ecopress
Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι με χρηματοδότηση συνολικά 700 εκατ.  ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινούν νέα πολεοδομικά προγράμματα, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ),... ΥΠΕΝ: αναπλάσεις 700 εκατ. ευρώ αλλάζουν την απασχόληση των μηχανικών

Το ΥΠΕΝ ανακοινώνει ότι με χρηματοδότηση συνολικά 700 εκατ.  ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ξεκινούν νέα πολεοδομικά προγράμματα, όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), που προκηρύσσονται από το νέο χρόνο, οι Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή, ο  καθορισμός Δημοτικών Οδών και μεγάλης κλίμακας αστικές αναπλάσεις με τη συμμετοχή ιδιωτών.  

Τα νέα προγράμματα ανασύνταξης του αστικού χώρου αλλάζουν από το 2021 και για τα επόμενα χρόνια το τοπίο απασχόλησης των μηχανικών και άλλων επιστημονικών ειδικοτήτων.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  «στη μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), με τις πρώτες προκηρύξεις μελετών να γίνονται στις αρχές της χρονιάς θα απαιτηθούν περί τις 500 μελέτες και περίπου 23.000 ανθρωποέτη εργασίας», σημειώνοντας ότι «από το 2021 έως το 2028  θα απασχολούνται ετησίως περίπου 2.500 μηχανικοί και επιστήμονες».

-«Με τη ψήφιση του ν. 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας ανοίγει ο δρόμος για τη μετατροπή της χωροταξίας σε εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, ανατρέποντας στρεβλώσεις δεκαετιών», σημειώνει ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου σε άρθρο του στον «Ελεύθερο Τύπο». Ο ίδιος προαναγγέλλει το 2021 «νέα νομοθεσία για τις αστικές αναπλάσεις, σύγχρονη, ευέλικτη και βασισμένη στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα». Και παρουσιάζει πως και που θα αξιοποιηθεί συνολική χρηματοδότηση 700 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε προγράμματα ανασύνταξης του αστικού χώρου.

Προκηρύσσονται τα ΤΠΣ

-«Οι προβλέψεις του πολεοδομικού χωροταξικού νόμου άνοιξαν τον δρόμο, ώστε κατά το 2021 η έμφαση να στραφεί, πλέον, στην εφαρμογή του σχεδιασμού στην πράξη και στην ανασύνταξη της οργάνωσης του χώρου» τονίζει ο υφυπουργός ΠΕΝ και ανακοινώνει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ΤΠΣ σημειώνοντας ότι:

«Αιχμή της προσπάθειας αυτής είναι η μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), με τις πρώτες προκηρύξεις μελετών να γίνονται στις αρχές της χρονιάς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα σχεδιασμού που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Κατά τις τέσσερις προηγούμενες δεκαετίες ο πολεοδομικός σχεδιασμός κάλυψε μόλις το 20% της χώρας, με εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες: υποβάθμιση του περιβάλλοντος, παρεμπόδιση των αναγκαίων επεκτάσεων πόλεων και οριοθετήσεων οικισμών, ανακοπή της νόμιμης οικοδομικής δραστηριότητας -και υπόθαλψη της αυθαίρετης- και παρακώλυση των επενδύσεων και τις ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα θα τρέξει γρήγορα και σταδιακά, προκειμένου μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2023 να έχουν εγκριθεί ΤΠΣ σε περίπου 350 δημοτικές ενότητες, καλύπτοντας με χρήσεις γης το 32% της χώρας, και έως το 2028 όλη η χώρα να έχει ΤΠΣ. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω θα απαιτηθούν περί τις 500 μελέτες και περίπου 23.000 ανθρωποέτη εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι θα απασχολούνται ετησίως περίπου 2.500 μηχανικοί και επιστήμονες. Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2026, με συνολική δαπάνη 220 εκατ. ευρώ».

Τέσσερα μεγάλα προγράμματα  

-«Με άλλα 130 εκατ. ευρώ, επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτούνται τέσσερα άλλα μείζονα πολεοδομικά προγράμματα ανακοινώνει ο κ. Οικονόμου και εξηγεί ότι:

Το πρώτο αφορά στις μελέτες καθορισμού των Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ), που ουσιαστικά θα ενεργοποιήσουν εντός του 2021 τη Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης. Μια εκκρεμότητα που, επίσης, επιλύθηκε θεσμικά με τον πρόσφατο νόμο, σε συνάρτηση με τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικράτειας.

Το δεύτερο αφορά στον καθορισμό Δημοτικών Οδών και θα ξεκινήσει μόλις εκδοθεί η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια καθορισμού.

Τα άλλα δύο προγράμματα αφορούν παρεμβάσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την αντιμετώπιση των αστικών θερμικών νησίδων και τη μαζική οριοθέτηση των οικισμών της χώρας που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν χωρίς όρια».

Μαζικό πρόγραμμα αναπλάσεων

Ο υφυπουργός ΠΕΝ ανακοινώνει ότι «επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί ένα μαζικό πρόγραμμα αναπλάσεων και αστικής αναγέννησης, συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται απλώς για τις κλασικές πεζοδρομήσεις, αλλά για σύνθετες παρεμβάσεις ανάδειξης πολιτιστικών πόρων και τουριστικής αξιοποίησής τους, μέτρων «έξυπνης πόλης», εξασφάλισης της βιώσιμης κινητικότητας, επαναπόδοσης του δημόσιου χώρου στους πολίτες, καθώς και για επεμβάσεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στον ιδιωτικό χώρο και το κτιριακό απόθεμα. Θεσμικά το πρόγραμμα αυτό θα στηριχθεί από την κύρια νομοθετική παρέμβαση που προγραμματίζεται για το 2021, που είναι μια νέα νομοθεσία για τις αστικές αναπλάσεις, σύγχρονη, ευέλικτη και βασισμένη στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας