ecopress
Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2021 κατά πλειοψηφία επί της αρχής, μαζί με πλήθος... ΥΠΕΝ: πάει πίσω η ψήφιση του ν/σ και η παράταση βεβαίωσης μηχανικού

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την ενεργειακή απόδοση ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2021 κατά πλειοψηφία επί της αρχής, μαζί με πλήθος νέων τροπολογιών, ανάμεσα τους και για νέες χρήσεις στο γήπεδο του Ολυμπιακού, ωστόσο προέκυψε αναβολή για τη ψήφιση στο σύνολο του από την Ολομέλεια της Βουλής, συμπαρασύροντας σε νέα καθυστέρηση και την παράταση της ισχύος βεβαιώσεων μηχανικού, που έχει ενσωματωθεί ως τροπολογία προσθήκη.

Ο λόγος της αναβολής ψήφισης στο σύνολο του, του νομοσχέδιου του ΥΠΕΝ, με το οποίο ενσωματώνεται η οδηγία ΕΕ 2018/2002 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με την τροποποίηση της οδηγίας 2012/27/ΕΕ για την ενεργειακή απόδοση είναι ότι τέθηκε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας, που αφορά σε προμήθειες του Λιμενικού Σώματος.

Καθαυστερήσεις στις μεταβιβάσεις

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην παράταση της ισχύος βεβαιώσεων μηχανικού, καθώς από την 1η Οκτωβρίου 2021 που έληξε η προηγούμενη παράταση, παρότι το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε εγκαίρως ότι θα δοθεί νέα τρίμηνη παράταση, η οποία μάλιστα θα είναι και η τελευταία και από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα ισχύσει αποκλειστική η Ταυτότητα κτιρίου, οι επαγγελματικοί κλάδοι των κατασκευών και της κτηματαγοράς αναμένουν να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή και να πάρει ΦΕΚ, ώστε να διεκπεραιώσουν σε σταθερό νομικό έδαφος πλήθος μεταβιβάσεων ακινήτων, που έχουν σωρευτεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Άλλωστε η νέα νομοθετική ρύθμιση προωθήθηκε από το ΥΠΕΝ στη Βουλή ώστε να διευκολυνθούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το 2022, οπότε αναπροσαρμόζονται οι αντικειμενικές αξίες ενώ παράλληλα ισχύουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

Η ψήφιση  του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ στο σύνολο του και συνακόλουθα της επίμαχης ρύθμισης για την παράταση ισχύος βεβαιώσεων μηχανικών αποφασίστηκε στη Βουλή ότι μετατίθεται για την ερχόμενη Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021. Όλα δείχνουν λοιπόν ότι μέχρι να πάρει ΦΕΚ το νέο νομοθέτημα επί της ουσίας θα έχει χαθεί ο ένας από τους τρείς μήνες της νέας παράτασης και θα ενταθεί ο αγώνας δρόμου των ιδιοκτητών και των εμπλεκόμενων επαγγελματιών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

 Ο λόγος της αναβολής

Συγκεκριμένα η  ψήφιση του συνόλου του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία (μετά από αίτημα του ΚΚΕ) η τροπολογία 1103/94 του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που αφορά σε δαπάνες για ανταλλακτικά εναέριων μέσων του Λιμενικού Σώματος και στην τρίμηνη παράταση (έως 31/12/2021) για πλοία ελληνικής σημαίας, της μη εφαρμογής των προβλεπόμενων απαιτήσεων οργανικής σύνθεσης (ελάχιστος αριθμός Ελλήνων ναυτικών), με στόχο, όπως εξήγησε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης, να διασφαλιστεί η επιστροφή Ελλήνων ναυτικών που έχουν εγκλωβιστεί στο εξωτερικό λόγω πανδημίας καθώς και η αποτελεσματική λειτουργία των πλοίων. Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας αναφέροντας ότι καταργεί επί της ουσίας την οργανική σύνθεση, σε μια περίοδο εκτίναξης των κερδών των εφοπλιστών. Για ρουσφέτι σε βάρος των εργαζομένων μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σ. Φάμελλος, ενώ την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλ. Γρηγοριάδης.

Ψηφίστηκε επί της αρχής

Στο μεταξύ το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το βράδυ της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου 2021 έγινε δεκτό επί της αρχής, από την ολομέλεια της Βουλής, με τη συμπολίτευση να το υπερψηφίζει και την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει, παρότι σε σειρά άρθρων επιτεύχθηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ακροτελεύτιο άρθρο του νομοσχεδίου έγινε δεκτό από ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής και καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Νέες χρήσεις στο γήπεδο του Ολυμπιακού

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας αποδέχθηκε  βουλευτική τροπολογία, η οποία προβλέπει νέες χρήσεις στο γήπεδο Καραϊσκάκη του Ολυμπιακού που αφορούν στη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης και υποστήριξης για άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, αθλητικών τραυματισμών και βελτιστοποίησης της φυσικής απόδοσης και  κέντρων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών φροντίδας, κινησιοθεραπείας και φυσιοθεραπείας,  εστιατορίων, αναφυκτηρίων και  μικτών καταστημάτων τροφίμων. Παράλληλα είναι θεσμοθετημένες και ήδη προβλέπονται χρήσεις καταστημάτων αθλητικών ειδών, αιθουσών πολλαπλών αθλητικών χρήσεων, εντευκτηρίων, γραφείων. Οι νέες χρήσεις δεν συνεπάγονται αύξηση του συντελεστή δόμησης στο Καραϊσκάκη. Την τροπολογία κατέθεσε η βουλευτής  Α’ Πειραιώς της ΝΔ, Νόνη Δούνια και υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Άλλες τροπολογίες

Ψηφίστηκαν επίσης οι εξής τροπολογίες:

-η τροπολογία 1104/95 του υπουργείου Οικονομικών για τη μη σφράγιση αξιογράφων σε πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας, την παροχή δυνατότητας δανειοδότησης της Energean και από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την παράταση της ειδικής διαχείρισης της ΛΑΡΚΟ επί τρίμηνο κά. (Ναι: ΝΔ, Όχι: ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, Παρών: Κίνημα Αλλαγής)

Παρουσιάζοντας την τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης είχε σημειώσει ότι έχει εκδηλωθεί σημαντικό ενδιαφέρον στο διαγωνισμό για τη ΛΑΡΚΟ, ο οποίος θέλει μερικούς μήνες ακόμα για να ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά η ΛΑΡΚΟ και θα λυθεί ένα μεγάλο πρόβλημα που διαρκεί χρόνια, με σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, είπε ο κ. Σκυλακάκης

-η τροπολογία 1105/96 που περιλαμβάνει:

1. Αναστολή αδειοδότησης αιολικών σταθμών σε περιοχές της Β. Εύβοιας

2.Διαδικασία ανάθεσης ειδικών αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

3. Εξορθολογισμός διοικητικών κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις

4. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων

5. Κατανομή εσόδων από πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για τα έτη 2021-2030

(Ναι: ΝΔ, Παρών: ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, Όχι: ΚΚΕ, ΜέΡΑ25)

-η τροπολογία 1106/97, που ρυθμίζει θέματα αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Θερμότητας Υψηλής Ανάλυσης (ΣΗΘΥΑ). (Ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, Παρών: ΣΥΡΙΖΑ, Όχι: ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25)

Ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας αποδέχθηκε  τροπολογία  του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Ιω. Βρούτση για την καταβολή του σμυριδεργατικού δικαιώματος Νάξου και των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών 2021η οποία ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας