ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ανοιχτό αφήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, μετά την καταληκτική ημερομηνία της... ΥΠΕΝ: Στο παραπέντε η παράταση των αυθαιρέτων, άμεσα η Ψηφιακή Τράπεζα Γης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ανοιχτό αφήνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση, μετά την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Νοεμβρίου 2019, για την υπαγωγή των αυθαιρέτων σε διαδικασίες νομιμοποίησης, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση θα ληφθεί και θα ανακοινωθεί λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας.

Άμεσα θα θεσμοθετηθεί και θα λειτουργήσει η Ψηφιακή Τράπεζα Γης και ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης, με νέους κανόνες δημιουργίας Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή.

  • Οι οικιστικές πυκνώσεις αρχίζουν ξανά από την αρχή, να εξεταστούν από νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ, ενώ γίνεται γνωστό ότι θα αξιοποιηθεί και το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις, που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή, λίγο πριν τις εκλογές.
  • Παράλληλα μπαίνει στόχος να «τρέξουν» τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε όλη τη χώρα και να οριστούν χρήσεις γης, οι οποίες να καλύπτουν ποσοστό 55% έως 70% , εντός της τρέχουσας τετραετίας.
  • Έρχεται επίσης δέσμη μέτρων για την ανάσχεση προβλημάτων σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές, με μοντέλο το Μάτι.

Βαρύ χαρτοφυλάκειο

Σημειώνεται ότι ο  υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος όπως τονίζεται αρμοδίως  με απόφαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη έχει αναλάβει την πλήρη και σχετική αρμοδιότητα, ώστε να είναι  αναβαθμισμένο το υπουργικό «χαρτοφυλάκειο» του Περιβάλλοντος,  πλαισιωμένος από τον έμπειρο και ειδικό σε θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου και τους γενικούς γραμματείς Περιβάλλοντος  Κων/νο Αραβώση και Χωροταξίας Ευθύμιο Μπακογιάννη έχει διαμορφώσει μετά τους δύο πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης  τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες που θα ακολουθήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Οι σχεδιασμοί του ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του  ecopress,  οι σχεδιασμοί και οι προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για τα θέματα περιβάλλοντος και πολεοδομίας προβλέπουν τα εξής:

Ψηφιακή Τράπεζα Γης: «Πολύ γρήγορα θα τεθεί σε λειτουργία η  Ψηφιακής Τράπεζας Γης και θα γίνει η ενεργοποίηση του θεσμού της μεταφοράς συντελεστή δόμησης αναφέρουν  κύκλοι της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ΠΕΝ, σημειώνοντας ότι  «είναι ακόμη ανοιχτό εάν οι σχετικές  ρυθμίσεις θα ενταχθούν στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο, που έχει τεθεί σε διαβούλευση», προσθέτοντας ότι αν αυτό δεν συμβεί η Ψηφιακή Τράπεζα Γής  θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού  νομοσχεδίου,  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο θα προωθηθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι η λειτουργία της Ψηφιακής Τράπεζας Γης απότελεί πρόταση του ΤΕΕ και του προέδρου ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, η οποία με πλήρη νομοτεχνική επεξεργασία έχει κατατεθεί στην κυβέρνηση και έχει υιοθετηθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο από το Μέγαρο Μαξίμου, ενω η λειτοθυργία της έχει ήδη συζητηθεί και αποφαστυεί ατο  το υπουργικό συμβούλιο.

Οι ίδιοι κύκλοι του Υπουργείου ΠΕΝ αναφέρουν ότι ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης αποσκοπεί στην διατήρηση και ανάδειξη των διατηρητέων κτισμάτων,  όπως επίσης τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και συμβάλει αποφασιστικά στην προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού.

Σημειώνουν  παράλληλα ότι αυτή τη φορά με ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο,  πολύ γρήγορα, με εγγυήσεις διαφάνειας και ψηφιακή βάση, θα ενεργοποιηθεί ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ώστε να κλείσει  ο κύκλος των αποτυχημένων προσπαθειών  εφαρμογής του σχετικού πλαισίου από το 1980.

«Μέχρι τώρα δεν έχουν καταφέρει να ενεργοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμό  μηχανισμό σωστά με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε σχετικές αποφάσεις και στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, λέει αρμόδιος παράγοντας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και σημειώνει ότι :  «Αυτή τη φορά θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες,  ώστε ο θεσμός να είναι πλήρως εναρμονισμένος με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του ΣτΕ και να εφαρμοστεί παράγοντας αποτελέσματα για το δομημένο και φυσικό περιβάλλον».

Στο ΥΠΕΝ σχεδιάζεται «να προωθηθούν Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ) δόμησης  σε πολύ λίγο χρόνο για να λειτουργήσει η μεταφορά του συντελεστή δόμησης σε άμεσο χρόνο. Μάλιστα λένε ότι αυτό θα γίνει  κατά τέτοιο τρόπο,  ώστε να θεσμοθετηθούν  ταυτοχρόνως πολλές ζώνες υποδοχής συντελεστή,  να μην είναι περιορισμένη και επιλεκτική η εφαρμογή του θεσμού σε κάποιες περιοχές. Ταυτοχρόνως θα υπάρξουν μέτρα  και προβλέψεις,  ώστε οι δήμοι να έχουνε κίνητρα,  για την εφαρμογή των ζωνών υποδοχής συντελεστή δόμησης.

Χρήσεις Γης: Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε άμεσο στόχο τη δημιουργία χρήσεων γης σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στις περιοχές που δέχονται οικιστικές ή άλλες πηγές ή και συγκεντρώνουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι στις 1.063 δημοτικές ενότητες της χώρας,  από 20% σήμερα οι χρήσεις γης να καλύπτουν ποσοστό 55% έως 70% , εντός της τρέχουσας τετραετίας.

Πρόκειται για εξαιρετικά θεαματικό στόχο, ένα ληφθεί υπόψη ότι το 20% των χρήσεων γης έχει καλυφθεί, μετά από 40 χρόνια εφαρμογής πολεοδομικού σχεδιασμού.

Τώρα με βάση την προετοιμασία, που έχει γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν  τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια, στους Δήμους όλης της χώρας, όπως  λένε  οι αρμόδιοι παράγοντες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ « είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να τρέξουμε». Όσον αφορά στην απόκλιση μεταξύ 55 έως 70% του στόχου, που βάζει το ΥΠΕΝ μέχρι το τέλος της τετραετίας εξηγείται αρμοδίως ότι η απόκλιση αφορά και θα εξαρτηθεί από τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι δήμοι  και οι δημοτικές ενότητες,  οι οποίες θα επιλεγούν με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να ενταχθούν σταδιακά στον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ  για την εκπόνηση του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού.

Περιβαλλοντική αδειοδότηση: To  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο για την περαιτέρω απλούστευση και επιτάχυνση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Όπως γίνεται γνωστό στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν ρυθμίσεις για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και ρυθμιστικές προβλέψεις για να μπορούν να λειτουργήσουν τα έργα ΑΠΕ.  Επίσης στο  νομοσχέδιο θα περιληφθούν βασικές πολεοδομικές διατάξεις για τις Χρήσεις γης και την προώθηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.  Παράλληλα πληροφορούμαστε ότι είναι απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ σε άμεσο χρόνο να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ενεργοποίηση του θεσμού των πιστοποιημένων περιβαλλοντικών αξιολογητών. Σημειώνεται  ότι η σχετική ρύθμιση έχει νομοθετηθεί από το 2011, ενώ  εκκρεμεί η ενεργοποίηση της εφαρμογής της με την έκδοση του προβλεπόμενου από το νόμο ΠΔ.

Δασική πολιτική και οικιστικές πυκνώσεις: To υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  θέτει σε πρώτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και την κύρωσή τους. Παράλληλα γίνεται γνωστό ότι ετοιμάζεται να συγκροτήσει με συμμετοχή τεχνοκρατών και εκπροσώπων  φορέων νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, προκειμένου να επεξεργαστεί και να καταθέσει  νέα νομοθετική πρόταση για τις οικιστικές πυκνώσεις

Η νέα  επιτροπή,  όπως γίνεται γνωστό από το υπουργείο,  θα θέσει σε προτεραιότητα να απαντήσει στην οριστική αντιμετώπιση του θέματος των οικιστικών πυκνώσεων, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τις επιταγές του Συμβουλίου της  Επικρατείας, όπως επίσης και σε θέματα τα οποία αφορούν στην ολοκλήρωση  της διαδικασίας αντιρρήσεων των ιδιοκτητών στους δασικούς χάρτες

-«Τίποτα δεν πετάμε στα σκουπίδια»,  απαντά αρμόδια πηγή του Υπουργείου στο δημοσιογραφικό ερώτημα, εάν θα αξιοποιηθεί ή όχι το σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις και τους δασικούς χάρτες,  που κατέθεσε στη Βουλή η προηγούμενη κυβέρνηση, επίσης μετά από νομοτεχνική επεξεργασία αρμόδιας επιτροπής και δημόσια διαβούλευση, λίγο πριν την προκήρυξη των πρόσφατων εθνικών εκλογών.

Η ίδια πηγή του ΥΠΕΝ  λέει ότι «χρυσός κανόνας που θα ακολουθήσουμε είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το  παρελθόν είναι χρήσιμο για να νομοθετήσουμε». Παράλληλα αφήνει  ανοιχτό το χρονοδιάγραμμα για να καταρτίσει το πόρισμά της υπό σύσταση νομοπαρασκευαστική επιτροπής,  σημειώνοντας η  ίδια πηγή του υπουργείου ότι «δεν θα σπεύσουμε να κάνουμε κάτι εάν δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε σταθερό έδαφος». Και δίνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται υπουργείο να υιοθετήσει πολιτικές που θέτουν  σε αμφιβολία την προστασία των δασών συμπληρώνοντας ότι παράλληλα στόχος είναι να αντιμετωπιστούν πραγματικά προβλήματα.

Η νέα δασική πολιτική υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  όπως επίσης οι άξονες της πολιτικής που θα αναπτυχθεί για τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις γίνεται γνωστό ότι προγραμματίζεται να παρουσιαστούν από τον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων δασολόγων,  που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2019 στον Όλυμπο.

Παράταση αυθαιρέτων:  Σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις,  εάν θα δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία που έχει τεθεί για τις 9 Νοεμβρίου 2019 ως  καταληκτική,  για την υπαγωγή αυθαιρέτων κτισμάτων στις διαδικασίες νομιμοποίησης,  αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε ότι «για αυτό το θέμα προς το παρόν δεν λέμε κάτι θα έχουμε απαντήσεις λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας».

Σε δημοσιογραφικό σχόλιο ότι η συγκεκριμένη απάντηση αφήνει ανοιχτό και πάντως δεν αποκλείει  το ενδεχόμενο μίας νέας παράτασης για τις δηλώσεις αυθαιρέτων,  η ίδια πηγή σημειώνει ότι « το θέμα δεν έχει εξεταστεί μέχρι τώρα συνολικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ,  ώστε να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται η προοπτική μιας νέας παράτασης και ότι θα υπάρξουν τελικές και επίσημες ανακοινώσεις αφού εξεταστεί συνολικά και το υπουργείο αποκρυσταλλώσει τελική απόφαση.

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση προβλημάτων σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές:  To  Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με μοντέλο τη  λύση,  που έχει επιλεγεί και νομοθετήθηκε ήδη στη Βουλή, να εφαρμοστεί για το Μάτι ετοιμάζει συνολική δέσμη μέτρων για την ανάσχεση προβλημάτων σε περιοχές ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα, με το Μάτι και τις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής  προβλήματα έχουνε πολλές περιοχές στη Χώρα,  όπως η Κινέττα,  η Μάνδρα, η Χαλκιδική και άλλες λένε από το υπουργείο ΠΕΝ  αρμόδιες πηγές και σημειώνουν ότι ο κίνδυνος να υπάρξουν νέες καταστροφές και σε άλλες περιοχές είναι άμεσος και υπαρκτός. Τα μέτρα που θα ληφθούν όπως και στο Μάτι θα κινούνται σε δύο επίπεδα:  Πρώτον θα αφορούν στην επιτάχυνση των διαδικασιών του χωρικού σχεδιασμού που καθυστερούν πάρα πολλά χρόνια και δεύτερον στη  λήψη ταχύρυθμων μέτρων και την υλοποίηση  έργων οργάνωσης αυτών των περιοχών για τη θωράκιση τους από τις συνέπειες φυσικών καταστροφών, φωτιές και πλημμύρες.

Σχετικά αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι με τη λύση που επιλέχθηκε για το Μάτι να ανατεθεί η διαδικασία οργάνωσης και ανάθεσης  των μελετών στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,  ενώ η έγκριση των μελετών παραμένει στο υπουργείο οι διαδικασίες ολοκλήρωσης τους  θα γίνει σε  μόνον  ένα χρόνο,  ενώ σε άλλη περίπτωση θα χρειαζόντουσαν πολλά χρόνια, 10 έως 15, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εμπειρία. Πάντως τονίζεται ότι οι μελέτες για το Μάτι από το ΤΕΕ θα γίνουν με  εγγυήσεις  διαφάνειας και στο πλαίσιο των απαιτήσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

-Το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο θα αναβαθμιστεί και θα διευρυνθεί η λειτουργία του,  ώστε να εντάσσονται σε αυτό περισσότερες κατηγορίες επιχειρήσεων σχεδιάζει το ΥΠΕΝ.

-Την προώθηση των έργων βιολογικών καθαρισμών για την αξιοποίηση διατιθέμενων κοινοτικών πόρων ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ αλλά και την επίλυση κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων σε πολλούς δήμους της χώρας θέτει επίσης στις προτεραιότητες του το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Ειδικά για τα έργα διαχείρισης των λυμάτων στην Ανατολική Αττική αναφέρεται αρμοδίως ότι θα προβλεφθούν μέτρα για την επιδότηση των συνδέσεων ιδιωτικών κατοικιών με τα δίκτυα και πρόνοιες  θεσμικές και χρηματοδοτικές για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων κυρίων και συμπληρωματικών έργων.

Σημειώνεται ότι η καθυστέρηση υλοποίησης των έργων βιολογικών καθαρισμών και διαχείρισης των αστικών λυμάτων αποτελεί θέμα για το οποίο η Ελλάδα είναι υπόλογη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και βαρύνεται με καταδίκες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ποινές και πρόστιμα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας