ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προοιωνίζεται ότι έρχονται αλλαγές στις τελικές ρυθμίσεις για... ΥΠΕΝ: έρχονται αλλαγές στις ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από τα μηνύματα που εκπέμπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προοιωνίζεται ότι έρχονται αλλαγές στις τελικές ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση στο πολεοδομικό και χωροταξικό νομοσχέδιο.

sxedio

«..  δεν σημαίνει ότι το νομοσχέ­διο είναι οι πλάκες του Μωυσή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης απαντώντας σε ερώτηση «εάν προβλέπονται τροποποιήσεις ή θα προχωρήσετε με τις υπάρχουσες διατάξεις», σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Παράλληλα ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου προανήγγειλε συγκεκριμένες αλλαγές,  λέγοντας  σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ότι «στόχος της διαβούλευσης είναι η συζήτηση και κάποια λάθη που έχουν ήδη εντοπιστεί, ή κάποια σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί».

Κ. Μητσοτάκης

Είναι αξιοσημείωτο επίσης, δείτε εδώ στο ecopress ότι στο πολεοδομικό χωροταξικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε μεταξύ πολλών άλλων  ό πρωθυπουργός Κυριάκος Μηστοτάκης κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου 2020 στο Thessaloniki Helexpo Forum. Εκτιμάται ότι από το γεγονός ότι από τον πρωθυπουργό δεν έγινε αναφορά σε κατάργηση ούτε μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης αφήνει ανοιχτές τις εξελίξεις για επανεξέταση και άμβλυνση των αρχικών ρυθμίσεων, που έθεσε το ΥΠΕΝ στη διαβούλευση.

Κωστής Χατζηδάκης

Συγκεκριμένα ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη του  στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην ερώτηση «στο χωροταξικό νομοσχέδιο που παρουσιάσατε παρουσιάζονται ήδη οι πρώτες ενστάσεις. Προβλέπονται τροποποιήσεις ή θα προχωρήσετε με τις υπάρχουσες διατάξεις;» απάντησε ως εξής:

-«Το πολεοδομικό-χωροταξικό νομοσχέ­διο είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση που συμβάλλει στη μετάβαση της Ελλάδος στο μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης! Στηρίζει τις επενδύσεις, την ιδιοκτησία και τον κατασκευαστικό κλάδο, χωρίς να παραγνωρίζει την περιβαλλοντική διάστα­ση. Προσέξτε: Η άναρχη δόμηση απαξιώ­νει την περιουσία. Δεν είναι υπέρ της ιδιοκτησίας. Αντίθετα, υπέρ της ιδιοκτησίας είναι η τάξη και ο πολεοδομικός σχεδιασμός! Αυτό δεν σημαίνει ότι το νομοσχέ­διο είναι οι πλάκες του Μωυσή. Μπορεί να έληξε η τυπική ηλεκτρονική διαβούλευση, είμαστε όμως ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις που μπορούν να το βελτιώ­σουν μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή. Ξεκαθαρίζω ωστόσο ότι αυτό δεν θα είναι δικαιολογία γιο να μην αλλάξει τίποτα!»

Δημήτρης Οικονόμου

O υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» προσδιόρισε ότι θα γίνουν αλλαγές στις τελικές ρυθμίσεις του πολεοδομικού χωροταξικού νομοσχεδίου ως προς το μήκος του «προσώπου» ενός οικοπέδου σε αναγνωρισμένη οδό και διορθώσεις στο ποσοστό κάλυψης για τουριστικά καταλύματα (που δεν μειώνεται) και ταυτοχρόνως για το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής διετίας για την κατάργηση των παρεκκλίσεων δόμησης σημείωσε ότι  «τα δύο έτη είναι μέσα στον χρόνο ζωής της κυβέρνησης. Αν την παρατείνουμε, θα είμαστε μετά ανακόλουθοι».

Συγκεκριμένα στις σχετικές ερωτήσεις στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στο δημοσιογράφο Γιώργο Λιάλιο, ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου απάντησε ως εξής:

– Δέχεστε πιέσεις για απόσυρση των διατάξεων για τις παρεκκλίσεις;

– «Υπάρχουν πολλοί που ζητούν να αποσυρθούν, αλλά και πολλοί υπέρ. Νομίζω ότι το κλίμα δεν είναι τόσο αρνητικό. Στόχος της διαβούλευσης είναι η συζήτηση και κάποια λάθη που έχουν ήδη εντοπιστεί, λ.χ. ως προς το μήκος του «προσώπου» ενός οικοπέδου σε αναγνωρισμένη οδό ή κάποια σημεία που δεν έχουν διευκρινιστεί, όπως το ποσοστό κάλυψης για τουριστικά καταλύματα (που δεν μειώνεται) θα διορθωθούν».

– Η παρέκκλιση στα οικόπεδα 2-4 στρεμμάτων δεν είχε συμπεριληφθεί στις αρχικές μορφές του σχεδίου νόμου. Μήπως προστέθηκε για να αφαιρεθεί στη Βουλή, ως διαπραγματευτικό «χαρτί»;

– «Κατηγορηματικά όχι, καταλήξαμε ότι η ρύθμιση θα είναι πληρέστερη αν αφορά την κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα».

– Το σχέδιο νόμου δίνει προθεσμία δύο ετών προτού καταργηθούν οι παρεκκλίσεις. Εκφράζονται δύο φόβοι: ότι θα επιταχύνει την οικοδομική δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές, αντί να την περιορίσει, και ότι θα παρατείνεται αενάως.

– «Η εμπειρία από αντίστοιχες ρυθμίσεις στο παρελθόν δείχνει ότι στις μεταβατικές περιόδους δεν γίνεται μαζική έκδοση αδειών. Δεν είναι εύκολο άλλωστε να εκδοθεί μία άδεια σε εκτός σχεδίου περιοχή, θέλει αρκετά δικαιολογητικά, λ.χ. πιστοποιητικό από το δασαρχείο. Εκτιμώ πως λόγω αυτής της ειδικής δυσκολίας, οι άδειες που θα εκδοθούν κατά τη μεταβατική περίοδο θα είναι περιορισμένες, δεν θα «ακυρώνουν» τη ρύθμιση. Όσον αφορά το ενδεχόμενο παρατάσεων, τα δύο έτη είναι μέσα στον χρόνο ζωής της κυβέρνησης. Αν την παρατείνουμε, θα είμαστε μετά ανακόλουθοι.»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας