Τώρα μπλοκάρουν στις ΥΔΟΜ και οι οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κτιρίων
ΑρχιτεκτονικήΑστικό περιβάλλονΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 9 Ιουλίου 2024 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ασκεί παρέμβαση προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητώντας να αρθούν οι αλληλοαναιρούμενες και να δοθούν κοινές και σαφείς οδηγίες από τα δύο υπουργεία, ώστε να εφαρμοστεί ενιαία η νομοθεσία και να σταματήσει το νέο φαινόμενο κακοδιοίκησης, που έχει ως αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι οικοδομικές άδειες για κατεδάφιση κτιρίων στις Υπηρεσίες Δόμησης.
Το φαινόμενο της «αλά καρτ» εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας από τις Υπηρεσίες Δόμησης, που έχει παγιωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα σε περιοχές γειτονικές ή του ίδιου Δήμου, ακόμη και από διαφορετικούς υπαλλήλους της ίδιας Πολεοδομίας να βγαίνουν και σε άλλες ίδιες περιπτώσεις να μην βγαίνουν οικοδομικές άδειες ανέγερσης κτιρίων με τα μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, η τύχη των οποίων κρίνεται τον ερχόμενο Οκτώβριο στην Ολομέλεια του ΣτΕ, επεκτείνεται τώρα και στις οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κτιρίων.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αρχιτεκτόνων με επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ζητά να εκδοθεί «διευκρίνιση, περί μη απαίτησης χορήγησης προέγκρισης από το ΥΠΠΟ για κατεδάφιση κτηρίων νεότερων των 100 ετών», διότι καταστρατηγείται η νομοθεσία και οι οικοδομικές άδειες κατεδάφισης κτιρίων μπλοκάρουν στις ΥΔΟΜ, όπως αναφέρει στο ecopress ο Δημήτρης Ξυνομηλάκης πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ.
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις κατεδαφίσεις κτιρίων
Αναφορικά με τις αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, που καταγράφονται από συλλογικούς φορείς και οργανώσεις, ότι τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης αύξησης της οικοδομικής δραστηριότητας παρατηρείται το φαινόμενο κατεδάφισης αποθέματος παλαιών αξιόλογων κτιρίων στις ελληνικές πόλεις, ιδίως στην Αθήνα, που όμως δεν έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, ο κος Ξυνομηλάκης απαντά πως:
-«H νομοθεσία είναι σαφής και σαφώς προστατεύει τα αξιόλογα κτίρια», επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα που έχει ανακύψει είναι ότι στην πράξη παραβιάζεται η νομοθεσία για τις κατεδαφίσεις κτιρίων».
– «Για άδειες κατεδάφισης κτιρίων προ του 1955 γίνεται έλεγχος από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής»αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ και εξηγεί ότι:
-«Σε περίπτωση, που έστω και ένα μέλος του Συμβουλίου δεν συμφωνεί στην κατεδάφιση του κτιρίου, τότε το θέμα παραπέμπεται στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Το ΚΕΣΑ κρίνει οριστικά εάν πρόκειται για αξιόλογο η όχι κτίριο. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο κτίριο είναι αρχιτεκτονικά και πολιτιστικά αξιόλογο αυτομάτως επιλαμβάνεται η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και το κηρύσσει διατηρητέο».
-«Για κτίρια παλαιότερα των 100 ετών, που θεωρούνται εν δυνάμει μνημεία και μόνον για αυτά τα κτίρια η νομοθεσία προβλέπει ότι επιλαμβάνεται το Υπουργείο Πολιτισμού και κρίνει εάν πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέα ή όχι».
-«Παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας για τα κτίρια άνω των 100 ετών, με βάση ένα παλαιότερο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Πολιτισμού, οι ΥΔΟΜ ζητούν έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για την έκδοση άδειας κατεδάφισης οποιουδήποτε κτιρίου», λέει ο κος Ξυνομηλάκης και τονίζει ότι:
-«Παράλληλα υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία ορίζει προς τις ΥΔΟΜ όλης της χώρας ότι «δεν απαιτείται, ούτε ζητείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών τα οποία δεν έχουν έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις, που συνδέονται με την προς έκδοση διοικητική πράξη».
–«Ασκήσαμε παρέμβαση λοιπόν προς τα δύο υπουργεία, για να σταματήσουν αυτά τα αλληλοαναιρούμενα φαινόμενα και να αναλάβει η πολιτεία την ευθύνη ενιαίας και ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ.
Η επιστολή προς ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟ
Την επιστολή παρέμβαση του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ, με θέμα: «διευκρίνιση περί μη απαίτησης χορήγησης προέγκρισης από το ΥΠΠΟ για κατεδάφιση κτηρίων νεότερων των 100 ετών», την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Ξυνομηλάκης και η γενική γραμματέας Τζούλια Τσαλίκη. Απευθύνεται προς τον Ευθύμιο Μπακογιάννη γενικό γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Αθήνα Σκάρλα Διευθύντρια ΔΑΟΚΑ του ΥΠΕΝ και Γεώργιο Διδασκάλου γενικό γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού. Επισυνάπτεται η σχετική εγκύκλιος του ΥΠΕΝ, για τις «απαιτούμενες εγκρίσεις αρμοδίων υπηρεσιών και οργάνων άρθρου 40 και 41 του νόμου 4495/2017 -έλεγχος και προστασία δομημένου περιβάλλοντος» και αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
«Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα.
Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια.
Ο ΣΑΔΑΣ – Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ενημερώθηκε για την εντεινόμενη. πέραν από τις ισχύουσες κανονιστικές διατάξεις, απαίτηση κάποιων Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ ) να υποβάλλονται στο ΥΠΠΟ προεγκρίσεις για κατεδάφιση κτηρίων νεότερων των 100 ετών.
Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Ήδη το ΥΠΕΝ. με παλαιότερο έγγραφό του (το επισυναπτόμενο ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84 – 14/03/2018) προς τις Δ/νσεις Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της Επικράτειας (προς ενημέρωση των ΥΔΟΜ. της χωρικής τους αρμοδιότητας), ορίζει πως. κατά το στάδιο υποβολής αιτημάτων χορήγησης οικοδομικών αδειών οι ΥΔΟΜ. οφείλουν να ζητούν αποκλειστικά και περιοριστικά μόνον όσα δικαιολογητικά ή εγκρίσεις προβλέπονται για την εκάστοτε περιοχή από κανονιστικές πράξεις της Διοίκησης.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι:
“Β. Πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών /εγκρίσεων δεν απαιτείται, ούτε ζητείται η προσκόμιση πρόσθετων δικαιολογητικών τα οποία δεν έχουν έρεισμα σε κανονιστικές διατάξεις, που συνδέονται με την προς έκδοση διοικητική πράξη. Τυχόν δε σχετική αλληλογραφία μεταξύ των ΥΔΟΜ. και άλλων Υπηρεσιών δεν λαμβάνεται υπόψη, διότι δεν συνιστά από μόνη της, κανονιστικό πλαίσιο εφαρμογής”.
Παρακαλούμε για την από πλευράς των ΥΔΟΜ. τήρηση των ανωτέρω, με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης και την ανάγκη αποφυγής συγχύσεων και ταλαιπωρίας των πολιτών. ·
Επίσης, ο ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ επισημαίνει ότι μέσω της θεσμοθετημένης λειτουργίας των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (άρθρο 7 του Ν4495/17), τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής μεριμνούν για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρακαλούμε πολύ για την άμεση ενημέρωση των ΥΔΟΜ επί του θέματος.
Με εκτίμηση.
Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Ξυνομηλάκης
Η Γενική Γραμματέας
Τζούλια Τσαλίκη
Συνημμένο: Έγγραφο ΥΠΕΝ με ΑΠ: οικ. ΥΠΕΝ/ΓΔΠΟΛ/15047/84 · 14/03/2018, με θέμα: Απαιτούμενες εγκρίσεις αρμοδίων Υπηρεσιών και Συλλογικών Οργάνων των άρθρων 40 και 41 του Ν.4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ προς ΥΔΟΜ για αχρείαστες εγκρίσεις, σε οικοδομικές άδειες και κατεδαφίσεις
- e-Άδειες: λύσεις προστασίας μηχανικών από καθυστερήσεις & ερμηνείες των ΥΔΟΜ
- Στον πάγο οικοδομικές άδειες με μπόνους ΝΟΚ για 2000 αδόμητες ιδιοκτησίες
- ΥΠΕΝ: ξεκίνησαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
- ΕΛΛΕΤ: για πάγωμα οικοδομικών αδειών και τα ύψη κτιρίων στην Αθήνα
- Έγγραφο ΥΔΟΜ Αθήνας προς ΥΠΕΝ, για το «μπλακάουτ» στις οικοδομικές άδειες