ecopress
«Είναι εντυπωσιακή η μελέτη της Νέας Τούμπας». Είναι μεγάλη και σοβαρή μελέτη. Την έχω στα χέρια µου από την περασμένη εβδομάδα κι οι υπηρεσίες... ΥΠΕΝ: στην τελική ευθεία το χωροταξικό της «Νέας Τούμπας»

«Είναι εντυπωσιακή η μελέτη της Νέας Τούμπας». Είναι μεγάλη και σοβαρή μελέτη. Την έχω στα χέρια µου από την περασμένη εβδομάδα κι οι υπηρεσίες το προωθούν για την περιβαλλοντική αδειοδότηση».

Αυτά δήλωσε στην εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» στο Metropolis 95,5, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου σημειώνοντας ότι: «Την μελέτη την έχω δει πολλές φορές και επειδή είμαι και αρχιτέκτονας μπορώ να πω ότι είναι εντυπωσιακή. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για τον ΠΑΟΚ-εγώ δεν έχω συλλογικές προτιμήσεις -αλλά και για την Θεσσαλονίκη. Θα είναι έργο µε ευρύτερη ακτινοβολία, ανεξάρτητα από την συλλογική σημασία του, που επίσης έχει τεράστια σημασία», πρόσθεσε, εξηγώντας και τα επόμενα στάδια: «Ο φάκελος βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης. Θα σταλεί και στο υπουργείο πολιτισμού ο φάκελος και άλλους φορείς που πρέπει να γνωμοδοτήσουν. Είναι και η αρχαιολογική υπηρεσία που δεν μπορεί να παρακαμφθεί. Δε θέλω να προκαταλάβω τι θα πει το υπουργείο Πολιτισμού αλλά η εκτίμηση µου είναι πως δε θα υπάρξει πρόβλημα».

Χωρητικότητα

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το αν το σχέδιο δίνει την δυνατότητα για να πετύχει ο ΠΑΟΚ την συμβολική χωρητικότητα των 41.926 θέσεων στο νέο γήπεδο και σημείωσε: «Δεν μπορώ να απαντήσω, δεν είναι τόσο απλό. Οι πολεοδομικοί όροι δεν ορίζουν μέγιστο αριθμό χωρητικότητας, αλλά κάποια αλλά μεγέθη, όπως είναι  o συντελεστής δόμησης. Η χωρητικότητα έχει να κάνει µε το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει μετά, αλλά και την διάθεση του συλλόγου».

Πρόσθεσε ακόμη: «Είναι ένα έργο που δεν είναι µόνο αθλητικό. Είναι κάτι που θα το ξέρουν και στο εξωτερικό. Δημιουργείται ένα τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη. Θα βοηθήσει στον τουρισμό και να διαφημιστεί η Θεσσαλονίκη. Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στην περιοχή, επίσης, θα υπάρξουν συμπληρωματικές χρήσεις. Θα είναι µια εστία βιώσιμης ανάπτυξης για τη γειτονιά και την πόλη. Δεν θα έχει στενά σχέση µόνο µε το γήπεδο του ΠΑΟΚ».

Χρονοδιάγραμμα

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του έργου, ο κ. Οικονόμου, είπε: «Είναι περίπλοκο έργο, δεν πατάς ένα κουµπί και γίνονται όλα, καθώς εμπλέκονται πολλοί φορείς. Υπάρχουν μελέτες που πρέπει να συντονιστούν. Θα γίνει αξιολόγηση. Έχει φτάσει στην αρμόδια περιβαλλοντική υπηρεσία θα συντάξει µια εισήγηση, αυτό θα κρατήσει έναν μήνα, μέσα στον Μάιο. Εξαρτάται και από το αν θα χρειαστούν διευκρινίσεις. Πρέπει να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση για 1,5 μήνα όπως προβλέπει ο νόμος. Σε αυτό το διάστημα μπορεί οποιοσδήποτε να πει τις απόψεις του για το έργο. Μετά θα χρειαστεί και ένα διάστημα για την αξιολόγηση αυτών των απόψεων. Στη ΔΕΘ κάναμε 8 μήνες, εδώ νομίζω θα χρειαστούμε περίπου 25 μέρες. Στο δια ταύτα, νομίζω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουμε την τελική έγκριση ώστε να υπογραφτεί το διάταγμα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχει και µία ενδιάμεση διαδικασία, καθώς πρέπει να εγκριθεί και η αναθεώρηση ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή. Περιμένουμε από τον ΠΑΟΚ να επικοινωνήσει μαζί µας για το ρυμοτομικό σχέδιο που ετοιμάζουν. Μπορεί να καθυστερήσει λίγο περισσότερο η διαδικασία. Δε νομίζω ότι θα έχουμε να λύσουμε σοβαρά ζητήματά και δε θα έχουμε εκπλήξεις».

Ο Δημήτρης Οικονόμου ρωτήθηκε και για το αν ο ΠΑΟΚ θα έχει τελικά τη δυνατότητα μετακόμισης στο Καυτανζόγλειο για το διάστημα στο οποίο θα χρειαστεί να πάει σε άλλο γήπεδο, µε τους όρους που το κάνουν ΑΕΚ και Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εξήγησε ότι δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του, ωστόσο, έδειξε την διάθεσή του να βοηθήσει. Συγκεκριμένα, τόνισε: ««Δεν είναι δικό µας θέμα, του υπουργείου µας, δεν μπορώ να δεσμευτώ. Όσο μπορούμε να το προωθήσουμε θα το κάνουμε».

Ειδικά Χωρικά Σχέδια

Το ΥΠΕΝ έχει  ανακοινώσει ότι με σειρά  Ειδικών Χωρικών Σχεδίων φιλοδοξεί να επιλύσει μια σειρά από χρόνια προβλήματα στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο είναι το Ε.Χ.Σ. του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης ΔΕΘ – HELEXPO: Ήταν μία εμβληματική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τη Θεσσαλονίκη και ήδη προχωρούμε μπροστά με αυτό. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί η ΔΕΘ σε ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με διεθνή ακτινοβολία.

Το δεύτερο είναι φυσικά το Ε.Χ.Σ. για την ανέγερση νέου γηπέδου Τούμπας (Α.Σ. ΠΑΟΚ): Στόχος μας είναι η χωροθέτηση νέου σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις τόσο της Ελληνικής Νομοθεσίας, όσο και τις συστάσεις (recommendations) της FIFA και UEFA

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας