ecopress
Του Ηλία Παλιαλέξη/ Ισχυρή ομοθυμία για την ολοκλήρωση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, εκφράστηκε από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του... ΥΠΕΝ-TEE- Δικαστές ΣτΕ: στο ίδιο τραπέζι για Δασικούς Χάρτες και Κτηματολόγιο

Του Ηλία Παλιαλέξη/

Ισχυρή ομοθυμία για την ολοκλήρωση των σημαντικών μεταρρυθμίσεων των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου, εκφράστηκε από εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, τον πρόεδρο του ΤΕΕ και δικαστές του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας, σε ειδική εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής έκδοσης «Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022.

Ειδικότερα, από την πλευρά των δικαστών του ΣτΕ, τον πρώην πρόεδρο Κων/νο Μενουδάκο, τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη, και τον πάρεδρο του ΣτΕ Δημήτρη Πυργάκη επισημάνθηκε, ότι μετά από πολλές δεκαετίες ακυρωτικών αποφάσεων, αλλά και καθυστερήσεων από την πλευρά της διοίκησης «είμαστε πλέον σε καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

Εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής έκδοσης «Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή»

Από όλες τις πλευρές τονίστηκε, ότι αποτελεί υπέρτατο σκοπό η ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ταυτοχρόνως για τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για ιδιοκτησιακά θέματα και τις επενδύσεις.

O πρώην πρόεδρος του ΣτΕ Κων/νος Μενουδάκος

«Η έλλειψη Δασικών Χαρτών έχει οδηγήσει σε ανασφάλεια δικαίου και σε άδικη εφαρμογή του νόμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μενουδάκος και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι Δασικοί Χάρτες σύντομα θα ολοκληρωθούν, καθώς, όπως είπε, πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί από τη νομολογία.

Ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Ντουχάνης

«Η εποχή της αθωότητας τελείωσε – Χρειάζονται έργα», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ντουχάνης. «Η περυσινή εμπειρία έδειξε ότι δεν αρκεί το δασολόγιο», είπε και επεσήμανε την ανάγκη «να πάμε στην ουσιαστική προστασία αυτού που έχουμε καταγεγραμμένου ως δασική έκταση».

Ο πάρεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Πυργάκης

Ο πάρεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Πυργάκης ανέφερε: «Η σχέση δασικού και οικιστικού περιβάλλοντος υπήρχε πάντα συγκρουσιακή». Επισήμανε δε, ότι: «Η στάση της πολιτείας δεν ήταν πάντα συνεπής, καθώς κινούνταν στη σφαίρα του απόλυτου ιδεαλισμού ή τη σφαίρα του απόλυτου ρεαλισμού», όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τον ρόλο του Δικαστή ως «εξισορροπιστικό» στη σύνταξη των Δασικών Χαρτών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός: «Είναι προτιμότερο να έχουμε ολοκληρωμένους τους δασικούς χάρτες ακόμα και αν υπάρχουν κάποια λάθη σε αυτούς, τα οποία θα διορθωθούν στη συνέχεια, παρά να διαιωνίζεται αυτή η απαράδεκτη εκκρεμότητα», επισημαίνοντας την ανάγκη προώθησης πρακτικών λύσεων προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Ο επιμελητής της έκδοσης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καρατσώλης

Ο επιμελητής της έκδοσης, δικηγόρος, Κωνσταντίνος Καρατσώλης, στην παρέμβασή του τόνισε ότι οι ενστάσεις των ιδιοκτητών για τους Δασικούς Χάρτες αφορούν μόνο το 5% των εκτάσεων, ωστόσο «είναι το δύσκολο θέμα για το οποίο θα “ματώσουμε” για να επιλυθεί σωστά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι: «Όλα δείχνουν ότι είμαστε στην τελική ευθεία» για τις αναμορφώσεις των Δασικών Χαρτών και την κύρωσή τους, προκειμένου να αποκτήσουμε ως χώρα Δασολόγιο και Κτηματολόγιο. Ενώ, μιλώντας για την Συλλογική Έκδοση ανέφερε, ότι στόχος ήταν το συγκεκριμένο βιβλίο «να διακατέχεται από το πνεύμα της αισιοδοξίας και του οράματος. Πρέπει όλοι μας να μεταγγίσουμε τα θετικά των δασικών των για την προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος», είπε.

Ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς

Επιπλέον, ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, τόνισε ότι από το υπουργείο έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες σύμφωνα με τις Συνταγματικές επιταγές για την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου.

Ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης

Στην ίδια κατεύθυνση ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμης Μπακογιάννης επεσήμανε την ανάγκη αποφυγής κακών πρακτικών του παρελθόντος, με αποτελεσματική επίλυση των ζητημάτων.

Όσον αφορά το περιεχόμενο του Συλλογικού Έργου, όπως υπογραμμίστηκε, επιδίωξή του είναι, μέσω της κωδικοποίησης της ισχύουσας νομοθεσίας περί Δασικών Χαρτών, να αποτελέσει ένα απαραίτητο βοηθητικό εργαλείο για την ελληνική Πολιτεία, τη Διοίκηση και τον επιστημονικό κόσμο, συνεισφέροντας θετικά στην ολοκλήρωση και κύρωση των δασικών χαρτών και στην ανάδειξη της ανάγκης προστασίας του σπουδαίου δασικού της πλούτου.

Μεταξύ των θεμάτων που αναδεικνύονται μέσω του βιβλίου είναι το ιστορικό και νομοθετικό πλαίσιο, η ανάρτηση δασικών χαρτών και σχετικές συνέπειες, η διαδικασία εξέτασης αντιρρήσεων, η περιβαλλοντική αδειοδότηση, οι Δασικοί Χάρτες και εμπράγματα δικαιώματα, και οι Κτηματολογικές εγγραφές.

O δημοσιογράφος Αργύρης Δεμερτζής, συντονιστής της εκδήλωσης

Την παρουσίαση του βιβλίου, καθώς και τη συζήτηση συντόνισε ο έγκριτος δημοσιογράφος, Αργύρης Δεμερτζής, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «πλήρες ολοκληρωμένο, απλό και εύληπτο συγγραφικό αποτέλεσμα», επισημαίνοντας, ότι «πρόκειται για ένα χρήσιμο και δημιουργικό εργαλείο με οριζόντια και σε βάθος παρουσίαση των συγκεκριμένων θεμάτων».

Συγγραφείς της Συλλογικής Έκδοσης

Συγγραφείς της Συλλογικής Έκδοσης «Δασικοί Χάρτες: Νομοθετικό Πλαίσιο και Πρακτική Εφαρμογή» είναι οι:

-Κωνσταντίνος Καρατσώλης, δικηγόρος,

-Ελευθερία Βολάκη, δικηγόρος,

-Ευάγγλεος Γκουντούφας, προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης Δασών ΥΠΕΝ,

-Κωνσταντίνος Δημοπουλος, Προϊστάμενος γενικής διεύθυνσης περιβαλλοντικής πολιτικής ΥΠΕΝ,

-Ευαγγελία Κολοβέντζου, δικηγόρος,

-Ρένα Κουκούτση, δικηγόρος,

-Αθηνά Μιχαλακέα, δικηγόρος,

-Χρήστος Ντουχάνης, Σύμβουλος Επικρατείας,

-Γεώργιος Πούλιος, δικηγόρος,

-Δημήτριος Πυργάκης, Παρεδρος ΣτΕ,

-Ιφιγένεια Τσακαλογιάννη, Δικηγόρος,

-Μανώλης Χατζηδάκης, δικηγόρος,

-Ιωάννα Χατζοπούλου, δικηγόρος.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας