ΥΠΕΝ για ενεργειακή ακρίβεια το 2022 και εξαιρέσεις επιδότησης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΚτηματαγοράΟικονομίαΧρήμα 17 Ιανουαρίου 2022 Αργύρης
Απαντήσεις για φοιτητική στέγη σε άλλες πόλεις από την οικογενειακή κατοικία, κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες, εξοχικών κύριας κατοικίας, που μένουν εκτός της επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως επίσης για κατοικίες των οποίων οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές δεν έχουν στο όνομα τους το μετρητή έδωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, ανακοινώνοντας ότι υπάρχει σχέδιο επιδοτήσεων για την ενεργειακή ακρίβεια για ολόκληρο το 2022.
Ο ΥΠΕΝ έδωσε επίσης απαντήσεις για το “κούρεμα” και τις τιμές των φωτοβολταϊκών στέγης Δείτε εδώ στο ecopress
-«Είναι δύσκολο κάποιος να εκτιμήσει τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης αλλά και την έκταση που μπορεί να πάρει αυτή, καθώς είμαστε στην καρδιά του χειμώνα και ιδίως αν έχουμε ακόμα πιο δριμείς συνθήκες χειμώνα, πράγμα που μπορεί τελικά να εκτινάξει ακόμα περισσότερο τις τιμές φυσικού αερίου, κυρίως στην Ευρώπη και αυτό επηρεάζει και την περιφέρεια και εμάς», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας ότι όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η επιδότηση νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί όσο συνεχίζεται η ενεργειακή κρίση.
Σχέδιο επιδοτήσεων για ολόκληρο το 2022
Αναφέροντας ότι είναι παρακινδυνευμένο να γίνουν εκτιμήσεις για τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης ο κ Σκρέκας ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο επιδοτήσεων για ολόκληρο το 2022, αναφέροντας ότι: «εμείς έχουμε σχεδιάσει μία στρατηγική που καλύπτει όλο το 2022, με βάση τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των αγορών για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Και από κει και πέρα ερχόμαστε κάθε μήνα και εξειδικεύουμε ανάλογα με τις συνθήκες τα μέτρα στήριξης και προχωράμε σε επιδότηση του ρεύματος και αν χρειάζεται και του φυσικού αερίου», σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό Alpha 9,89 και στους δημοσιογράφους Τάκη Χατζή και Χάρη Ντιγριντάκη.e
Ο κ Σκρέκας ανέφερε ότι στα νέα μέτρα του Ιανουαρίου 2022, μαζί με τα νοικοκυριά προβλέπεται και η στήριξη με επιδότηση και των επιχειρήσεων, για δύο λόγους, οι οποίοι όπως είπε είναι: «πρώτον για να στηρίξουμε τη βιωσιμότητά τους και να μην χαθούν θέσεις εργασίας και από την άλλη βέβαια για να απορροφήσουμε ένα τμήμα του ποσοστό, 50% όπως έχουμε ανακοινώσει της αύξησης ώστε αυτό να μην περάσει στους καταναλωτές μέσα από τις αυξήσεις των τιμών».
Οριζόντια εφαρμογή των νέων μέτρων
Ο υπουργός Ενέργειας απάντησε σε ερωτήσεις για την οριζόντια εφαρμογή των νέων μέτρων, με το κριτήριο της κύριας κατοικίας, που αφήνουν πολλές οικονομικά αδύναμες οικογένειες εκτός των μέτρων, ενώ επιδοτούνται οικογένειες με μεγάλη οικονομική άνεση και κύρια κατοικία πολλών τετραγωνικών μέτρων και έδωσε εξηγήσεις για τις πολλές και σημαντικές περιπτώσεις που μένουν εκτός των νέων μέτρων επιδότησης για την ενεργειακή ακρίβεια.
-«Επειδή είναι δίκαιο αυτό που λέτε, ότι αν πηγαίναμε σε μία εξατομικευμένη επιδότηση και στήριξη σίγουρα αυτό μπορεί να ήτανε πιο λογικό», είπε ο κ Σκρέκας και εξήγησε ότι επικράτησε η άμεση χορήγηση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή ακρίβεια αναφέροντας ότι:
-«Η Ελλάδα προχώρησε πρώτη από όλες τις 27 χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μέτρα στήριξης της οικογένειας και των επιχειρήσεων των πολύ μικρών από των αυτοαπασχολούμενων μέχρι και των μεγαλύτερων. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει το στοιχείο της του επείγοντος, το οποίο υποχρεωτικά σε αναγκάζει να πάρεις και πιο οριζόντια μέτρα, ώστε τελικά να προλάβεις να στηρίξεις τους ανθρώπους, γιατί άμα περάσουν πέντε μήνες και φτιάχνεις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και κριτήρια για να στηρίξουμε ίσως πιο αναλογικά την καθεμιά διαφορετικά οικογένεια, τότε θα έχει περάσει η κρίση και εμείς ακόμα εδώ θα παλεύουμε να βρούμε ποιος πρέπει να επιδοτηθεί και με τι ποσό» είπε ο κ Σκρέκας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την εφαρμογή των μέτρων «η Ελλάδα είναι και η πρώτη χώρα, που καταφέραμε και πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ενισχύσουμε και επιχειρήσεις. Απαιτείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διότι διαφορετικά η επιδότηση θα είναι παράνομη κρατική ενίσχυση και στη συνέχεια πρέπει να ανακτήσεις τα ποσά, να τα πάρεις πίσω δηλαδή και μάλιστα με ποινές».
Οι περιπτώσεις εξαιρέσεων από τα νέα μέτρα
Παράλληλα για τις περιπτώσεις εξαιρέσεων από τα νέα μέτρα ο υπουργός ΠΕΝ απάντησε ως εξής:
Για τη στέγη φοιτητών, που σπουδάζουν εκτός πόλης, νοικιάζοντας μικρά διαμερίσματα τα οποία δεν είναι δηλωμένα στην εφορία στο όνομά τους, με τους γονείς να τα δηλώνουν ως δευτερεύουσα μισθωμένη κατοικία, κάτι που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα επιδότησης.
-«Είναι σωστή η παρατήρησή σας, όντως, για αυτό και θα δούμε τώρα τη δυνατότητα αν με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε και αυτές τις περιπτώσεις αλλά για να είμαι απόλυτα δίκαιος, δεν είναι έτοιμος ακόμα να σας πω τον τρόπο με τον οποίο έχουμε τις δυνατότητες».
Για το κοινόχρηστο ρεύμα στις πολυκατοικίες, που μένει εκτός επιδότησης ο ΥΠΕΝ απάντησε ότι:
-«Οι πολυκατοικίες, όντως τα κοινόχρηστα σε αυτή τη φάση δεν επιδοτούνται, δεν επιδοτείται δηλαδή η αύξηση του κόστους. Έτσι από κει και πέρα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να βρούμε και άλλες πηγές αν χρειαστεί να επεκτείνουμε αυτό το μέτρο» σημείωσε ό κ Σκρέκας.
Για τα εξοχικά, που μπορεί να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και να μένουν εκτός επιδότησης λόγω του οριζόντιου κριτηρίου της πρώτης κύριας κατοικίας, ο ΥΠΕΝ απάντησε ότι:
-«Είναι αλήθεια ότι είχαμε βάλει μία οριζόντια επιδότηση σε όλους τους μετρητές ανεξαρτήτως αν ήταν δευτερεύουσα ή αν ήταν επαγγελματικό τιμολόγιο ή όχι. Αυτό άλλαξε τώρα. Επιδοτούμε την κύρια κατοικία, που είναι 4 εκατομμύρια 300.000 παροχές και τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου, οι οποίοι είναι 560.000, γιατί πρέπει να μην ξεχνάμε ότι όλοι οι Έλληνες έχουνε ανάγκη στήριξης και περισσότερο αυτοί οι οποίοι δυσκολεύονται περισσότερο, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, οι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου με εισοδηματικά κριτήρια, οι οποίοι βέβαια έχουν και σημαντικές εκπτώσεις στη βασική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας» είπε ο υπουργός.
Τι ισχύει για τον μετρητή
Υπάρχουν επίσης κατοικίες, των οποίων οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές δεν έχουν, για διάφορους λόγους, στο όνομά τους τον μετρητή. Ούτε και προλαβαίνουν να κάνουν αλλαγή, γιατί οι δικαιούχοι του Ιανουαρίου προκύπτουν με βάση την τελευταία φορολογική δήλωση. Σχετικά με το εάν αυτές οι περιπτώσεις θα χάσουν την ενίσχυση και τι πρέπει να γίνει ο ΥΠΕΝ απάντησε ότι:
-«Όταν κάνουμε την φορολογική μας δήλωση δηλώνουμε στο Ε1 μία παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι απαραίτητο αυτή η παροχή να είναι στο δικό μας όνομα. Σε αυτή την παροχή θα έρθει η επιδότηση, ανεξαρτήτως αν είναι στο δικό μας όνομα ή όχι».
Η αγορά ρεύματος σε Ελλάδα και Ευρώπη
Κληθείς να εξηγήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει δομικές αδυναμίες στην αγορά ρεύματος και εάν είναι πράγματι πρωταθλήτρια της ενεργειακής ακρίβειας στην Ευρώπη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι:
-«Η Ελλάδα δεν είναι η πιο ακριβή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέροντας «σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις βλέπουμε ότι οι αυξήσεις στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες με τις αυξήσεις σε χώρες που είχαν χαμηλότερο κόστος ενέργειας παραδοσιακά, όπως η Βουλγαρία η Ρουμανία, που έχουν και πυρηνικά εργοστάσια» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μεγαλύτερες αυξήσεις από ότι έχουν περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα η Ιταλία είναι πολύ πιο ακριβή από την Ελλάδα, παρόλο που είναι πολύ πιο ώριμη αγορά και πολύ πιο περισσότερο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται το “Target Model”».
-« Από κει και πέρα πρέπει να σας πω όμως, συνέχισε ο κ. Σκρέκας, ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη, που διαθέτει τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και τα οικονομικά μεγέθη για να στηρίξει και να απορροφήσει ένα τμήμα των αυξήσεων της ενέργειας».
Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία, «η Γαλλία είχε ανακοινώσει τους προηγούμενους μήνες 150 ευρώ κουπόνι στα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις. Εμείς έχουμε δώσει μέχρι τώρα 1,3 δις τον Δεκέμβριο, 400 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο και θα συνεχιστεί αυτό για όσο διαρκέσει η κρίση, ώστε να απορροφήσουμε και από τα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και από τη μεσαία τάξη, οριζόντια δηλαδή τις οικογένειες ένα μεγάλο τμήμα της ανατίμησης, ώστε να μαλακώσουμε σε εισαγωγικά, το πρόβλημα των ανατιμήσεων».
«Τώρα ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα»
Ο κ Σκρέκας είπε ότι έχουν πληγεί από την ενεργειακή κρίση σημαντικά και οι ισχυρές οικονομικά χώρες της Ευρώπης και εκτίμησε ότι για αυτές όπως για παράδειγμα στη Γερμανία που έχουν δει οι καταναλωτές μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, τώρα ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα, καθώς για το 80 έως 90% των καταναλωτών λήγουν τα 12μηνης διάρκειας συμβόλαια ενέργειας με σταθερές τιμές και επίκεινται αναπροσαρμογές.
Σημείωσε σχετικά ότι και η ΔΕΗ εφάρμοσε σύμβαση σταθερού τιμολογίου 12μηνης διάρκειας για 250.000 νοικοκυριά, έχοντας τη δυνατότητα να παρέχει χαμηλότερες χρεώσεις, αφού είχε προαγοράσει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυτή την ενέργεια με την τιμή που υπήρχε στην Ευρώπη, προ κρίσης και ενεργειακής ακρίβειας.
Ακούστε τη συνέντευξη του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή ακρίβεια και τα φωτοβολταϊκά στέγης:
Σχετικά Άρθρα
- «Κυνηγητό» των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με τις επιδοτήσεις
- ΥΠΕΝ: για τo «κούρεμα» και τις τιμές των φωτοβολταϊκών στέγης
- ΥΠΕΝ: δηλώσεις για νέα τιμολόγια και διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος
- ΥΠΕΝ: με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι κλιμακωτές επιδοτήσεις ρεύματος
- ΥΠΕΝ: αντιπαραγωγική η αποδόμηση των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας
- Ενέργεια: συνάντηση ΥΠΕΝ με αντιπροσωπεία των ΗΠΑ