ecopress
Βγήκε σιωπηρά, σε σύντομη διαβούλευση ενός μήνα από το υπουργείο Οικονομικών, η περιβαλλοντική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στο... «Βουβή» και σύντομη διαβούλευση για το κυβερνητικό πάρκο Υμηττού

Βγήκε σιωπηρά, σε σύντομη διαβούλευση ενός μήνα από το υπουργείο Οικονομικών, η περιβαλλοντική μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος για το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στο Υμηττό.  Ακολούθησε  ανεξήγητη αποσιώπηση του γεγονότος από τη δημοτική αρχή του Δήμου Δάφνης Υμηττού, καθώς όπως κατηγορείται δεν έχει ακόμη ενημερώσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, όσο και τους πολίτες για τη σημαντική αυτή συμμετοχική διαδικασία, για την πόλη, ολόκληρη την Αττική αλλά και το ίδιο το έργο.

Η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, όπως δημοσιοποίησε η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού» αναρτήθηκε χωρίς επίσημη δημόσια ανακοίνωση  στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών   με έναρξη από τις 13 Ιουλίου 2022 και προθεσμία ενός μηνός για την ολοκλήρωση της.

Παράλληλα η ίδια παράταξη καταγγέλλει ότι η δημοτική αρχή δεν ενημέρωσε για τη διαδικασία της διαβούλευσης το Δημοτικό Συμβούλιο που έγινε στις 20 Ιουλίου ούτε έχει γίνει σχετική ενημέρωση των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας για να ενημερωθούν για το σημαντικό αυτό έργο στην περιοχή τους και να λάβουν μέρος στη διαβούλευση, όπως απαιτεί η συμμετοχική αυτή διαδικασία.

Πολεοδομικό κέντρο για εννέα υπουργεία

Σημειώνεται ότι με τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Υμηττού,  η οποία είναι κατά κύριο λόγο περιοχή κατοικίας με χαμηλά κτίρια, ως επί το πλείστον με πρασιές, προβλέπεται  για την έκταση της ΠΥΡΚΑΛ Υμηττού, ότι τίθεται υπό καθεστώς απαλλοτρίωσης. Δημιουργείται κατά 50% πολεοδομικό κέντρο, στο οποίο θα ανακατασκευαστούν υπάρχοντα και θα ανεγερθούν νέα κτίρια για τη στέγαση εννέα υπουργείων και πλήθος φορέων. Παράλληλα στο υπόλοιπο 50% της έκτασης  θα γίνει πάρκο ελεύθερων χώρων και πρασίνου, στο οποίο θα υπάρχουν υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια ( καταλαμβάνουν περίπου 110.000 τ.μ., τα διατηρούμενα είναι 25 και κατεδαφίζονται τα 66) και νέες υποδομές και εκμεταλλεύσεις. Σημειώνεται ότι οι ενεργές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες μαζί με το σχετικό εξοπλισμό της αμυντικής βιομηχανίας από τον Υμηττό θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

Τα υπουργεία

Στα νέα κτίρια θα στεγασθούν εννέα υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διάφοροι φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ Α.Ε., ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε., ΕΤΑΔ Α.Ε.), που σήμερα στεγάζονται σε 20 ιδιόκτητα και 107 μισθωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, Μαρούσι και Χολαργό. Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η ανέγερση περίπου 62.000 τ.μ. κτιρίων, με ανώτατο ύψος τα 28 μέτρα.

Υπουργείο Οικονομικών

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών   για τη διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ αναφέρεται ότι:

-«Το Υπουργείο Οικονομικών, ως Αρχή Σχεδιασμού του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για τη δημιουργία Κυβερνητικού Πάρκου με την επωνυμία «Ανδρέας Λεντάκης» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ, εντός της Δ.Ε. Υμηττού του Δήμου Δάφνης – Υμηττού, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 7 της υπ’ αρ. ΥΠΕΧΩΔΕ/ΕΥΠΕ/οικ. 107017/28-08-2006 ΚΥΑ (Β 1225), όπως αυτή αντικαταστάθηκε και ισχύει με την παρ. 2 του άρθρου 4 της ΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/38181/2695/2022 (Β 1923)

α) προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό να διατυπώσει εγγράφως ή/ και ηλεκτρονικά και σε κάθε περίπτωση επαρκώς και τεκμηριωμένα τις απόψεις του επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ως άνω σχεδίου, προς τη  Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (sec.dipa@prv.ypeka.gr, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 11, ΤΚ 114 73, Αθήνα), μέσα σε προθεσμία τριάντα ημερών από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης αυτής στις εφημερίδες.

β) ανακοινώνει ότι ο πλήρης φάκελος της ΣΜΠΕ με τις απαραίτητες πληροφορίες και στοιχεία βρίσκεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού και Υποδομών του Υπουργείου Οικονομικών (Χαριλάου Τρικούπη 6 -10, ΤΚ 106 79, Αθήνα, 2ος όροφος), προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό».

Δημόσια διαβούλευση χωρίς τους δημότες Δάφνης Υμηττού!

Η δημοτική παράταξη «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού» σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα ακόλουθα:

-«Κύριε Δήμαρχε Δάφνης-Υμηττού, παραιτήσου! Ή ψεύδεσαι ασυστόλως ή είσαι ολίγιστος!

Για μία ακόμη φορά ο δήμαρχος Δάφνης Υμηττού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη. Για μια ακόμη φορά στο δημοτικό συμβούλιο της 20ης Ιουλίου ούτε ο δήμαρχος, ούτε κανένας από τους αντιδημάρχους του ενημέρωσαν τους δημότες για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Υπουργούπολη τους στην ΠΥΡΚΑΛ, που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 13 Ιουλίου, με προθεσμία ενός μηνός.

Δημόσια διαβούλευση χωρίς τους δημότες Δάφνης Υμηττού!
Χωρίς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου!
Χωρίς μια ανακοίνωση στη σελίδα του Δήμου!
Χωρίς ίχνος ντροπής!
Δημόσια διαβούλευση μέσα στο κατακαλόκαιρο, για τα μάτια του κόσμου.

Έτσι εξηγείται η όψιμη προσπάθεια του αντιδημάρχου να υπερασπιστεί το έργο στην τελευταία συνεδρίαση; Έτσι εξηγείται η συνένοχη σιωπή όλης της δημοτικής αρχής; Την ώρα που το περιβάλλον δέχεται επίθεση και κάποιοι «ζυγίζουν» πόσα Υπουργεία θέλουμε; Γίνονται άραγε και παζάρια; Και αν ναι, τι είδους παζάρια; Κύριε δήμαρχε, κύριοι και κυρίες αντιδήμαρχοι, κύριοι και κυρίες της διοίκησης, είστε όλοι στο κάδρο των ευθυνών. Είτε μας λέτε ψέματα ότι δεν ξέρετε, που ψέματα μας λέτε, είτε έχετε επιλέξει να μην ξέρετε. Έτσι κι αλλιώς είναι επιλογή σας. Χωρίς καμία δικαιολογία.

Καλούμε τον Δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, κ. Τσιλίφη, κ. Βογιατζόγλου, κ. Καρακώνη, κ. Λιούτα, κ. Αναστασόπουλο, κ. Θάνου, κ. Γιαννακούρα να απαντήσουν γιατί δεν έχει ενημερωθεί ο Δαφνιώτης και ο Υμηττιώτης για τη διαβούλευση που αφορά το μέλλον της ποιότητας ζωής του. Καλούμε όλους τους κυρίους και τις κυρίες της διοίκησης να μας πούνε μέχρι πότε θα καλύπτουν το κυβερνητικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας. Το σημείο μηδέν πλησιάζει. Το παγόβουνο έρχεται και η δημοτική αρχή μοιάζει με την ορχήστρα του Τιτανικού.

Ζητάμε την άμεση σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και επιτέλους να μιλήσουν όλοι τη γλώσσα της αλήθειας και να μην κρύβονται πίσω από τα ναι μεν, αλλά. Η Ιστορία γράφεται σε παρόντα χρόνο και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να πουλάει το μέλλον της περιοχής μας. Και οι δημοκρατικές ευαισθησίες αποδεικνύονται στην πράξη, όχι σε κορώνες εντυπωσιασμού.

Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, επιληφθείτε αρμοδίως!

Για τους Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης Υμηττού
Η επικεφαλής & δημοτική σύμβουλος
Όλγα Χριστινάκη

Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γιώργος Μπόκαρης
Κώστας Αντωνιάδης
Ερρίκος Μαργαρίτης
Ανδρέας Ανδρουλάκης»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας