ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Κέντημα», χαρακτήρισε τις λύσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, για τη συνέχιση τακτοποίησης των αδήλωτων και την οριστική νομιμοποίηση των δηλωμένων αυθαιρέτων... ΥΠΕΝ για αυθαίρετα: «λύσεις κέντημα», ενόψει του νέου «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Κέντημα», χαρακτήρισε τις λύσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ, για τη συνέχιση τακτοποίησης των αδήλωτων και την οριστική νομιμοποίηση των δηλωμένων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά, με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.

-«Οι νομοθετικές λύσεις για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 εμπεριέχονται στο πλέγμα των αποφάσεων,  που θα προωθήσουμε το επόμενο διάστημα. Θέλει αρκετή δουλειά. Κέντημα  θα έλεγα, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις, που δεν πρέπει να αδικήσουμε αλλά δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε και κάποιους άλλους», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Για τα  αυθαίρετα της κατηγορίας 5, δηλαδή όσα στερούνται εντελώς οικοδομικής άδειας, ή έχουν υπερβάσεις άνω του 40% στην κάλυψη και τη δόμηση και άνω του 20% καθ΄ ύψος, το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπιστώνοντας ότι μεγάλος αριθμός ακινήτων αυτής της κατηγορίας δεν δηλώθηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου 2020, που έληξε η σχετική προθεσμία, όπως επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στην κτηματαγορά και στη διαχείριση των ακινήτων  σχεδιάζει να δώσει νέα  ευκαιρία νομιμοποίησής τους έως το 2025.  Ανοιχτό παραμένει για το ΥΠΕΝ  επίσης το θέμα της οριστικής τακτοποίησης των χιλιάδων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, τα οποία δηλώθηκαν και εξασφαλίζουν εξαίρεση από την κατεδάφιση για 35 χρόνια, ωστόσο παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστική νομιμοποίηση τους και η εν γένει πολεοδομική αντιμετώπιση τους.

Λύσεις ενόψει “Εξοικονομώ Αυτονομώ”

Για τους σχεδιασμούς και τις κατευθύνσεις, που θα ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μίλησε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό  “Alpha 9,89”  και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη,  συνδέοντας τις νομοθετικές λύσεις που θα δοθούν με την προκήρυξη του νέου  προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ», για το οποίο έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει η προδημοσίευση του Οδηγού εφαρμογής έως το τέλος Ιουνίου  ενώ η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων υπαγωγής θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο  Δείτε εδώ στο ecopress.  Στην συνέντευξη του ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας μίλησε ακόμη για ενεργειακά θέματα, τους δασικούς χάρτες και το νέο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Απαντώντας στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις και περιγράφοντας τις λύσεις, που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τα αυθαίρετα, ο κ Σκρέκας συνέδεσε την εφαρμογή τους με το νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» λέγοντας ότι:

-«Αυτή τη στιγμή έχουμε το εξοικονομώ κατ΄οίκον για παράδειγμα. Εκεί κάποιος για να ενταχθεί θα πρέπει να δηλώσει ότι το η κατοικία του είναι νόμιμα υφιστάμενη. Πράγμα  που σημαίνει ότι έχει οικοδομική άδεια ή και έχει τακτοποιήσει οποιεσδήποτε πολεοδομικές παραβάσεις, οι οποίες υπήρχαν.  Όλα αυτά λοιπόν εδώ βγαίνουν και μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» και προκύπτει ότι χρειάζεται να δώσουμε μία δυνατότητα γιατί δεν έχουνε πάει όλοι οι Έλληνες και λόγω της οικονομικής κρίσης να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές  παραβάσεις, που μπορεί να έχει το ακίνητο στο οποίο κατοικούν ή το ακίνητο τους, το οποίο αξιοποιούν για επαγγελματικό σκοπό. Πράγμα  που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο αναλογικό και δίκαιο προς όλους,  ώστε αυτό το οποίο είχαν τη δυνατότητα να κάνουν κάποιοι, επειδή είχαν την οικονομική δυνατότητα, να μπορέσουν να το κάνουν και οι υπόλοιποι, οι οποίοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης δεν μπόρεσαν να το κάνουν μέσα στο χρονικό διάστημα το οποίο είχε προβλεφθεί.  Άρα ετοιμάζουμε μία συνολική ρύθμιση που θα μπορέσουμε να εντάξουμε και αυτές τις περιπτώσεις και με αυτό το τρόπο να δώσουμε λύση στην κοινωνία , γιατί πάνω από όλα αυτό πρέπει να κάνουμε να δίνουμε λύσεις».

Χρονοδιάγραμμα

Στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις, πότε θα πάνε στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και αν θα τηρηθεί η παράδοση, που θέλει οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων να συμπίπτουν με τις προεκλογικές περιόδους, ο κ Σκρέκας  απάντησε ότι «θα τις προωθήσουμε το επόμενο διάστημα», συμπληρώνοντας ότι «δεν θέλω να διακινδυνεύσω να σας πω μία ημερομηνία,  γιατί αυτή τη στιγμή γίνεται μία σπουδαία δουλειά για το συγκεκριμένο θέμα», προσθέτοντας ότι «με τον αρμόδιο υφυπουργό τον Νίκο Ταγαρά  και τον γενικό γραμματέα τον Ευθύμιο Μπακογιάννη, που κάνουν σπουδαία δουλειά και οι δύο συζητάμε μία συνολική δράση,  ένα πλέγμα μάλλον καλύτερα νομοθετικών διατάξεων,  που θα δώσουν μόνιμες λύσεις».

Μεταφορά Συντελεστή Δόμησης

Στο ερώτημα εάν θα εφαρμοστεί άμεση λύση για την υπαγωγή στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 ή αυτή θα δοθεί μετά την ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο κ Σκρέκας απάντησε ότι:

-«Είναι ένα αρκετά σύνθετο θέμα, γιατί έχουμε και τα ακίνητα της κατηγορίας 5 , το οποίο αφορά πολύ κόσμο και εύλογα έχουμε πολλά ερωτήματα» συμπληρώνοντας ότι:  «Εμείς σχεδιάζουμε να αντιμετωπίσουμε με ένα τρόπο δίκαιο και αναλογικό τρόπο, τα προβλήματα τα οποία εντοπίζονται, γιατί πολλά ακίνητα μπορεί να βρίσκονται στην κατηγορία 5, ίσως οριακά βρίσκονται εκεί, και αυτά θα τα αντιμετωπίσουμε συνολικά και με τη βοήθεια βέβαια  της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης».

Εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή και έως το 2025 ισχύουν εξαιρέσεις και μπορούν να τακτοποιούν αυθαίρετα κτίσματα κατηγορίας 5:

-Οι τράπεζες, στις οποίες περιέρχονται μετά από πλειστηριασμούς ή μέσω leasing.

-Επίσης δίνεται το δικαίωμα τακτοποίησης στους κληρονόμους των αυθαιρέτων, αλλά όχι στους σημερινούς ιδιοκτήτες τους, οι οποίοι ως παράνομα δεν μπορούν να τα πουλήσουν ή να τα μεταβιβάσουν.

-Την ίδια στιγμή σε ρύθμιση για τακτοποίηση μπορούν να μπουν μεγάλα αυθαίρετα εφόσον εντάσσονται σε περιοχές, οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ακόμα και εάν τα ίδια ακίνητα δεν έχουν πληγεί από τη φυσική καταστροφή. Έτσι, ο ιδιοκτήτης αυθαιρέτου σε μια τέτοια περιοχή μπορεί να το τακτοποιήσει απλώς επειδή είναι ενταγμένο στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, ενώ κάποιος άλλος ακόμα και σε όμορο δήμο δεν έχει την ίδια δυνατότητα

Λύση τριών αξόνων

Για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5  το υπουργείο ΠΕΝ ετοιμάζει λύσει σε τρεις βασικούς άξονες ως εξής:

1.Όλα τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 θα δηλωθούν κανονικά στην πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίουαποκλειστικά ηλεκτρονικά.

2.Τα πρόστιμα στην περίπτωση αυτής της κατηγορίας θα είναι προσαυξημένα, ενώ τα χρήματα από τα πρόστιμα τακτοποίησης αποκλειστικά των συγκεκριμένων αυθαιρέτων, τα οποία είναι άλλωστε και τα μεγαλύτερα σε επίπεδο εσόδων, θα κατευθύνονται σε έναν ξεχωριστό κωδικό του Πράσινου Ταμείου με στόχο να χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση δεσμευμένων οικοπέδων για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τα χρήματα θα επιστρέφουν στις τοπικές κοινωνίες τηρώντας το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.

3.Προκειμένου να μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης ενός αυθαιρέτου της κατηγορίας 5 θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος όλων των δηλώσεων ώστε να διαπιστώνεται η εγκυρότητα των στοιχείωνκαι να είναι σίγουρο ότι οι δηλώσεις αφορούν ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί πριν τον Ιούλιο του 2011.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας