ecopress
Του Βαγγέλη Ματράγκου* Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών Το κόστος ανέγερσης  οικοδομών έχει αυξηθεί άνω του 50% από 900 € κοντά στα... Το ενεργειακό κόστος «βραχυκυκλώνει» την ανάπτυξη της χώρας

Του Βαγγέλη Ματράγκου* Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ MSc

Δίκτυο Συμβούλων Μηχανικών

Το κόστος ανέγερσης  οικοδομών έχει αυξηθεί άνω του 50% από 900 € κοντά στα 1600€ ανά τετραγωνικό μέτρο και αντίστοιχα σημειώνεται αλματώδης αύξηση των τιμών των νεόδμητων οικοδομών. Μετά τη φυγή περί του μισού εκατομμυρίου επιστημόνων στο εξωτερικό κατά την 10ετή μνημονιακή κρίση, σήμερα έχουμε ένα νέο κύμα φυγής ανειδίκευτων εργατών και τεχνιτών. Το ενεργειακό κόστος αφήνει βαριά αποτυπώματα στην αγορά εργασίας και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Κυρίως όμως εξουδετερώνει την προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας.

Η μη συμφωνία για το πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του Φυσικού Αερίου (ΦΑ) στην ΕΕ και όσο αυτή η διελκυστίνδα  συνεχίζεται χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ το ενεργειακό κόστος παραμένει σε υψηλά επίπεδα,  βαθαίνει στη χώρα μας η ενεργειακή φτώχεια, εκτοξεύεται το κόστος ζωής και είναι αλυσιδωτές οι επιπτώσεις στην αγορά, την αγορά εργασίας και στις κατασκευές.

Σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό πλαφόν η ΕΕ έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, το ένα που περιλαμβάνει χώρες όπως η Γερμανία η Ολλανδία και η Αυστρία και στο άλλο το  Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα κα όπου το μεν πρώτο στρατόπεδο είναι κατά της εφαρμογής ενός πλαφόν στις τιμές μιας και θα δημιουργήσει έλλειψη στην αγορά λόγω απροθυμίας πώλησης ΦΑ από τη Ρωσία, ενώ το δεύτερο είναι υπέρ ώστε να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος.

Η αρχική πρόταση για πλαφόν στα 275€/MWhη οποία αναθεωρήθηκε στα 200€ κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή αν αναλογιστεί κανείς πως ο μ.ο. από την αρχή του έτους κυμαίνεται στα 140€. Το πιο πιθανό είναι πως η πρώτη ομάδα χωρών με μεγαλύτερο ειδικό βάρος θα καταφέρει να επιβάλει τον στόχο της. Η Γερμανία άλλωστε το έχει  δηλώσει πολλές φορές πως έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε όποια τιμή αρκεί να μην ξεμείνει από καύσιμο.

Σε μια πρόσφατη μελέτη των πανεπιστημίων της Βόννης και της Κολωνίας υπολογίζεται πως στην περίπτωση που σταματήσουν όλες οι εισαγωγές ΦΑ και λιγνίτη από την Ρωσία, η μείωση στο ΑΕΠ της Γερμανίας θα κυμανθεί μεταξύ 0,5 και 3% αρκετά σημαντικό αν αναλογιστεί κάποιος πως κατά την πανδημία η μείωση ήταν στο 4,5%. Αρκεί αυτό για να κατανοήσει κάποιος πως μια μείωση κατά 7,5% στην μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ σε διάστημα λιγότερο από 3 χρόνια θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο οικονομία.

Δεν έχουμε ακόμη φθάσει στο επίπεδο ενεργειακής κρίσης. Ενεργειακή κρίση θα έχουμε όταν η κατανάλωση θα είναι μεγαλύτερη από την παραγωγή και θα αναγκαστεί ο διαχειριστής να εφαρμόσει διακοψιμότητα. Μέχρι τώρα έχουμε εξωφρενική αύξηση του κόστους. Ενδεχομένως να μην φτάσουμε ποτέ σε ενεργειακή κρίση αν μειωθεί κατακόρυφα η κατανάλωση μιας και δεν θα μπορούμε πλέον να πληρώσουμε για να καταναλώνουμε ενέργεια.

Οι επιπτώσεις της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, φαίνονται καθημερινά στην αγορά, είτε πρόκειται για την αύξηση του κόστους των αγαθών, λόγω αύξησης του μεταφορικού κόστους και του κόστους παραγωγής, όπως τα αγροτικά, στα οποία το έχει διπλασιαστεί η τιμής της αγροτικής κιλοβατώρας, είτε στην κατασκευή, όπου το κόστος ανέγερσης έχει αυξηθεί άνω του 50% από 900€/τμ κοντά στα 1600€. Αυτό εξηγεί την αλματώδη αύξηση των τιμών των νεόδμητων οικοδομών.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη συγκράτηση των αμοιβών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στην αγορά εργασίας, που οδηγεί στην έλλειψη εργατών και τεχνιτών. Κατά την 10ετή μνημονιακή κρίση περισσότεροι από 450 χιλιάδες επιστήμονες εγκατέλειψαν αυτή τη χώρα. Ελάχιστοι επέστρεψαν.

Σήμερα έχουμε ένα νέο κύμα φυγής ανειδίκευτων εργατών και τεχνιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο καθημερινό κόστος.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει αυτή η χώρα να υποδεχθεί οποιαδήποτε ανάπτυξη αν και όποτε αυτή έρθει.

Συνέντευξη του Bαγγέλη Mατράγκου στο ρ/σ flash Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Λάζαρο θεοδωρακίδη, στην εκπομπή blender:

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας