ΥΠΕΝ: Aπαγορεύονται μαντρότοιχοι 500 μέτρα από παραλία – Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας & κατεδαφίσεις
ΑυτοδιοίκησηΚτηματαγοράΟικιστικάΠεριβάλλονΠολεοδομίαΧωροταξία 3 Αυγούστου 2018 Αργύρης
«Η τροπολογία υπενθυμίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι ισχύει ο νόμος Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύονται μαντρότοιχοι σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία» τόνισε ο ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στη νέα νομοθετική ρύθμιση που εισάγει επείγουσες ρυθμίσεις για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις, η οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Η ερώτηση τέθηκε στον υπουργό ΥΠΕΝ σε ραδιοφωνική συνέντευξη του στον «Realfm», με αφορμή την κατεδάφιση παράνομης περίφραξης στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.
To κύμα των κατεδαφίσεων φαίνεται να επεκτείνεται με αφορμή τα μέτρα για τις καμένες περιοχές της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επιχειρήση στη Χαλκιδική
Σημειώνεται ότι το πρωί της Πέμπτης 2 Αυγούστου 2018 έγινε κατεδάφιση περίφραξης και διάνοιξη διόδου στη θάλασσα, στην περιοχή μεταξύ Πολύχρονου και Χανιώτης από τα συνεργεία του δήμου Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.
Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, Θωμάς Κοντός δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” ότι “ήταν μεν προγραμματισμένο αλλά λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα επισπεύσαμε τη διαδικασία και το κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι” και επεσήμανε πως πρόκειται για την τρίτη διάνοιξη στην περιοχή της Κασσάνδρας τα τελευταία χρόνια και ότι στόχος είναι να υπάρχουν δίοδοι ανά 300-350 μέτρα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι καταγραφές, όπως είπε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων και πολιτικής προστασίας του δήμου Κασσάνδρας, “για να δούμε αν υπάρχουν κι άλλα σημεία που χρειάζεται να γίνει διάνοιξη ενώ σε συνεργασία με Περιφέρεια και Πολεοδομία θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες”.
Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση της Εισαγγελίας
Παράλληλα την παρέμβαση και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, προκάλεσε η καταστροφική πυρκαγιά στην Αττική, καθώς παρήγγειλε τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων, με τη μορφή του επείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις και στην περιοχή ευθύνης του, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσόγκας, ζητά να ερευνήσουν τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά για αυθαίρετες καταλήψεις, κτίσματα, ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και αν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο συντελείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος και μεταβολή της μορφής του δάσους και καταπάτησής του.
Στο πλαίσιο δε, της προκαταρκτικής, οι δασικές υπηρεσίες καλούνται να κάνουν χρήση όλων των μέσων τεχνολογίας και να ζητήσουν την υπηρεσιακή συνδρομή για πληροφορίες από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, όπως πολεοδομία, ή Δήμους.
Παράλληλα, ο κ. Τσόγκας, ζητά από τα Λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Νέας Μηχανιώνας να διερευνήσουν την ύπαρξη αυθαίρετων καταλήψεων, περιφράξεων ή κτισμάτων στον αιγιαλό που εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.
Γ. Σταθάκης
«Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε βήμα πίσω. Θα προχωρήσουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία από τις κακοδαιμονίες της ελληνικής κοινωνίας η οποία, πλέον, έχει περιοριστεί καθώς οι εννέα στους δέκα Έλληνες χτίζουν νόμιμα» είπε ο κ Σταθάκης και επανέλαβε ότι σε αυτό το πλαίσιο, θα γίνει «προτεραιοποίηση» των αυθαιρέτων που θα κατεδαφιστούν με αντικειμενικά κριτήρια και άμεσα θα ανακοινωθεί η λίστα των πρώτων 100 αυθαιρέτων προς κατεδάφιση στην Αττική.
Ο υπουργός μίλησε και για τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση στη χωροταξία, σημειώνοντας ότι με νόμο για το δομημένο περιβάλλον και τις χρήσεις γης, «οριστικά και αμετάκλητα δεν πρόκειται να αναγνωριστούν αυθαίρετα σε δάση και αιγιαλούς».
Επίσης, τόνισε ότι οι κατεδαφίσεις στην περιοχή του Σχινιά ήταν μία μεγάλη παρέμβαση που ξεκίνησε η κυβέρνηση γι’ αυτές τις πολύ ευαίσθητες οικολογικά περιοχές και επανέλαβε ότι με τη χθεσινή τροπολογία, οι διαδικασίες παρεμβάσεων επιταχύνονται για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες λόγω πυρκαγιάς, ετοιμόρροπα κτίρια, αυθαίρετες περιφράξεις που βρίσκονται σε απόσταση 500μ από τον αιγιαλό και σε ρέματα.
«Η αποκεντρωμένη διοίκηση έφθανε στο σημείο μίας τελεσίδικης απόφασης για κτίσματα εξόφθαλμα αυθαίρετα σε δάσος ή παραλία σε 15 χρόνια. Αυτήν τη διαδικασία αλλάξαμε με τον νόμο για το δομημένο περιβάλλον. Μεταβατικά και μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμού των Παρατηρητηρίων Δόμησης, το ΥΠΕΝ μπορεί να προχωρά στην έκδοση πράξης κατεδάφισης, χωρίς να αφαιρείται η αρμοδιότητα από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Οι δυνατότητές της ενισχύονται, για παράδειγμα αποκτά το δικαίωμα για απευθείας ανάθεση μέχρι το πόσο των 135.000 και περιορίζουν πολύ τον χρόνο που χρειάζεται για να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις. Αυτό που έπαιρνε διαδικασία έξι μηνών, σήμερα μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες» επισήμανε ο κ. Σταθάκης.
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: διακομματική λύση για τακτοποιήσεις και κατεδαφίσεις αυθαίρετων
- Ξεκίνησαν αντιδράσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων πάνω στο κύμα, από Άλιμο
- Αυθαίρετα: κατεδαφίσεις από το «μοντέλο Μυκόνου» στο «φιάσκο της Κρήτης»
- Ψηφίστηκε η τροπολογία για αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- ΥΠΕΝ: ξεκίνησαν κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική
- Αυθαίρετα: αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς & παραλίες, ενόψει τακτοποίησης