ecopress
Παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος του έτους, για την ανάρτηση δικαιολογητικών υπαγωγών τακτοποίησης αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σε εκδήλωση... ΥΠΕΝ: παράταση για τα δικαιολογητικά τακτοποίησης αυθαιρέτων 

Παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος του έτους, για την ανάρτηση δικαιολογητικών υπαγωγών τακτοποίησης αυθαιρέτων ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ σε εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης στα Χανιά, ενω παρουσίασε τις εξελίξεις για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

Σημειώνεται ότι η παράταση αφορά στην ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, όσο και στις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4495/2017. Παράταση της προθεσμίας είχε δοθεί με νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ στις 14 Φεβρουαρίου 2022 για μέχρι το τέλος του έτους.

Οι δυσκολίες που υπήρξαν το διάστημα που μεσολάβησε, κυρίως λόγω των δυσλειτουργιών των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη συγκέντρωση των δικαιολογητικών, στις συνθήκες των μέτρων της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οδηγούν σε νέα παράταση, την οποία ζητούν οι φορείς του τεχνικού κλάδου και το υπουργείο ΥΠΕΝ, όπως ανακοίνωσε ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αποδέχεται:

Συγκεκριμένα  στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ ΤΔΚ, ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, δήλωσε ότι:

-«O υπουργός ήδη έχει δώσει εντολή να υπάρξει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων, που είχαν υποχρέωση μέχρι 31/12/2022 για τις υπαγωγές στους νόμους των αυθαιρέτων».

Οι περιπτώσεις που παίρνουν παράταση

Ειδικότερα οι περιπτώσεις για τις οποίες η προθεσμία ανάρτησης των δικαιολογητικών τακτοποίησης αυθαιρέτων λήγει στο τέλος του έτους και αφορούν στην ανακοίνωση της παράτασης από το γγ του ΥΠΕΝ είναι:

Για περιπτώσεις υπαγωγών σε προγενέστερους νόμους (ν. 4178/2013, 4014/2011) που δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017

ανεξαρτήτως ημερομηνίας πληρωμής παραβόλου

Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022
Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου έως και την 31η.12.2020 Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης δικαιολογητικών 31.12.2022
Για περιπτώσεις υπαγωγών στον ν. 4495/2017 με ημερομηνία πληρωμής παραβόλου από την 1η.1.2021 και εφεξής Ανάρτηση δικαιολογητικών εντός εικοσιτεσσάρων (24) μηνών από την πληρωμή του παραβόλου.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ σε κάθε περίπτωση, όταν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης Ηλεκτρονικής Ταυτότητας  Κτιρίου, ο μηχανικός θα οφείλει να προβεί αμελλητί στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των απαραίτητων δικαιολογητικών υπαγωγής ανεξαρτήτως των ανωτέρω προθεσμιών.

Επαναφορά τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοινώθηκε  ότι επανέρχεται η δυνατότητα τακτοποίησης μεγάλων αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 για 30 χρόνια. Ταυτοχρόνως θα δίνεται η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης, τόσο των νέων υπαγωγών, όσο και των περίπου 300.000 αυθαιρέτων της ίδιας κατηγορίας, που έχουν ήδη υπαχθεί σε καθεστώς τακτοποίησης. Η νέα ρύθμιση θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, με οκτώ νέες προϋποθέσεις. Δείτε εδώ στο ecopress

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση του ΤΕΕ/ ΤΔΚ για πολεοδομία χωροταξί

Τάξη στο χωροταξικό αλαλούμ που επικρατεί στην Κρήτη επιχειρείται μέσα από πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για το οποίο πρώτοι επιλέξιμοι είναι οι Δήμοι του νησιού. Mάλιστα, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια προβλέπεται να έχει μελετηθεί το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της Κρήτης προκειμένου να εξαλειφυούν οι στρεβλώσεις και να καθοριστούν, μεταξύ άλλων, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης αλλά και η περιβαλλοντική προστασία περιοχών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της εσπερίδας για την παγκόσμια ημέρα πολεοδομίας – χωροταξίας που οργάνωσαν χθες στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, το τμήμα Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Χανίων, σύμφωνα με ρεπορτάζ  της εφημερίδας “Χανιώτικα Νέα” ,στο οποίο αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:

Για την κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση

Στην εκδήλωση αποσαφηνίστηκε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ληφθεί απόφαση παράτασης της προθεσμίας που λήγει στις 9 Δεκεμβρίου για το θέμα της κατά παρέκκλισης δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο γενικός γραμματέας, Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ανέφερε ότι «το υπουργείο έχει εξαγγείλει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα χωροταξικών σχεδίων, χωρικού σχεδιασμού δηλαδή και οι Δήμοι της Κρήτης είναι από τους πρώτους που είναι επιλέξιμοι στο να ξεκινήσουν αυτόν τον χωροταξικό σχεδιασμό. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της Κρήτης θα μελετηθεί στα επόμενα τρία χρόνια και στο πλαίσιο αυτού του σχεδιασμού προβλέπεται να έχουμε χρήσεις γης, όρους δόμησης, καθώς επίσης και περιβαλλοντική προστασία και διατήρηση των οικοτόπων, λαμβάνοντας υπόψη πάντα τον υποκείμενο σχεδιασμό που είναι το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και τα ειδικά χωροταξικά πλαίσια.

Τι δήλωσε για την παράταση της κατά παρέκκλιση εκτός σχεδίου δόμηση σε γήπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, σε εκδήλωση του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης στα Χανιά ο αρμόδιος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Ευθύμης Μπακογιάννης. Δείτε ρεπορτάζ και βίντεο στο ecopress

Παράλληλα, σ΄ αυτούς τους σχεδιασμούς προβλέπεται η κατ’ αρχήν επανεξέταση της εκτός σχεδίου δόμησης και άρα, μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε και ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τις παρεκκλίσεις αλλά και με το πώς θα πρέπει να οργανωθεί αυτή η μορφή της δόμησης που έχουμε συνηθίσει να τη λέμε ως εκτός σχεδίου».

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι υπέγραψε εγκύκλιο «για την εκτός σχεδίου δόμηση και μεγάλο μέρος των θεμάτων που υπήρχαν στις πολεοδομίες και τους μηχανικούς για το πώς θα εφαρμόσουν τον νόμο 4759 τόσο στο τουριστικό σκέλος όσο και των κατοικιών και της βιομηχανίας, επιλύεται μέσα από τις οδηγίες τις οποίες έχω δώσει σε αυτή την εγκύκλιο.

Ολόκληρη η εγκύκλιος για την εκτός σχεδίου δόμηση, που εξέδωσε ο ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Δείτε εδώ στο ecopress

Παράλλληλα, μέσα στην εγκύκλιο ερμηνεύεται ότι όσες περιοχές έχουν ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, θεωρούνται σχεδιασμένες, άρα οι παρεκκλίσεις οι οποίες καταργούνται στις 9/12/2022 δεν εφαρμόζονται στην περίπτωση αυτή. Αρα, έχουμε πολλές περιοχές στην Κρήτη που η εκτός σχεδίου είναι μελετημένη μέσα από τις ζώνες οικιστικού ελέγχου, το ΓΠΣ και το ΣΧΟΟΑΠ, άρα ένα μέρος του ζητήματος θα μπορούσε να επιλυθεί από εκεί. Παράλληλα, έχουν έρθει επιστολές από όλη την Ελλάδα και από την Κρήτη, που ζητούν την παράταση της κατάργησης των παρεκκλίσεων. Το ζήτημα αυτό εξετάζεται». Ωστόσο, στο αίτημα παράτασης της προθεσμίας για το θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης κατά παρέκκλιση που λήγει στις 9 Δεκεμβρίου, ξεκαθάρισε ότι «μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα παρθεί η πολιτική απόφαση για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση.

Μέχρι σήμερα, η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση». Πρόσθεσε, πάντως, ότι «στη συζήτηση που έχουμε κάνει τόσο με τον υφυπουργό όσο και με τον υπουργό, η οδηγία που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί κάποια παράταση. Εξετάζουμε εναλλακτικά σενάρια για το τι θα γίνει, για παράδειγμα, με τις αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και δεν θα προλάβουν οι πολεοδομίες να κάνουν την προέγκριση».

Πράταση για τα δικαιολογητικά τακτοποίησης αυθαιρέτων

Επίσης, ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε ότι «ο υπουργός ήδη έχει δώσει εντολή να υπάρξει παράταση στην υποβολή των δηλώσεων που είχαν υποχρέωση μέχρι 31/12/2022 για τις υπαγωγές στους νόμους των αυθαιρετών».

ΤΕΕ: για πολεοδομικό σχεδιασμό και κατά παρέκλιση εκτός σχεδίου δόμηση 

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, σημείωσε ότι «εξελίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, οι διαγωνισμοί και ο προγραμματισμός,» με σκοπό «να υπάρχει το σύνολο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός στο 90% περίπου της χώρας, ένα θαύμα που δεν θα μπορούσε να γίνει ούτε τα επόμενα 100 χρόνια, πριν προκύψει η δυνατότητα χρηματοδότησης και το ότι έχει αναλάβει το Τεχνικό Επιμελητήριο όλους αυτούς τους διαγωνισμούς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ολοκληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του συνολικού σχεδιασμού και από εκεί και πέρα, θα μπορεί η πολιτεία, έχοντας τα δεδομένα, να πάρει και πολιτικές αποφάσεις όσον αφορά και πιο συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το θέμα που έχει τεθεί μέχρι σήμερα για την παράταση στα κατά παρέκκλιση οικόπεδα εκτός σχεδίου. Θεωρώ ότι πριν την οποιαδήποττε δεν μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Επομένως πρέπει να υπάρχει παράταση μέχρι την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων». Ο πρόεδρος του τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, Σπύρος Σοφιανός, δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου τρέχουν αρκετοί στρατηγικοί σχεδιασμοί στην περιοχή μας, όπως είναι το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, οι οποίοι πρέπει άμεσα να προχωρήσουν έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα προς μία λογικότερη και σωστότερη χωροταξική και πολεοδομική διεκπεραίωση των θεμάτων των Χανίων.

Από εκεί και πέρα σε ένα μήνα λήγει ο νόμος των παρεκκλίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, ένα θέμα το οποίο πέρα από τεχνικό, αφορά όλους τους μηχανικούς γιατί έχει πέσει τεράστιος φόρτος εργασίας στους συναδέλφους. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα τεθεί για να δούμε αν θα λυθεί αυτό το ζήτημα μέσα στις επόμενες ημέρες, μέχρι να λήξει η προθεσμία».

Στο αίτημα για παράταση, όπως είπε ο ίδιος, «μέχρι τώρα οι απαντήσεις δεν είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Προσπαθούμε να τις αγνοήσουμε. Όχι γιατί είμαστε παράξενοι αλλά ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι αυτού του είδους η άρνηση είναι μια απλή ιδεοληψία και δεν έχει να κάνει με την πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες σε όλα τα επίπεδα».

Εκκρεμούν αιτήσεις αδειών στις ΥΔΟΜ

Την ανάγκη παράτασης στο θέμα των παρεκκλίσεων τόνισε, σε δηλώσεις του και ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Χαζηράκης, καθώς, όπως είπε, «η Υπηρεσία Δόμησης έχει επωμιστεί «ένα τεράστιο φόρτο και μία μεγάλη υποχρέωση, να προλάβουμε να εκδώσουμε οικοδομικές άδειες ώστε να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες. Είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Ευελπιστούμε να δοθεί παράταση. Εχουμε ζητήσει με έγγραφά μας από το αρμόδιο Υπουργείο να παραταθεί ο νόμος και να συνδυαστεί με άλλες δυνατότητες και πολεοδομικούς και χωροταξικούς σχεδιασμούς, όπως για παράδειγμα την υλοποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα, τις πράξεις εφαρμογής. Είναι ζητήματα που πρέπει να συνδυαστούν με οποιαδήποτε παράταση ενδεχομένως ευελπιστούμε να δοθεί και φυσικά συνδυάζεται με την κύρωση των δασικών χαρτών καθώς εκκρεμούν πάρα πολλές ενστάσεις».

Ο ίδιος εξήγησε ότι εκκρεμούν τουλάχιστον 500 αιτήσεις, που αφορούν ακίνητα στις εκτός σχεδίου δόμησης περιοχές, θύμισε ότι «η Υπηρεσία Δόμησης Χανίων έχει επωμιστεί όλους τους Δήμους του Νομού» και συμπλήρωσε πως «ο νόμος που λήγει στις 9 Δεκεμβρίου δεν προβλέπει την απλή κατάθεση αίτησης για έκδοση οικοδομικής άδειας, προβλέπει και την έκδοσή της, κάτι που φυσικά είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί και να διεκπεραιωθεί. Ευελπιστούμε ότι θα ληφθεί υπόψη αυτό από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η Υπηρεσία Δόμησης δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει και δεν θέλουμε με ευθύνη της Πολεοδομίας ο κόσμος να μη δύναται να οικοδομήσει». Στους πολεοδομικούς κανόνες αναφέρθηκε ο δικηγόρος Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρατσώλης.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η αν. Καθηγήτρια, διευθύντρια του Εργαστηρίου Πολεοδομικούς και Χωροταξικού Σχεδιασμού σττη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δέσποινα Διμέλλη.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας