ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανακοινώνει το ΤΕΕ, δηλώνοντας ότι στηρίζει την απεργία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες... ΥΔΟΜ: ξέφυγε η κατάσταση –παρέμβαση ΤΕΕ- νέα δίκη για την 20ήμερη απεργία

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Διαμεσολαβητική πρωτοβουλία ανακοινώνει το ΤΕΕ, δηλώνοντας ότι στηρίζει την απεργία της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, καλώντας παράλληλα την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της για να αρθεί το αδιέξοδο στη λειτουργία των ΥΔΟΜ. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών άσκησαν Έφεση στην πρωτόδικη απόφαση, που έκρινε νόμιμη την εικοσαήμερη απεργία των τριών Ομοσπονδιών. H κατάταση στις ΥΔΟΜ έχει ξυφύγει, με μεγάλα θύματα του ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, την οικοδομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις.

Ξέφυγε η κατάσταση στις ΥΔΟΜ

Με αφορμή την απεργία, η κατάταση στις ΥΔΟΜ διαρκώς επιδεινώνεται και επηρεάζει δραματικά το καθημερινό έργο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών και την οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα. Στις συνήθεις δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις των υπηρεσιών των ΥΔΟΜ να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις των μηχανικών και των πολιτών, από την εικοσαήμερη  απεργία προστίθενται πλέον και νέα περιστατικά καθημερινού παραλογισμού και διάλυσης.

Χαρακτηριστική του παραλογισμού, της ταλαιπωρίας αλλά και της απαξίωσης του έργου τους, που υφίστανται οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί από τις ΥΔΟΜ είναι η περίπτωση «ενημέρωσης», την οποία δίνουν μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας υπάλληλοι της Πολεοδομίας -από το γραφείο τους σε ώρα υπηρεσίας- προς Μηχανικούς, ότι η υπόθεση τους μπλοκάρει «λόγω λευκής απεργίας»…. 

Άλμα εις βάθος για τα ύψη των κτιρίων

Παράλληλα και ανεξάρτητα από την απεργία πολλές ΥΔΟΜ Δήμων, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Πολεοδομίας του Δήμου Αθήνας, εδώ και μήνες έχουν κατεβάσει ρολά και δεν εκδίδουν οικοδομικές άδειες «λόγω ανασφάλειας πολεοδομικού δικαίου» για τα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ. Θέμα από την επίλυση του οποίου το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΝ επισήμως είναι άφαντο και βεβαίως για την επίλυση του, σύμφωνα με την τεχνική και νομική διάσταση του θέματος είναι αμφίβολο εαν αντιμετωπίζεται με απλές αποφάσεις και εγκυκλίους. Στο μεταξύ εκδόθηκε νέα διευκρινιστική απόφαση του ΥΠΕΝ για τα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ Δείτε εδώ στο ecopress

Παρέμβαση του ΤΕΕ

-«Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα» τονίζεται σε απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην οποία τονίζει ότι:

-«Καλούμε την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας». Και υπογραμμίζει ότι:

«Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις».

Νέα δίκη για την απεργία στις ΥΔΟΜ

Όπως κάνει γνωστό η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ  σε ανακοίνωση της με τίτλο:  συνεχίζεται η προσπάθεια ακύρωσης των κινητοποιήσεων μας στις ΥΔΟΜ αργά την Παρασκευή το μεσημέρι μας κοινοποιήθηκε η εκδίκαση της Έφεσης που κατέθεσαν τα Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών σε βάρος της θετικής για εμάς απόφασης 73/2023 του Πρωτοδικείου Αθηνών». Στην ίδια ανακοίνωση η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι:

-«Τα συναρμόδια Υπουργεία ξανά κινήθηκαν με πρωτοφανή ταχύτητα εναντίον των εργαζομένων – η εκδίκαση ορίστηκε για την Τρίτη 31/1 – τη στιγμή που επί δεκατρία ολόκληρα έτη δεν αντιμετωπίζουν τα τεράστια προβλήματα των ΥΔΟΜ, που ταλαιπωρούν πολίτες και Μηχανικούς, όπως αναλυτικά αναδείξαμε με την Κοινή μας Ανακοίνωση αλλά και το εξώδικο μας»

Η ανακοίνωση της ΔΕ ΤΕΕ

Το πλήρες κείμενο της «ανακοίνωσης  της ΔΕ ΤΕΕ για τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ» έχει ως εξής:

-«Σε συνέχεια της Ανοικτής Επιστολής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) προς το ΤΕΕ και τους συλλόγους των μηχανικών με την οποία ζητά στήριξη στις τρέχουσες κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που διατυπώνει, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ αναγνωρίζει τη βάση του σκεπτικού και σημειώνει:

Τα προβλήματα λειτουργίας των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) είναι πολυετή και σοβαρά και η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ ορθώς ζητά την επίλυσή τους και για αυτό στηρίζουμε τον αγώνα τους.

Η καλή λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης είναι υποχρέωση του κράτους, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυρήνες δημόσιας εξουσίας και οφείλει να στοχεύει πάντα το δημόσιο συμφέρον, παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πολιτών και των μηχανικών-ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρά το ότι έχουν γίνει άλματα στην έκδοση οικοδομικών αδειών, μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies, η υποστελέχωση των ΥΔΟΜ και η έλλειψη υποδομών, εργαλείων και πόρων είναι ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Καλούμε την Πολιτεία να οργανώσει άμεσα διάλογο ουσίας με στενό χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη άμεσων και εφαρμόσιμων λύσεων, με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης (που έχει ευθύνη και αρμοδιότητα), των εργαζομένων στις ΥΔΟΜ και των φορέων των μηχανικών. Το ΤΕΕ μπορεί να διευκολύνει και να συνδράμει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο ουσίας.

Δεν μπορεί άλλο να ταλαιπωρούνται ούτε οι εργαζόμενοι ούτε οι πολίτες και οι μηχανικοί που θέλουν να εξυπηρετηθούν από τις ΥΔΟΜ, να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ή να διεκπεραιώσουν άλλες πολεοδομικές υποθέσεις.

Η καλή λειτουργία των ΥΔΟΜ είναι προϋπόθεση της καλής λειτουργίας του Κράτους και εφαλτήριο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας για ολόκληρη την οικονομία και τη χώρα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας