ΥΠΕΝ: αλλαγές στις πολεοδομικές ρυθμίσεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου
Αστικό περιβάλλονΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 23 Νοεμβρίου 2023 Αργύρης
Αλλαγές σε πολεοδομικές ρυθμίσεις, με βάση τις προτάσεις και παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από τους βουλευτές και τους εκπροσώπους των κομμάτων στην αρμόδια Επιτροπή, κατά την επεξεργασία του «ερανιστικού» νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ ανήγγειλε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ενόψει της εισαγωγής του νομοσχεδίου την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023 για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Παγίδες στην ανασύσταση φακέλου οικοδομικής άδειας και στην αλλαγή μηχανικού σε ιδιωτικά οικονομικά έργα επισημάνθηκαν στις ρυθμίσεις του «ερανιστικό» νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στη Βουλή, ενώ τέθηκαν τα θέματα της λειτουργίας αλλά και της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας από τις ΥΔΟΜ, της κωδικοποίησης του πολεοδομικού κανονισμού και του NΟΚ. Δείτε εδώ στο ecopress
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «Όροι δόμησης, κατασκευής, επιτρεπόμενες χρήσεις γης για κέντρα δεδομένων, χωροταξικές και πολεοδομικές ρυθμίσεις, αξιοποίηση πόρων Πράσινου Ταμείου και λοιπές περιβαλλοντικές και ενεργειακές διατάξεις», μετά την ολοκλήρωση της β’ ανάγνωσής του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο εισάγεται από την Επιτροπή στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση με την θετική ψήφο που έλαβε από τη ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ το καταψήφισαν, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην συζήτηση της Ολομέλειας.
Αλλαγές και διορθώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή
-«Καταρχήν, είμαστε ανοικτοί σε οτιδήποτε είναι δημιουργικό και μπορεί να διορθώσει και να βελτιώσει τις διατάξεις που ως βάση εκκίνησης της συζήτησής μας καταθέσαμε. Δεν είμαστε ανελαστικοί, ότι δημιουργικό, ότι διορθώνει και βελτιώνει, είμαστε έτοιμοι να το διορθώσουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή και θα υπάρξουν τέτοιες διορθώσεις αύριο στην Ολομέλεια» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς.
Ειδικότερα ο κος Ταγαράς αναφέρθηκε σε αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν στην ανασύσταση φακέλου οικοδομικής άδειας, συνδυαστικά με την κατάρτιση συμβολαίων και την ταυτότητα κτιρίου.
Επίσης ανήγγειλε ότι θα προστεθεί στις σχετικές διατάξεις για τους όρους δόμησης και τη χωροθέτηση Data Centers πρόβλεψη για την εφαρμογή τους, προκειμένου να μην υπάρχουν ερμηνείες «ότι θα δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής των πολεοδομικών όρων που νομοθετούνται, με οδηγίες που θα δοθούν από το Υπουργείο προς τις υπηρεσίες δόμησης».
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ πήρε επίσης θέση σε προτάσεις και παρατηρήσεις που έγιναν από βουλευτές για τις θέσεις στάθμευσης στα κτίρια των Data Centers αλλά και σε πρόταση αντί για ανασύσταση φακέλου τα κτίρια προ του 1983 να τακτοποιούνται με τα ισχύοντα για κτίρια προ του 1955 ως αυθαίρετα.
Ανασύσταση φακέλου οικοδομικής άδειας
-«Σε ότι αφορά την ανασύσταση φακέλου στις πολεοδομίες, θα δείτε και συμπληρώσεις αύριο στο θέμα της ανασύστασης φακέλου, παράδειγμα, γιατί ειπώθηκαν αλλά και το είδαμε, να μπορεί αν δεν υπάρχει ο φάκελος και τα στοιχεία, αν έχει εγκεκριμένα σχέδια ο μηχανικός στο γραφείο του ή ο ιδιοκτήτης ή ακριβή αντίγραφα των σχεδίων και αυτά να λαμβάνονται υπόψη στο να βρούμε υλικό όσο γίνεται με τη μεγαλύτερη ασφάλεια, πέραν των συμβολαιογραφικών πράξεων, όπου έχουν πωληθεί με σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, αυτό είναι παλιά με τις αντιπαροχής. Αυτό ήταν παλιά, αν θυμάστε, που υπήρχαν κατασκευές» είπε ο κος Ταγαράς αναφέροντας παράλληλα ότι:
-«Έχουμε μπροστά μας την ηλεκτρονική ταυτότητα, απαραίτητο εργαλείο, που μέσα από εκεί θα πάμε να καλύψουμε όλα τα κενά, διαχρονικά. Αναφέρομαι, πριν την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών, γιατί ότι είναι από εκεί και μετά το έχουμε ψηφιακά – ηλεκτρονικά».
Τακτοποίηση αυθαιρέτου αντί ανασύστασης φακέλου
Τέθηκε στη συζήτηση αντί ανασύστασης φακέλου τα κτίρια προ του 1983 να τακτοποιούνται με τα ισχύοντα για κτίρια προ του 1955 ως αυθαίρετα. Συγκεκριμένα
-«Εγώ προτείνω, επειδή το έχω ζήσει ως συμβολαιογράφος, το Υπουργείο να σκεφτεί πολύ σοβαρά να υπαχθούν τα προϋφιστάμενα του 1983 κτίρια στο ίδιο καθεστώς που υπάγονται τα προϋφιστάμενα του 1955. Τα πρόστιμα. τα οποία προτείνονται και καταβάλλονται, δεν είναι τόσο μεγάλα στην πράξη, τα έξοδα που δημιουργούνται για τους πολίτες είναι περισσότερα, οι μηχανικοί, τα φωτοτυπικά, οι διάφοροι τεχνικοί, οι νομικοί που ασχολούνται και δημιουργούνται καθυστερήσεις διμήνου και τριμήνου, χωρίς ουσιαστικό όφελος, ούτε και για το κράτος από την άποψη των εισπράξεων και φυσικά μεγάλη καθυστέρηση στις αγοραπωλησίες» είπε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.
Ο Νίκος Tαγαράς απάντησε: «Άκουσα με προσοχή την κυρία Παπαϊωάννου και χάρηκα για τις παρατηρήσεις, σε ό,τι αφορά την επισήμανση για αυτά που είναι πριν από τον ν.1337/83, που αναφερθήκατε, στην επιτάχυνση απλοποίηση διαδικασίας νομιμότητας κτισμάτων πριν το 1983. Ξέρετε ότι κατ’ αρχήν για να θεωρείται νόμιμη μια κατασκευή, θα πρέπει να είναι με άδεια ή να είναι προ-υφιστάμενη του 1955. Επειδή, αυτό είναι διαχρονικό και συνταγματικά, να μη θεωρηθεί ότι πάμε έστω και με καθυστέρηση -εννοώ χρονικά- προς τα πίσω να νομιμοποιήσουμε χωρίς να υπάρχει και το αντίστοιχο τίμημα, από πλευράς συνταγματικότητας αναφέρομαι, από αυτή και μόνο την πλευρά, τα υπόλοιπα τα κατανοώ και προσπαθούμε ότι είναι πολύ παλιό και που από πλευράς κόστους, σωστά είπατε, είναι πολύ μικρό, αλλά αυτό προσθέτει γραφειοκρατία και ταλαιπωρία στη νομιμοποίηση τέτοιων κατασκευών».
Όροι δόμησης και θέσεις στάθμευσης σε Data Centers
Στη συζήτηση τέθηκαν θέματα για τους όρους δόμησης και τις θέσεις στάθμευσης στα νέα κτίρια των Data Centers και επισημάνθηκε ότι ουσιαστικά θεσμοθετείται μία θέση στάθμευσης σε κάθε 200 τετραγωνικά μέτρα κτιρίου αυτής της κατηγορίας και ότι θεσμοθετούνται πολύ λίγες θέσεις στάθμευσης, με αποτέλεσαμ οι δρόμοι κατοικημένων περιοχών να μετατραπούν σε απέραντα πάρκινγκ.
Ο υπουργός ΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης απάντησε σχετικά ότι: «Δεν είμαι βέβαιος, ότι η αναλογία που δίνουμε με τις θέσεις γραφείου είναι λιγότερη από το αναγκαίο, για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι αυτές οι εταιρείες έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό αναπτυγμένη την τηλεργασία. Όλες οι διατάξεις μας για την αναλογία θέσεων γραφείου και θέσεων στάθμευσης είναι προ της τηλεργασίας. Η τηλεργασία ειδικά στις εταιρείες πληροφορικής, είναι πολύ εκτεταμένη. Συνεπώς, είναι πιθανόν να είναι αρκετές συν να λάβουμε υπόψη μας ότι ο μακροχρόνιος στόχος μας είναι να καλύπτουμε στα αστικά κέντρα μεγάλο μέρος των μετακινήσεων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Συνεπώς, η πολιτική μαζικών θέσεων στάθμευσης δεν είναι η λύση του κυκλοφοριακού μας προβλήματος, μάλλον η μεγάλη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η καλύτερη ποιότητα κατά συνέπεια της παροχής των υπηρεσιών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς είναι η λύση».
Για τις διατάξεις που αφορούν τα Data Centers o υφυπουργός, επισήμανε πως «υπάρχουν πολλά άρθρα στο νομοσχέδιο, επειδή αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν πολλές ιδιαιτερότητες».
Κριτική και απαντήσεις στην αντιπολίτευση
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ολοκληρώνοντας την συζήτηση της β’ ανάγνωσης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει επιλέξει να έχει μια «καθολική άρνηση» σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και σχολίασε πως μια τέτοια «συνολική άρνηση δεν είναι πειστική στα σύνθετα προβλήματα που έχουν οι κοινωνίες μας και οδηγεί σε αντίθετα αποτελέσματα».
Σχετικά με την καταψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΚΕ, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε ότι «μπορεί να έχει τη δική του, γνωστή, πάγια τακτική διαφορετικής φιλοσοφίας, αλλά φοβάμαι ότι το τραβάει στα άκρα» λέγοντας χαρακτηριστικά «γιατί οι φυτοφράχτες και οι δεντροστοιχίες γύρω από τα αιολικά είναι ένα αρνητικό πράγμα» που εισάγονται στο νομοσχέδιο. Ο υπουργός υπογράμμισε πως «όταν οι τιμές ενοικίασης γης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών είναι τριπλάσιες από τα ποτιστικά και φτάνουν και τα 200 ευρώ το στρέμμα, προφανώς μπορεί και να δώσει σε μία επένδυση ένα ποσό περίπου 5% για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε φυτοφράχτες, λιγότερη οπτική όχληση και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» Όλοι, είπε ο κ. Σκυλακάκης «θέλουμε να έχουμε το φθηνότερο ρεύμα που φέρνει το φωτοβολταϊκό ή το αιολικό, αλλά δεν θέλουμε αυτές οι εγκαταστάσεις να είναι κοντά μας». Ο υπουργός ανέφερε ότι τα αιολικά πάρκα μπορεί και να είναι συμβατά με κτηνοτροφικές ή αγροτικές δραστηριότητες και σημείωσε πως θα «υπάρξει στο μέλλον πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση αγροβολταϊκών και κτηνοτροβολταϊκών».
Για την διάταξη που αφορά το εργοστάσιο Σμύριδας της Νάξου που περνάει στον δήμο, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως «θεωρούμε ότι ο δήμος έχει πολύ μεγαλύτερη γνώση και ενδιαφέρον για να την αξιοποίησή του» γι’ αυτό και «δίνεται για μία τετραετία, να συνεχίζεται απρόσκοπτα το σημερινό καθεστώς λειτουργίας του» ώστε «σε αυτό το διάστημα ο δήμος να εξετάσει τι πρέπει να γίνει στο μέλλον» και «εμείς θα είμαστε δίπλα στο δήμο σε οποιαδήποτε άλλη βοήθεια χρειαστεί».
Για την διάταξη του νομοσχεδίου που αίρει την υποχρεωτικότητα στις νέες αστικές οικοδομές να έχουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «η κατάργηση της υποχρέωσης μειώνει το κόστος για όλα τα κτίρια που έχουμε. Είναι βέβαιον, ότι οι αντλίες θερμότητας, σε πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελλάδος μπορεί να είναι πιο ανταγωνιστικές τα επόμενα χρόνια» ενώ σε περιοχές που οι αντλίες θερμότητες δεν είναι κατάλληλες, «οι άνθρωποι θα μπορούν να βάλουν φυσικό αέριο, όμως δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιβάλλουμε σε ολόκληρη τη χώρα ένα συγκεκριμένο καύσιμο (εν. το φυσικό αέριο) το οποίο είναι μεταβατικό και αποσύρεται».
Ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς, σχετικά με τις χωροταξικές διατάξεις του σχεδίου νόμου είπε πως «μετά από 100 χρόνια, πάμε για πρώτη φορά να βάλουμε τάξη στις δραστηριότητες στο χώρο, προστατεύοντας το περιβάλλον εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων».
Ο υφυπουργός είπε ότι αύριο (σήμερα) στην Ολομέλεια θα αναφερθεί διεξοδικά στα σχέδια που εξελίσσονται και οριζόντια θα καλύπτουν για πρώτη φορά χωρικά το 70% της επικράτειας, όπου θα τεθούν κανόνες.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που αφορούν τις αξιοποιήσεις των χερσαίων ζωνών των λιμένων, ο κος Ταγαράς είπε πως «θα λύσουμε προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί και έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις, καθυστερήσεις, αλλά και καταστροφές».
Για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας εγκατάστασης φυσικού αερίου σε νέες οικοδομές, ο κ. Ταγαράς είπε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος θέλει, δεν μπορεί να κάνει μελέτη για φυσικό αέριο. Αυτό είναι αποκλειστικά δυνατότητα και επιλογή του ιδιοκτήτη με ποιο τρόπο θέλει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Του δίνουμε τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει, αλλά δεν θα του επιβάλουμε πράγματα που στην πορεία δεν θα έχει».
Τέλος ο κ. Ταγαράς, επίσης, απέρριψε την κριτική περί φωτογραφικών διατάξεων μέσα στο νομοσχέδιο, όπως για την περιοχή της Μαγούλας ή του Αγίου Ιωάννου Ρέντη, λέγοντας ότι αυτές είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος.
Σχετικά Άρθρα
- Οικοδομικές άδειες: παγίδες για ανασύσταση φακέλου, αλλαγή μηχανικού και ΝΟΚ
- Μπλακάουτ στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομικών Θεμάτων
- ΥΠΕΝ: πέρασε από υπουργικό συμβούλιο νέο πολεοδομικό, χωροταξικό νομοσχέδιο
- ΥΠΕΝ-οικολογικές οργανώσεις: συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο
- Εκτός σχεδίου: «πακέτο» οι νομοθετικές ρυθμίσεις για μικρά και μεγάλα οικόπεδα
- ΥΠΕΝ: αμεσα ρύθμιση στη Βουλή για τα εκτός σχεδίου, έπεται για τα αυθαίρετα 5