ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αλλαγή του χρονοδιαγράμματος και των προθεσμιών αναθεώρησης των δασικών χαρτών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρώντας, ωστόσο τη σφιχτή  διαδικασία... ΥΠΕΝ: νέα απόφαση για τις προθεσμίες αναμόρφωσης των δασικών χαρτών

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αλλαγή του χρονοδιαγράμματος και των προθεσμιών αναθεώρησης των δασικών χαρτών ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διατηρώντας, ωστόσο τη σφιχτή  διαδικασία που έχει υιοθετήσει.

 

Με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΝ  ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020  η παράταση για υποβολή αιτήσεων αναμόρφωσης των δασικών χαρτών.

Δείτε εδώ στο ecopress:Οδηγός για την αναθεώρηση των δασικών χαρτών- Όλες οι λύσεις σε 20 ερωτήσεις απαντήσεις

Δείτε εδώ στο ecopress: Με υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων

Επιβεβαιώνεται το ρεπορτάζ του ecopress , που έφερε στο φως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έγραψε ότι  είναι ζήτημα ωρών να υπογραφεί από το ΥΠΕΝ και να ανακοινωθεί νέα απόφαση, η οποία θα προβλέπει αλλαγή του χρονοδιαγράμματος των ακολουθούμενων διαδικασιών για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών.

Δασολόγιο μέχρι τέλους 2021

Την απόφαση του ΥΠΕΝ για την παράταση των αιτήσεων και την αναθεώρηση των δασικών χαρτών αναμένεται να ανακοινώσει άμεσα ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ενώ τη σχετική απόφαση θα υπογράψει ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο οποίος έχει τη σχετική αρμοδιότητα.

Μάλλον θα είναι η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει ο νέος υφυπουργός, κάνοντας ντεμπούτο στα νέα του καθήκοντα με μια απόφαση διευκόλυνσης των πολιτών και ταυτόχρονα αναγκαία για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι παραμένει ο σχεδιασμός «ταχύρυθμης»  αναθεώρησης των δασικών χαρτών, ώστε να μην αλλάζει ο κεντρικός στόχος που είναι  η κύρωση των δασικών χαρτών  για το σύνολο της επικράτειας μέχρι τέλους του 2021, οι οποίοι αποτελούν και βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας του  ΥΠΕΝ αποφασίστηκε η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να θωρακιστεί η διαδικασία και να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, αφού  συζητήθηκαν οι δυσκολίες να ανταποκριθούν στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί για τον μήνα Αύγουστο, λόγω αδειών αλλά και των μέτρων για τον κορονοϊό, τόσο οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, όσο και οι ιδιώτες μηχανικοί, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την τεκμηρίωση του φακέλου, όσο κυρίως οι Δασικές Υπηρεσίες, οι Πολεοδομίες και οι άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Η νέα απόφαση

Η νέα απόφαση του ΥΠΕΝ,  θα προβλέπει νέα προθεσμία- γέφυρα από τον μήνα Αύγουστο στο Σεπτέμβριο, της  προθεσμίας ενός μηνός από την ημερομηνία έκδοσης της  πρόσκλησης,  που έχουν απευθύνει  οι Διευθύνσεις Δασών όλης της χώρας καλώντας όλους τους ενδιαφερομένους, δηλαδή φυσικά και νομικά πρόσωπα, ΟΤΑ, δημόσιες υπηρεσίας, φορείς κ,λπ., να καταθέσουν στοιχεία που να αφορούν πράξεις της διοίκησης ή στοιχεία ατομικών διοικητικών πράξεων που να αποδεικνύουν ποιες εκτάσεις έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα.

Οι Διευθύνσεις Δασών, με απόφαση του ΥΠΕΝ εξέδωσαν προσκλήσεις προθεσμίας ενός μηνός το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούλιου 2020, οι οποίες λήγουν κατά περίπτωση με βάση την ημερομηνία ανακοίνωσης τους  από 20 έως 28 Αυγούστου 2020 και με τη νέα απόφαση του ΥΠΕΝ θα παραταθούν για ένα μήνα, ώστε να λήγουν τις αντίστοιχες ημερομηνίες του Σεπτεμβρίου 2020.

Η παράταση του Αυγούστου συγκέντρωσης των πράξεων της διοίκησης από τους πολίτες και τις αρμόδιες υπηρεσίες οδηγεί σε αναθεώρηση και του χρονοδιαγράμματος, που έχει τεθεί σύμφωνα με το οποίο  οι Δ/νσεις Δασών θα πρέπει να εξετάσουν άμεσα τις αιτήσεις και να αποφανθούν αν καλύπτουν τις προϋποθέσεις του νόμου και πρέπει να γίνουν δεκτές, να διορθώσουν τους δασικούς χάρτες με τα στοιχεία των συλλογικών ή ατομικών διοικητικών πράξεων που θα έχουν συλλεχθεί και να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Αναμένεται η ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών μετά από την αναμόρφωσή τους, που ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Σεπτεμβρίου να μετακινηθεί για το τέλος Οκτωβρίου 2020.

Παράλληλα ετοιμάζεται άνοιγμα της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κτηματολογίου, για υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες. Αμέσως μετά θα γίνει η συγκρότηση νέων Επιτροπών Αντιρρήσεων Εξέταση Αντιρρήσεων. Για διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αντιρρήσεων, δημιουργήθηκε ειδική διαδικτυακή εφαρμογή για την επεξεργασία των αντιρρήσεων.

Νέες αναρτήσεις

Σημειώνεται ότι μετά την ακύρωση από το ΣτΕ των οικιστικών πυκνώσεων, το ΥΠΕΝ με το πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο θεσμοθέτησε την αναθεώρηση των δασικών χαρτών και εξέδωσε  απόφαση Υ.Α. 64663/2956/03-07-2020 (Β’ 2773), προκειμένου να γίνει εκ νέου κατάρτιση των δασικών  χαρτών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την ισχύ του νέου περιβαλλοντικού νόμου μαζί με τους μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες, αφού αναμορφωθούν και διορθωθούν θα αναρτηθούν εκ νέου στο σύνολό τους

Ειδικότερα  με την υπουργική απόφαση Υ.Α. 64663/2956/03-07-2020 (Β’ 2773), προβλέφθηκε ότι:

α) καθορίζονται επ’ ακριβώς οι διοικητικές πράξεις και τα λοιπά στοιχεία που αφορούν εκτάσεις που εξαιρούνται της δασικής νομοθεσίας και

β) καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές και η διαδικασία για την αυτεπάγγελτη αναμόρφωση και κατάρτιση των δασικών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας