ecopress
Νέα ευκαιρία, με παράταση δύο ετών έχουν πάνω οι Δήμοι της χώρας, να ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2022 τον από χρόνια εκκρεμή πολεοδομικό... ΥΠΕΝ: νομοθετική ρύθμιση ολοκλήρωσης πολεοδομικών σχεδίων σε 120 περιοχές

Νέα ευκαιρία, με παράταση δύο ετών έχουν πάνω οι Δήμοι της χώρας, να ολοκληρώσουν έως το τέλος του 2022 τον από χρόνια εκκρεμή πολεοδομικό σχεδιασμό στις περιοχές τους, ώστε να βγάλουν οριστικά χιλιάδες ιδιοκτησίες από την καραντίνα της αυθαίρετης δόμησης και να ισχύσουν κανόνες οικοδομικής δραστηριότητας και επενδύσεων.  

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με νομοθετική ρύθμιση το ΥΠΕΝ ετοιμάζει  παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης έως τις 31.12.2022 σε Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) και Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης  (ΣΧΟΟΑΠ)

Ειδικότερα κατά τις διαδοχικές τηλε-συνεδρίες με τους δημάρχους όλης της Επικράτειας που είχε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, στο πλαίσιο ενημέρωσής τους για τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται να χρηματοδοτηθούν μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – όπως τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια – τούς έγινε γνωστό ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) καθώς και τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης έως τις 03.03.2021, λαμβάνουν παράταση ολοκλήρωσης έως και τις 31.12.2022. Για τον λόγο αυτό, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, για την προαναφερόμενη παράταση.

Με την εν λόγω ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 120 ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε όλη τη χώρα να ολοκληρωθούν ( συγκεκριμένα αφορά σε 123 δημοτικές ενότητες, πλην της Περιφέρειας Κρήτης).

Έτσι, ένας σημαντικός αριθμός δήμων θα αποκτήσουν το χωρικό – πολεοδομικό σχέδιο -και στρατηγικού και κανονιστικού χαρακτήρα- το οποίο θα παράσχει ασφάλεια προστασίας:

α) στο Περιβάλλον,

β) στους πολίτες και

γ) στις επενδύσεις.

Σημαντική παράμετρο για την παράταση που δίδεται είναι και η αξιοποίηση πόρων (χρημάτων και εργατοωρών)  που έχουν ήδη δαπανηθεί για πολυετή μελετητική εργασία.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο  Νίκος Ταγαράς στους δημάρχους της χώρας, με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δίνεται ουσιαστικά η χρονική παράταση στην Αυτοδιοίκηση για να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό της σχεδιασμό και να αποκτήσει, έναν νέο, επικαιροποιημένο χάρτη χρήσεων γης.

Διευκολύνονται έτσι οι Δήμοι  – σε όσους έχουν μελέτες που μπορούν να ολοκληρωθούν-  με οργανωμένο τρόπο να επιλύσουν εκκρεμότητες και προβλήματα ετών, προστατεύοντας,  το περιβάλλον και επιτρέποντας με ασφάλεια τις επενδύσεις.

Στόχος είναι ό,τι εξελίσσεται όσον αφορά στον χωρικό σχεδιασμό να μη σταματήσει/διακοπεί, αλλά τουναντίον να συνεχισθεί, ώστε όσοι έχουν κάνει σημαντική προεργασία να την ολοκληρώσουν και αποκτήσουν ένα σύγχρονο πολεοδομικό πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια αποτελούν τα κατευθυντήρια σχέδια που σκοπό έχουν την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη τόσο του αστικού όσο και του εξωαστικού χώρου. Τόσο τα ΓΠΣ όσο και τα ΣΧΟΟΑΠ προσδιορίζουν το αναπτυξιακό προφίλ, τα οικιστικά χαρακτηριστικά και τα στοιχεία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ  καθορίζουν – μεταξύ άλλων-  χρήσης γης και όρους δόμησης στο σύνολο της περιοχής μελέτης όπως και τα προγραμματικά μεγέθη και τις ανάγκες σε γη για

1) απαραίτητα έργα στον τομέα των δικτύων υποδομής (μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση κλπ, αλλά και  για

2) κοινωνικές υποδομές (μονάδες εκπαίδευσης , πρόνοιας, αθλητισμού, διοίκησης κ.α.).

Επιπλέον, όσοι δήμοι ολοκληρώσουν έως και τις 31.12.2022 τα ΓΠΣ και τα ΣΧΟΟΑΠ που εκπονούν, δεν θα χρειάζονται άμεσα να προβούν στην εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ). Έτσι, με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να δοθεί προτεραιότητα εκπόνησης ΤΠΣ σε όσους δήμους δεν διαθέτουν ΓΠΣ ή διαθέτουν πεπαλαιωμένα, αποσυμφορίζοντας σημαντικά όλη τη διαδικασία.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας