ΥΠΕΝ: oι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας Greenathon
ΕνέργειαΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 11 Νοεμβρίου 2020 Αργύρης
Αναδείχθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού καινοτομίας για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός καινοτομίας Greenathon|AI4good Challenge από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
1789 άτομα παρακολούθησαν onlineτον διαγωνισμό καινοτομίας Greenathon|AI4good Challengeπου σκοπό είχε να κινητοποιήσει startupεταιρίες, ερευνητές, επιστήμονες και φοιτητές, να προτείνουν λύσεις σε σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων της γενικής γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου.
Χαιρετισμό στον διαγωνισμό απηύθυναν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός, Νίκος Ταγαράς, η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου ενώ τον συντονισμό όλης της εκδήλωσης είχε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.
Οι νικητές του διαγωνισμούGreenathon|AI4good Challenge
1ηθέση – EXM Environmental IoT
Πρόκειται για μια πλατφόρμα (platformSaaS) – μια ολοκληρωμένη και οικονομικά βιώσιμη λύση InternetofThings για την παρακολούθηση, ανάλυση και διανομή περιβαλλοντικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, με στόχο την ενοποίηση υφιστάμενων δεδομένων και τον εμπλουτισμό τους, από νέους αυτόνομους αισθητήρες περιβάλλοντος.Εκπρόσωπος: Μανώλης Νικηφοράκης (Διαχειριστής EXM)
2ηθέση – AIRBOTS
Πρόκειται για ένα σύστημα που προσεγγίζει την αγροτική παραγωγή με λύσεις υψηλής τεχνολογίας μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το κόστος της, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα, drones, IoT και μηχανική μάθηση για να καθορίσει και να αυτοματοποιήσει την άρδευση και άλλες αγροτικές εργασίες διευκολύνοντας τους αγρότες και τους γεωπόνους.Εκπρόσωπος: Θεόδωρος Ποτήρης (ManagingDirector)
3ηθέση – Στην τρίτη θέση ισοβάθμισαν οι ομάδες ECOMPOST και EVLoader.
ECOMPOST: Το προϊόν είναι ένα θρεπτικό υπόστρωμα φυτών. Δίνει τη δυνατότητα σε αγροκτηνοτροφικές επιχειρήσεις να συλλέγει τα απόβλητα τους και μέσω της θερμόφιλης βιοαποικοδόμησης των οργανικών υλικών (κομποστοποίηση) να παράγει ένα άριστο θρεπτικό υπόστρωμα για τα φυτά. Εκπρόσωπος: Σταμάτης Καβασίλης (Γεωπόνος – Εδαφολόγος MSc)
EVLoader: Μια πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι οδηγοί μπορούν μέσω της εφαρμογής να κάνουν κρατήσεις στους διαθέσιμους σταθμούς και να ενημερώνονται για χρονικά διαστήματα κατά τα οποία μπορούν να φορτίζουν το όχημα τους με χαμηλότερο κόστος.Εκπρόσωπος: Χρήστος Στεφανάτος (ProjectLead)
Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις ανοιχτών δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (opendata) σε 6 θεματικές ενότητες:
- Προστασία θαλάσσιας ζωής
- Προστασία Δασών
- Διαχείριση Υδάτων
- Ατμοσφαιρική Ρύπανση
- Κλιματική Αλλαγή
- Κυκλική Οικονομία
Στη χθεσινή τελική φάση του διαγωνισμού οι 10 φιναλίστ ομάδες – από τις συνολικά πάνω από 100- παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους για να κατακτήσουν μία από τις 3 θέσεις των νικήτων, κερδίζοντας χρηματικά έπαθλα αλλά και τη δυνατότητα να δουν τις προτάσεις τους να υλοποούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
«Η πράσινη καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της πράσινης μετάβασης»
Βασικά σημεία τοποθέτησης Κωστή Χατζηδάκη
- Με το τέλος της πανδημίας, έρχεται η σειρά της ανάκαμψης.Αυτή η ανάκαμψη οφείλει να είναι μια πράσινη ανάκαμψη, με την καινοτομία στο επίκεντρο και η πράσινη καινοτομία βρίσκεται στον πυρήνα της πράσινης μετάβασης, η οποία αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνσή μας. Θα σταθώ συνοπτικά σε 3 βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής, σε εμβληματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής:
- Στη ριζική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κάνει η χώρα μας στο πλαίσιο του σχεδίου απεξάρτησης από τον άνθρακα μέχρι το 2028. Αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για να περάσουμε στην εποχή των έξυπνων δικτύων («SmartGrids»), δηλαδή στην αποκεντρωμένη και ευέλικτη παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας, στα οποία οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν κεντρικό ρόλο. Στοχεύουμε μάλιστα να αξιοποιήσουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους του NextGenerationEU για να προωθήσουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.
- Επίσης, στην ηλεκτροκίνηση,στην οποία είναι αυτονόητο ότι η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο. Πριν κάποιους μήνες δημιουργήσαμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο για την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με ένα ισχυρό πλαίσιο κινήτρων το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Δημιουργείται έτσι προοπτική για σημαντικές καινοτομίες που θα βοηθούν τους καταναλωτές να εξοικονομούν χρόνο και χρήματα, για παράδειγμα με εφαρμογές για τη βελτιστοποίηση της φόρτισης οχημάτων.
- Ένας δεύτερος τομέας πολιτικής στον οποίο η χώρα γυρνάει σελίδα είναι η διαχείριση απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία. Με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα δρομολογήσαμε μεταξύ άλλων την κατάργηση μιας σειράς πλαστικών μιας χρήσης από το 2021. Και με τον νόμο που παρουσιάσαμε την προηγούμενη εβδομάδα αναβαθμίζουμε συνολικά την ανακύκλωση στη χώρα. Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος στην Ελλάδα για αξιοποίηση καινοτομιών στον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων και συνολικά στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης και της βιομηχανικής συμβίωσης.
- Η καινοτομία μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία και στην προστασία της βιοποικιλότητας. Ο πράσινος διαγωνισμός καινοτομίας διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) τον οποίο δημιουργήσαμε πριν μερικούς μήνες στο πρότυπο των EnvironmentalAgencies του εξωτερικού. Μεταξύ των στόχων του εν λόγω οργανισμού είναι η συνεργασία με φορείς έρευνας και καινοτομίας για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών. Αυτό περιλαμβάνει την επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων και bigdata με στόχο την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση, μελέτη και προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
- Ηπράσινη καινοτομία έχει πλέον μπροστά της πεδίο δόξης λαμπρό στην Ελλάδα. Σε αυτή την προσπάθεια να περάσει η χώρα μας σε νέα εποχή, θέλουμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει δυναμική παρουσία. Δεν θέλουμε ιδέες όπως αυτές που θα παρουσιαστούν σήμερα να μείνουν στο επίπεδο της θεωρίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ιδέες αυτές θα βρουν πραγματική εφαρμογή. Η χώρα μας έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει πρωτοπόρος στην πράσινη τεχνολογία, με μεγάλα οφέλη για το περιβάλλον μας και την οικονομία μας».
«Όραμά μας η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων»
Βασικά σημεία τοποθέτησης Νίκου Ταγαρά
- Σκοπός του Greenathon, του πρώτου Datathon σε θέματα περιβάλλοντος, είναι ένας Πράσινος «Μαραθώνιος» καινοτομίας που μπορεί να συμβάλει τόσο στη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών, θέσεων εργασίας και ανάπτυξης αλλά και στην υλοποίηση λύσεων για τις ανάγκες της ελληνικής Πολιτείας. Αυτός ο τομέας έχει σήμερα στην Ευρώπη εκτιμώμενο ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 227 δισ. € ή περίπου 2,2% του ΑΕΠ της ΕΕ – υπερβαίνοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες αεροδιαστημικής ή φαρμακευτικής βιομηχανίας και απασχολεί άμεσα 3,4 εκατομμύρια άτομα.
- Με δεδομένη την άσκηση υψηλής πίεσης ως προς τους πόρους και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις που υφίσταται σήμερα ο πλανήτης μας – από την οποία η χώρα μας σε καμία περίπτωση δεν εξαιρείται – η πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προκηρύξουν ένα Greenathon ήταν, είναι και θα είναι και αναγκαία και επίκαιρη!
- Όραμά μας: η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα μπορούν να εφαρμοστούν από τον δημόσιο και/ή τον ιδιωτικό τομέα.Και αυτό, διότι κάθε καινοτόμος ιδέα, κάθε νέα βιώσιμη λύση είναι απαραίτητη για τη χώρα μας σήμερα. Και στον τομέα του περιβάλλοντος ακόμα περισσότερο. Η υιοθέτηση βιώσιμων και πράσινων πρακτικών δεν είναι απλώς μια τάση, μια μόδα, μια “καλή πράξη”! Η καλλιέργειά τους και η συνεχής εξέλιξή τους βοηθά την οικονομία να γίνει πιο αποτελεσματική, ανταγωνιστική και κερδοφόρα. Η εφαρμογή περιβαλλοντικά συνειδητών βελτιώσεων περιορίζει τις βλαβερές συνέπειες των μη βιώσιμων παρεμβάσεων του ανθρώπου στον πλανήτη και τον βοηθά να προστατευθεί αλλά και να ανακάμψει σταδιακά, αναζωογονώντας παράλληλα και την οικονομία. Για τον λόγο αυτόν και αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου και του Ελληνικού ΕΣΕΚ.
Ο γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης δήλωσε:
«Υπάρχουν πληροφοριακά συστήματα και βάσεις δεδομένων στη Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων όπου συγκεντρώνονται πληροφορίες και έως τώρα δεν υπήρχε κάποιος τρόπος αξιοποίησης αυτών των δεδομένων. Βασικός στόχος του Greenathοn είναι να δούμε πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε με έναν πιο ορθολογικό τρόπο αυτά τα δεδομένα, ώστε να μας βοηθήσουν στη λήψη σημαντικών αποφάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος.
Η συμμετοχή των διαγωνιζομένων και εν γένει η ανταπόκριση όσων παρακολούθησαν τον διαγωνισμό ήταν μεγάλη και μας γεμίζει αισιοδοξία. Μηχανικοί σε θέματα περιβάλλοντος, προγραμματιστές, νομικοί και φοιτητές έδωσαν «το παρών» με καινοτόμες προτάσεις. Μέριμνά μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της διαχείρισης υδάτων, των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, της διαχείρισης δασών και της κυκλικής οικονομίας».
Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, δήλωσε:
«Το ενδιαφέρον για τις start ups είναι μεγάλο και ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα ήθελε την καινοτομία και τις γνώσεις που φέρνουν τέτοιες επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσει να τις αξιοποιήσει. Θα θέλαμε να προβούμε σε κάποιες δράσεις που να αφορούν και start ups, αλλά πάντα με άξονα την διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, ώστε η αξιοποίηση καινοτομιών να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και στα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής. Είναι κρίσιμο οι φορείς της Πολιτείας να αγκαλιάσουν τέτοιες καινοτόμες προσπάθειες και να γίνουμε όλοι μέρους αυτού του συστήματος, που λέγεται διαχείριση της πληροφορίας, με έμφαση στο περιβάλλον».
Σχετικά Άρθρα
- ΥΠΕΝ: διαγωνισμός καινοτομίας για τη ψηφιοποίηση των δασών
- ΥΠΕΝ–ΥΠΑΝ: καταγραφή των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας
- Γ.Γ Δασών: με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Smart Forest Innovation Challenge
- Smart Forest Innovation Challenge: στις 140 οι συμμετοχές στο διαγωνισμό
- ΟΦΥΠΕΚΑ: 32 έργα για έρευνα ενδημικών και απειλούμενων ειδών
- «Το κλίμα αλλάζει… αλλάζω ζωή!»: βραβεία σχολικού διαγωνισμού