ΥΔΟΜ: συνεχίζεται η 20ήμερη απεργία – γιατί τα υπουργεία έχασαν τη δίκη
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΈργαΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠολεοδομίαΧωροταξία 26 Ιανουαρίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Αντιμέτωπα με την μη εφαρμογή του νόμου σύστασης πολεοδομικών υπηρεσιών σε όλους τους Δήμους και συνακόλουθα με τις ευθύνες τους να μην έχουν εξασφαλίσει τους όρους εύρυθμης λειτουργίας των πολεοδομικών υπηρεσιών της χώρας βρέθηκαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών στο δικαστήριο, όπου απορρίφθηκε η αγωγή τους κατά των τριών Ομοσπονδιών για την 20ήμερη απεργία στις ΥΔΟΜ. «Νικήσαμε και συνεχίζουμε» ανακοινώνουν οι τρεις Ομοσπονδίες.
«…το ενάγον (υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο) περιορίζεται να αναφερθεί στην εποπτεία που ασκεί επί των Ο.Τ.Α και τον κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχετικών Υπηρεσιών σε πανεθνικό επίπεδο μολονότι μάλιστα οι σχετικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν σε όλους τους Δήμους της χώρας», σημειώνεται στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που εκδίκασε και απέρριψε την αγωγή των δύο υπουργείων και καταδίκασε το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Αντιμέτωπο με τις δυσλειτουργίες των ΥΔΟΜ το Δημόσιο
Οι προεκτάσεις του σκεπτικού της δικαστικής απόφασης που επισημαίνει ότι δεν λειτουργούν ΥΔΟΜ σε όλους τους δήμους της χώρας, με όρους σχολιασμού παραπέμπουν στις διαχρονικές ευθύνες της πολιτείας και των συναρμόδιων υπουργείων, που δεν έχουν φροντίσει εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια να εφαρμόσουν το νόμο, που προβλέπει με συγκεκριμένα κριτήρια επάρκειας προσωπικού τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων, τους αναλογούντες πόρους και οργανωτικά και διοικητικά μέτρα, τη σύσταση ΥΔΟΜ σε όλους τους Δήμους.
Αντίθετα διαιωνίζεται το ιδιότυπο καθεστώς της λεγόμενης διοικητικής υποστήριξης των Δήμων που δεν διαθέτουν ΥΔΟΜ από αυτούς που έχουν ΥΔΟΜ, με τη μέθοδο των διαρκών παρατάσεων εφαρμογής του νόμου. Μάλιστα η τελευταία παράταση έληξε στο τέλος του 2022, χωρίς στο μεταξύ να έχει ψηφιστεί νέα παράταση. Το αποτέλεσμα είναι για μία ακόμη φορά, να υπάρχει νομοθετικό κενό και οι μισοί Δήμοι της χώρας, στις περιοχές των οποίων οι πολεοδομικές υποθέσεις των μηχανικών και πολιτών εξυπηρετούνται μέσω διοικητικής κάλυψης ΥΔΟΜ άλλων Δήμων, να είναι ξανά στον αέρα.
Οι τρείς λόγοι που έχασε τη δίκη το δημόσιο
Όπως προκύπτει από την απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με Πρόεδρο τη Δικαστή Ευσταθία Αναστασοπούλου, Πρόεδρο Πρωτοδικών, που εκδίκασε την αγωγή των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών κατά των τριών Ομοσπονδιών (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) για την απεργία- αποχή στις ΥΔΟΜ, τρεις είναι οι βασικοί λόγοι που η αγωγή του δημοσίου απορρίφθηκε και μάλιστα καταδικάστηκε με τα δικαστικά έξοδα και είναι οι εξής:
1.Διαπιστώθηκε «έλλειψη ενεργητικής νομιμοποίησης» των υπουργείων κατά της συγκριμένης απεργίας. Το δικαστήριο έκρινε ότι «οι εργαζόμενοι – μέλη των πρωτοβάθμιων οργανώσεων -μελών της Π.Ο.Ε-ΟΤΑ και Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ απασχολούνται στον εκάστοτε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος αποτελεί και τον εργοδότη τους και ο οποίος είναι αρμόδιος για τη σύσταση και λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης και επομένως νομιμοποιείται να στραφεί κατά της προκηρυχθείσας απεργίας- αποχής. Το ενάγον επιχειρεί να θεμελιώσει την ενεργητική του νομιμοποίηση στο γεγονός ότι ασκεί την εποπτεία επί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο το γεγονός αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να θεμελιώσει το έννομο συμφέρον του για την άσκηση της υπό κρίση αγωγής».
2.Τα υπουργεία δεν τεκμηρίωσαν με στοιχεία, όπως υποστήριξαν γενικώς και αορίστως στην αγωγή τους ότι δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα «σε πανεθνικό επίπεδο για την διεκπεραίωσης πληθώρας τεχνικών υποθέσεων, την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εθνική οικονομία» από την απεργία στις ΥΔΟΜ. Πράγμα βέβαια που προδίδει την ελλιπή γνώση και ενασχόληση της πλευράς των υπουργείων με τα πολεοδομικά θέματα, – είναι αξιοσημείωτο ότι απουσίαζε από την κατάθεση της αγωγής το κατ΄εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας -, που αφορούν στη λειτουργία των ΥΔΟΜ και βεβαίως έχουν συγκεκριμένες επιπτώσεις στο έργο των μηχανικών, τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα και στις υποθέσεις της ακίνητης περιουσίας των πολιτών. Το δικαστήριο διαπίστωσε και κατέγραψε στην απόφαση του ότι «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι ή υπό κρίση απεργία-αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο , ώστε ηθικά το ενάγον είναι υποχρεωμένο να επέμβει προς διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της χώρας». Και
3.Αναδείχθηκε η απουσία πανελλαδικού δικτύου πολεοδομικών υπηρεσιών σε όλους του Δήμους της χώρας. «Αντίθετα το ενάγον περιορίζεται να αναφερθεί στην εποπτεία που ασκεί επί των Ο.Τ.Α και τον κίνδυνο για την εύρυθμη λειτουργία των σχετικών Υπηρεσιών σε πανεθνικό επίπεδο μολονότι μάλιστα οι σχετικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν σε όλους τους Δήμους της χώρας», όπως καταγράφει η δικαστική απόφαση.
«Νικήσαμε και Συνεχίζουμε!»
Οι τρεις Ομοσπονδίες (ΠΟΕ ΟΤΑ, ΠΟΜΗΤΕΔΥ, ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης τονίζουν σε ανακοίνωση τους «Νικήσαμε και Συνεχίζουμε! Απερρίφθη η Αγωγή των Υπουργείων σε βάρος της Απεργίας – Αποχής των τριών Ομοσπονδιών» και αναλυτικά αναφέρουν τα ακόλουθα:
-“Σε συνέχεια της από 25/1/2023 Κοινής Ανακοίνωσης υας ενημερώνουμε ότι πριν από λίγο ανακοινώθηκε η 73/2023 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απορρίπτει την Αγωγή των δύο Υπουργείων και καταδικάζει το εναγόμενο Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη δικαίωση της κοινής μας κινητοποίησης, και τρανή απόδειξη του δικαίου των διεκδικήσεων και των επιχειρημάτων μας. Αποτελεί ηχηρή απόρριψη των αναφερομένων στην Αγωγή των δύο Υπουργείων, αλλά και ισχυρή παρακαταθήκη -όχι μόνο για τις Ομοσπονδίες μας- αλλά για ολόκληρο το κίνημα των εργαζομένων. Ειδικά γιατί ελήφθη παρά το αντεργατικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει ο Νόμος «Χατζηδάκη».
Όπως αναφέρει και η απόφαση «στο δικόγραφο της αγωγής δεν εκτίθενται πραγματικά περιστατικά από τα οποία να μπορεί να εξαχθεί βάσιμα το συμπέρασμα ότι η υπό κρίση απεργία-αποχή θα δημιουργήσει τέτοιο πρόβλημα σε πανεθνικό επίπεδο.»
Η μεγάλη συμμετοχή των συναδέλφων μας στην Απεργία – Αποχή, η στήριξη της από Συλλόγους Μηχανικών όπως ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, η ευρεία δημοσιότητα που της προσδώσαμε, αποτελούν αναμφίβολα, θετική παρακαταθήκη. Η συμπόρευση και η κοινή δράση των Ομοσπονδιών μας οφείλει να γενικευθεί, όπως και η στήριξη και από άλλους κλάδους εργαζομένων.
Οι Υπουργοί Εσωτερικών και Οικονομικών, αντί να απασχολούνται με το πώς θα κάνουν αγωγές εναντίον εργαζομένων, θα όφειλαν να ασχοληθούν – έστω και ελάχιστα – με το να αντιμετωπίσουν κάποια από τα προβλήματα που θέτουμε με το εΕώδικό μας.
Η συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τις Δημόσιες Υπηρεσίες, να εκχωρήσει αρμοδιότητες σε ιδιώτες και να απαξιώσει τους εργαζομένους, που έρχεται ως συνέχεια του νέου προσοντολογίου – κλαδολογίου με το οποίο εξαφανίζεται η κατοχυρωμένη με νόμο ονομασία του κλάδου των ΤΕ Μηχανικών, δε θα περάσει. Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων με διώξεις δε μας έκαμψε και έπεσε στο κενό. Η ενότητα, η αλληλεγγύη και η αγωνιστικότητα, έδειξαν για άλλη μια φορά το δρόμο.
Όλοι και όλες στην Απεργία – Αποχή, στη Στάση Εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου και στη συγκέντρωση στις 10πμ στο ΥΠΕΝ (Μεσογείων)”.
Ποιές υπηρεσίες και πλατφόρμες δεν λειτουργούν
Υπενθυμίζεται ότι κατά την 20ημέρη απεργία αποχή δεν λειτουργούν:
Α. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχος πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχος μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις, αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική & υγιεινής των οικοδομών, έλεγχος προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις & ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και έλεγχος για χορήγηση παρεκκλίσεων, για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη των τεραστίων προβλημάτων, στη στελέχωση και τη λειτουργία τους από 23 Ιανουαρίου έως και 13 Φεβρουάριου 2023.
Β. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων – τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολής εισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας – οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κλπ.
Γ. Τη συμμετοχή των μελών μας στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
Δ. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των ελεγκτών δόμησης
Σχετικά Άρθρα
- ΥΔΟΜ: δικαστικό ντέρμπυ για την 20ήμερη απεργία – πότε βγαίνει απόφαση
- Κρίθηκε νόμιμη στο Εφετείο και συνεχίζεται η απεργία σε όλες τις ΥΔΟΜ
- Τα υπουργεία «υμνούν» τις ΥΔΟΜ, για να σταματήσει η 20ήμερη απεργία
- ΥΔΟΜ: ξέφυγε η κατάσταση –παρέμβαση ΤΕΕ- νέα δίκη για την 20ήμερη απεργία
- ΤΕΕ Πελοποννήσου: κάτω από το νόμιμο όριο η λειτουργία των ΥΔΟΜ
- ΥΔΟΜ: 20ήμερο λουκέτο – οι εξελίξεις με κυβέρνηση, κόμματα και μηχανικούς