ecopress
Τρία βραβεία για τον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο των «Best City Awards 2017»  Στον αέρα και με χρυσό βραβείο, «Best City Awards 2017» είναι... VRILISSIA «FOLLOWGREEN»: Στον αέρα και με βραβείο η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιβράβευσης της ανακύκλωσης

Τρία βραβεία για τον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο των «Best City Awards 2017»

 Στον αέρα και με χρυσό βραβείο, «Best City Awards 2017» είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα  «FOLLOWGREEN» (followgreen.gr/vrilissia), η οποία έρχεται να υπηρετήσει τη νέα λογική που διαμορφώνεται στην διαχείριση των απορριμμάτων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εγχώριο επίπεδο. Μία λογική, που προτάσσει την επιβράβευση τόσο των δήμων, όσο και των δημοτών, που φροντίζουν να περιορίζουν τον όγκο των σκουπιδιών τους και ταυτοχρόνως να συμμετέχουν δραστήρια στην ανακύκλωση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα  «FOLLOWGREEN» βρήκε έφορο έδαφος να αναπτυχθεί στο δήμο Βριλησσίων, όπου με πρωτοβουλίες, που έχουν αναλάβει ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης γίνονται σημαντικές προσπάθειες για την προστασία του περιβάλλοντος, την πρωτοποριακή διαχείριση των απορριμμάτων και πάνω από όλα την οικονομική ωφέλεια του Δήμου και των δημοτών.

 

Το «FOLLOWGREEN» είναι έργο, με την υπογραφή του Γιώργου Ηλιόπουλου, Χημικού Μηχανικού της εταιρίας ΕΠΤΑ, «Σύμβουλοι Μελετητές Περιβαλλοντικών Έργων». Η ψηφιακή πλατφόρμα του δήμου Βριλησσίων καθιερώνει την επιβράβευση δημοτών και μαθητών με σύστημα συλλογής πόντων που αντιστοιχούν σε αναρτημένες εκπτώσεις από επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς.

Η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα  είναι συμβατή  και παράλληλα στην πρωτοπορία των εφαρμογών υλοποίησης της νέας πολιτικής, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η χώρα μας, σύμφωνα με τις Οδηγίες και Κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Μία πολιτική, που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, για την ανακύκλωση, το οποίο ήδη κατέθεσε από την προηγούμενη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σ. Φάμελλος για ψήφιση στη Βουλή. Όπως έγραψε το ecopress.gr  το νέο νομοσχέδιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στην διαχείριση των απορριμμάτων, δίνει τη σκυτάλη στους δήμους να αναπτύξουν συστήματα στην περιοχή τους με δύο δυνατά κίνητρα:

  • Το πρώτο είναι να αξιοποιήσουν την ήδη ψηφισμένη ρύθμιση, σε πρόσφατο νόμο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει ότι οι δήμοι, μπορούν να εμπορεύονται τα υλικά που συγκεντρώνουν προς ανακύκλωση, άρα να αποκομίζουν πρόσθετα σημαντικά έσοδα για να ελαφρύνουν τους δημότες τους από το βάρος των δημοτικών τελών.
  • Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι εισάγονται με το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες, οι χρεώσεις για την διαχείριση των σκουπιδιών, τόσο των δήμων από τους φορείς διαχείρισης των απορριμμάτων (ΦΟΣΔΑ κλπ)  και σε επόμενο στάδιο, όσο και των δημοτών από τους δήμους θα γίνεται με βάση το βάρος των σκουπιδιών στη καθιερωμένη ευρωπαϊκή και διεθνή λογική «πληρώνω όσο πετάω».

 

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πόρος της ανακύκλωσης είναι κοινωνικός πόρος και πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία που τον έχει καταβάλει». Επιπλέον, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της ΤΑ σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις.  Μάλιστα, προβλέπονται πρόστιμα για πολίτες και παραγωγούς που θα ξεκινούν από 20 ευρώ και θα φθάνουν ακόμα και τα 500

 

Τρία βραβεία για τον Δήμο Βριλησσίων στο πλαίσιο των «Best City Awards 2017»

Δύο χρυσά βραβεία και ένα αργυρό κέρδισε ο Δήμος Βριλησσίων στο πλαίσιο των βραβείων ‘Best City Awards 2017’. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.

Η τελετή απονομής αποτελεί την κορύφωση των Best City Awards καθώς επιβραβεύονται οι καλύτερες πρακτικές που καθιστούν τις πόλεις ευφυείς και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Βριλησσίων κέρδισε τα παρακάτω βραβεία – διακρίσεις.

Δύο (2) χρυσά βραβεία στην ενότητα ‘Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων’, στις κατηγορίες ‘Απόρριψη αποβλήτων’ και ‘Δράσεις ενθάρρυνσης-ενημέρωσης πολιτών για την ανακύκλωση με τηλε-εκπαίδευση’ και αναλυτικά αφορούν:

  • Στο πρόγραμμα χωριστής διαλογής οργανικών υλικών, όπως αυτό αναλύεται στις τρεις πτυχές του α) το δίκτυο των καφέ κάδων που υποστηρίζεται από την καμπάνια ενημέρωσης fisikolipasma.gr β) τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων της λαϊκής αγοράς γ) τη χωριστή αποκομιδή των κλαδεμάτων από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας
  • Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “FOLLOWGREEN» (followgreen.gr/vrilissia), το οποίο στην επιβράβευση δημοτών και μαθητών με σύστημα συλλογής πόντων που αντιστοιχούν σε αναρτημένες εκπτώσεις από επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς.

Ένα (1) αργυρό βραβείο στην ενότητα  ‘Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων’, κατηγορία ‘Ανακύκλωση & επαναχρησιμοποίηση’, για τη συνολική έως τώρα εφαρμογή και τήρηση των στόχων  του ομοφώνως από το Δημοτικό Συμβούλιο εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού για τη διαχείριση απορριμμάτων, όπως αυτός αποτυπώνεται στο Τοπικό Σχέδιο  Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Βριλησσίων.

Τα βραβεία παρέλαβαν ο Δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για τις διακρίσεις και δήλωσε ότι: «Η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων εκτός από τα προφανή οικονομικά οφέλη για τον Δήμο και τους δημότες λειτουργεί θετικά προς το περιβάλλον και αποτελεί ένδειξη παιδείας και πολιτισμού».

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι: «Τα βραβεία αυτά ανήκουν σε αυτούς που ουσιαστικά τα κέρδισαν με την κοπιώδη εργασία τους: Στα στελέχη και τους εργαζόμενους της καθαριότητας και συνολικά της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, ιδίως σε όσους πατάνε καθημερινά το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου και στελεχώνουν τα πληρώματα των οχημάτων και όλο τον προγραμματισμό καθαριότητας και πρασίνου που αφορά στο πεδίο».

Στην τελετή το «παρών» έδωσαν δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄και β΄ βαθμού και των επιχειρήσεων.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας