ecopress
Σε δικαστικό ντέρμπυ εξελίχθηκε η εκδίκαση  της αγωγής των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου κατά των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΕ ΟΤΑ,... ΥΔΟΜ: δικαστικό ντέρμπυ για την 20ήμερη απεργία – πότε βγαίνει απόφαση

Σε δικαστικό ντέρμπυ εξελίχθηκε η εκδίκαση  της αγωγής των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου κατά των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) για την εικοσαήμερη απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) της χώρας. Παράλληλα καταγγέλλεται νέα απόπειρα επαγγελματικής και επιστημονικής υποβάθμισης του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αγωγή εκδικάστηκε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται η δικαστική απόφαση από την οποία κρίνεται εάν θα συνεχιστεί ή θα διακοπή η εικοσαήμερη απεργία στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, που ξεκίνησε από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

Τι είπε η πλευρά του δημοσίου

Οι νομικοί εκπρόσωποι της πλευράς του δημοσίου τόνισαν στο δικαστήριο τις επιπτώσεις που προκαλούνται «σε πανεθνικό επίπεδο για την διεκπεραίωσης πληθώρας τεχνικών υποθέσεων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εθνική οικονομία» από την απεργία στις ΥΔΟΜ. Προβάλλοντας νομικά επιχειρήματα για την προκήρυξη της απεργίας από τις Ομοσπονδίες και όχι τις γενικές συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, θέματα  προσωπικού ασφαλείας και προσωπικού  ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας και παραπομπής των αιτημάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαφορών ζήτησαν από το δικαστήριο να κηρυχθεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική,  να απαγορευτεί η συνέχιση της, όπως επίσης η προκήρυξη νέας απεργίας με τα ίδια αιτήματα.

Τι είπαν οι τρεις Ομοσπονδίες

Από την πλευρά τους οι τρείς Ομοσπονδίες σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ότι -δια των Νομικών  τους- ανέδειξαν το νόμιμο τρόπο προκήρυξης και κοινοποίησης της απεργίας-αποχής τους, το πλήθος των προτάσεων, διεκδικήσεων, αιτημάτων συνάντησης και εξωδίκων που έχουν αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία και την απουσία απαντήσεων από πλευράς τους, την αποχή από συγκεκριμένα μόνο καθήκοντα στις ΥΔΟΜ και την παρουσία των συναδέλφων τους στην υπηρεσία, τους λόγους ακυρότητας της αγωγής του Δημοσίου που μάλιστα φτάνει στο ακραίο σημείο να ζητάει την απαγόρευση επαναπροκήρυξης της απεργίας – αποχής και «100.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακηρυχθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα».

Έξι ερωτήματα για την επόμενη ημέρα των ΥΔΟΜ

-«Η αγωγή αξιοποιώντας όλο το αντιεργατικό και αντισυνδικαλιστικό οπλοστάσιο του Νόμου Χατζηδάκη – αλλά και προγενέστερων Νόμων – επιχειρεί να κάμψει τη δίκαιη κινητοποίηση μας και να μας στερήσει το ύστατο εργαλείο διεκδίκησης των αιτημάτων μας. Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Δικαιοσύνη με πρωτοφανή ταχύτητα κινήθηκαν εναντίον των εργαζομένων – η εκδίκαση ορίστηκε άμεσα για την Τετάρτη 25/1 – τη στιγμή που επί δεκατρία ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και Μηχανικούς» σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση των τριών ομοσπονδιών και θέτουν ερωτήματα για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΥΔΟΜ, τα οποία είναι:

1.Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε ο ρόλος των ΥΔΟΜ -που περιγράφουν αναλυτικά στο δικόγραφο- να προσεγγίσει την πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας τους;

2.Γιατί ποτέ δε μερίμνησαν για την εύρυθμη και νόμιμη λειτουργία των ΥΔΟΜ, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τους λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη επάρκεια;

3.Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία δεν έχουν επιδείξει ανάλογη άμεση αντίδραση να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε να εφαρμόσουν νομοθετημένα μέτρα και εξαγγελίες τους για την αναγκαία στελέχωση τους; Είναι τραγικό ότι, ακόμη και η τελευταία παράταση Διοικητικής Υποστήριξης των Υπηρεσιών Δόμησης (Υ.ΔΟΜ.) έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022, χωρίς να υπάρχει κανένα σχέδιο, καμιά προοπτική για το πως η συνεχιζόμενη εδώ και δώδεκα (12) χρόνια δυσλειτουργία και απαξίωση θα σταματήσει.

4.Τι θα κάνουν επιτέλους με την πολυνομία και την ανασφάλεια δικαίου, που επικρατεί ειδικά τους τελευταίους πολλούς μήνες για την εφαρμογή του ΝΟΚ και τα ύψη των κτιρίων, που έχει ως αποτέλεσμα στην Αθήνα και σε πολλές άλλες περιοχές να έχει σταματήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών.

5.Γιατί συστηματικά σιωπούν στις αιτιάσεις μας για το δειγματοληπτικό έλεγχο αυθαιρέτων και νέων κατασκευών, γιατί ανέχονται το ακραίο φαινόμενο Δημάρχων που υπογράφουν Διοικητικές Πράξεις;

6.Είναι προφανές ότι όταν η απαξία με την οποία αντιμετωπίζονται διαχρονικά Υπηρεσίες, πολίτες και εργαζόμενοι, συναντιέται με τη σπουδή καταστολής κάθε δίκαιης αντίδρασης, τότε προοιωνίζονται δύσκολες ημέρες για όλους μας.

Υποβάθμιση του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών

Στην ανακοίνωση των τριών Ομοσπονδιών σημειώνεται ακόμη ότι: «η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις και υποβαθμίσεις μας συσπειρώνει και δυναμώνει την αντίδραση μας. Ο αυταρχισμός και οι διώξεις ουδέποτε έδωσαν διέξοδο στα προβλήματα, ούτε έκαμψαν την θέληση των εργαζομένων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας