός ΠΕΝ σημειώνει ακόμη ότι η ταλαιπωρία θα τελειώσει όταν όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες διασυνδεθούν μεταξύ τους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Με την ψηφιοποίηση, μία άδεια, μια μεταβίβαση ακινήτου, μια έγκριση δανείου αντιλαμβάνεστε ότι θα γίνεται χωρίς μετακινήσεις, ταλαιπωρία, καθυστερήσεις. Έχουμε δουλειά μπροστά μας, ωστόσο το 90% από τον συνολικό φάκελο μιας άδειας δεν χρειάζεται πλέον χαρτί. Θέλουμε να ψηφιοποιήσουμε ως διαδικασία και το υπόλοιπο 10%. Ήδη, να προσθέσω, αυτήν τη στιγμή μέσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος λειτουργούν ψηφιακές πλατφόρμες για την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, για τη ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Όλες οι ψηφιακές πλατφόρμες στο τέλος θα διασυνδεθούν μεταξύ τους και θα είναι στη διάθεση του πολίτη. Τότε ναι, θα έχουμε πει οριστικό αντίο στην ταλαιπωρία».

Νέα ψηφιακά πιστοποιητικά

Στο μεταξύ στην κατεύθυνση της ενοποίησης των ψηφιακών εφαρμογών και την ενιαία πρόσβαση και λειτουργία τους μέσω  της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr), στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, για την «απλοποίηση των αδειοδοτήσεων», που εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και εισάγεται την Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021 για ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται ρύθμιση του ΥΠΕΝ, η οποία προβλέπει  την ενσωμάτωση του συστήματος  έκδοσης οικοδομικών αδειών «e-Άδειες» στην Ενιαία Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr). Στην ίδια ρύθμιση αναφέρεται ότι μέσω της πλατφόρμας «e-Άδειες» έκδοσης εγκρίσεων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, που αφορούν σε κτίρια και εγκαταστάσεις θα μπορούν να εκδίδονται και νέα δικαιολογητικά που μέχρι τώρα δεν προβλέπονται.

Πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι τα νέα πιστοποιητικά θα μπορούν να είναι για παράδειγμα πυρασφάλειας,  ή και άλλα πιστοποιητικά και εγκρίσεις, που χρειάζονται για τις αδειοδοτήσεις, αναθεωρήσεις αδειών και εγκρίσεις επενδύσεων, επισημαίνοντας ότι η στόχος είναι η διαρκής διεύρυνση των ψηφιακών υπηρεσιών και η πλήρης διασύνδεση τους μέσω του κόμβου  gov.gr

Η νέα ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την «απλοποίηση των αδειοδοτήσεων» και αφορά στις οικοδομικές άδειες έχει ως εξής:

-«Άρθρο 46 – Έκδοση λοιπών εγκρίσεων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών οικοδομικών αδειών – Τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 33 ν. 4495/2017

Μετά από το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 33 του ν. 4495/2017 (Α’ 167), περί της ηλεκτρονικής διαχείρισης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, προστίθεται εδάφιο, ώστε να προβλέπεται ότι η πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (ΕΨΠ-gov.gr), στο τέλος της παρ. 1 προστίθεται εδάφιο, ώστε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δύναται με απόφασή του να επεκτείνει τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες σε περισσότερες πράξεις εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, και η παρ. 1 του άρθρου 33 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Η διαδικασία υποβολής, ελέγχου και έκδοσης των πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών του άρθρου 28, καθώς και η διαδικασία υποβολής και γνωμοδότησης των συμβουλίων των άρθρων 7, 12,13, 20, 22, 24 διενεργείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η υλοποίηση της οποίας μπορεί να ανατεθεί εν όλω ή εν μέρει σε φορέα που θα καθοριστεί με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η πλατφόρμα αυτή θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της δημόσιας διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr).

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται: α) η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των κατά περίπτωση δικαιολογητικών και στοιχείων της παραγράφου 1 του άρθρου 40 και της παραγράφου 1 του άρθρου 41, καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές των ηλεκτρονικών αρχείων,

β) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται στους ενδιαφερομένους και τους πολίτες,

γ) το πληροφοριακό σύστημα και οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται προς τις δημόσιες αρχές για την κατά τις διατάξεις του παρόντος έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων,

δ) οι διαδικασίες και τεχνικές προδιαγραφές της φηφιοποίησης του αρχείου των Υ.ΔΟΜ., ε) οι όροι πρόσβασης και διάθεσης στα πληροφοριακά συστήματα, στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν άρθρο,

στ) κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων και των μηχανικών, με σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας,

ζ) κάθε άλλο είδος γεωχωρικών δεδομένων που απαιτούνται για τον εντοπισμό της θέσης του ακινήτου,

η) το τέλος ανταπόδοσης για κάθε ηλεκτρονική υποβολή για την έκδοση των διοικητικών πράξεων αδειοδότησης.

Με την ίδια απόφαση δύναται να ορίζεται η υποχρέωση διενέργειας μέσω της πλατφόρμας της έκδοσης εγκρίσεων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, που αφορούν σε κτίρια και εγκαταστάσεις, πέραν των αναφερόμενων στο πρώτο εδάφιο.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας