ecopress
Η εφαρμογή του μέτρου επαύξησης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και οικογενειακών δωρεών στο ποσό των 800.000€  μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που... ΥΠΕΝ: τι θα γίνει με την παράταση της ταυτότητας κτιρίου

Η εφαρμογή του μέτρου επαύξησης του αφορολόγητου ορίου των γονικών παροχών και οικογενειακών δωρεών στο ποσό των 800.000€  μέχρι στις 31 Δεκεμβρίου 2021, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ οδηγεί τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Για  τη διευκόλυνση της εφαρμογής του  μέτρου των γονικών δωρεών ψηφίστηκε ήδη νομοθετική ρύθμιση και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να ανοίξει ξανά η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Παράλληλα με την καθιερωμένη διαδικασία της … «τελευταίας στιγμής» την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμη και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021 ανακοινώνεται από το ΥΠΕΝ η τρίμηνη παράταση για την Ταυτότητα του Κτιρίου.

Εντός της ημέρας αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες θα επισφραγιστεί το θέμα της παράτασης της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών έως το τέλος του έτους και η υποχρεωτική κατ΄ αποκλειστικότητα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας  Κτιρίου από τη νέα χρονιά.

Ταυτοχρόνως πηγές του ΥΠΕΝ επιβεβαιώνουν δημοσίευμα της δημοσιογράφου Μαρίνας Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο», σύμφωνα με το οποίο  πίστωση χρόνου έως το τέλος του έτους πρόκειται να έχουν οι ιδιοκτήτες για την υποχρεωτική συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Με δεδομένο ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές κ.λπ. εν αναμονή των νέων αντικειμενικών που θα τεθούν σε ισχύ από 1 1ης.1.2022, 1ης.1.2022, ο τεχνικός κόσμος έχει αιτηθεί προς το υπουργείο Περιβάλλοντος να δοθεί μια επιπλέον παράταση για να μπορέσει να «τρέξει» ομαλά η διαδικασία και να εξυπηρετηθούν χωρίς προβλήματα οι πολίτες.

Αιτήματα παράτασης

Όπως εξηγούν πηγές στον «Ε.Τ.», το υπουργείο Περιβάλλοντος δέχθηκε σειρά αιτημάτων από τον τεχνικό κόσμο προκειμένου οι πράξεις να γίνονται και χωρίς την υποχρέωση έκδοσης της ΗΤΚ, ώστε οι μηχανικοί και οι συμβολαιογράφοι να εξυπηρετούν γρηγορότερα περισσότερους πολίτες. Αποτέλεσμα αυτού, να αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για την τρίμηνη παράταση από την ηγεσία του ΥΠΕΝ σήμερα ή τις επόμενες μέρες. Πάντως, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι γονικές παροχές και οι μεταβιβάσεις ακινήτων με τη διαδικασία των βεβαιώσεων που εκδίδουν οι μηχανικοί, αρκετοί είναι και εκείνοι που προχωρούν μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου που βρίσκεται προαιρετικά σε ισχύ.

Σημειώνεται εξάλλου ότι με κοινή ανακοίνωση τους  οι Στράτος Παραδιάς πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Γιώργος Ρούσκας πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας ((ΣΕΣΣΕ) και Δημήτρης Καψιμάλης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΜΚΟΕΕ) ζήτησαν  την τρίμηνη παράταση για την Ταυτότητα Κτιρίου, αναφέροντας ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που είναι αυξημένες λόγω της ευνοϊκής ρύθμισης για τις γονικές παροχές αλλά και τις αυξημένες αντικειμενικές που έρχονται από τη νέα χρονιά.

Αδήλωτα τετραγωνικά

Στο μεταξύ απαντήσεις από το  ΥΠΕΣ περιμένει η ΚΕΔΕ για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αδήλωτων  τετραγωνικών. Σε πόσες ημέρες ξεκινάει η λειτουργία της. Ποιο είναι το ζήτημα που έβαλε σε αναμονή τον Β ‘κύκλο. Εντός δύο εβδομάδων αναμένεται να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά δίνοντας τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους. Δείτε εδώ στο ecopress: τι γίνεται με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που η έκδοσή της αναμένεται να γίνει υποχρεωτική από 1ης.1.2022, πρόκειται να βάλει συνολικά «τάξη» στο κτιριακό απόθεμα της χώρας. Αφενός γιατί θα υπάρχει η δυνατότητα να διασυνδεθεί με το Κτηματολόγιο και τις e- adeies και αφετέρου διότι με μόνο 2 έγγραφα θα ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο, στην πραγματική του (και όχι στη θεωρητική, με βάση την άδεια οικοδομής που κάποτε κατασκευάστηκε) κατάσταση, όπως είναι σήμερα.

Σκοπός της είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτίσματος ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών του, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών του. Ωστόσο, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπονται και βαριά πρόστιμα, το ύψος των οποίων κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

Καταχώριση ακινήτου

Το πρώτο και καθοριστικό βήμα για την καταχώριση ενός ακινήτου -που αποτελεί βάση για όλα τα επόμενα είναι ο εντοπισμός του οικοπέδου στο χάρτη και η καταχώριση των βασικών του στοιχείων, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ολόκληρο κτίριο ή ένα μόνο διαμέρισμα και ιδιοκτησία. Ακολουθεί η περιγραφή κάθε ξεχωριστής διαδικασίας και στο τέλος μπαίνουν στο πληροφοριακό σύστημα τα σχέδια και τα δικαιολογητικά. Σε κάθε οικόπεδο αντιστοιχεί μία καταχώριση. Σε περίπτωση όμως σύστασης καθέτου ιδιοκτησίας μπορεί να γίνει ξεχωριστή καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά ξεχωριστή καταχώριση οικοπέδου/γηπέδου για κάθε κάθετη ιδιοκτησία.

Πότε πρέπει να εκδοθεί

 • Κατά τη μεταβίβαση όλων των ακινήτων.
 • Για να ολοκληρωθεί και να εξαιρεθούν οριστικά από την κατεδάφιση τα αυθαίρετα κατηγορίας 4. Εξαιρούνται όσα βρίσκονται εντός προκηπίου.
 • Για όλα τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες.
 • Κατά την έκδοση οικοδομικής
 • Για τα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ., εντός 5ετίας.

Πόσο διαρκεί

Μετά τη συμπλήρωση όλων των απαραίτητων εγγράφων και πληροφοριών εκδίδεται Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας. Το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Διηρημένης Ιδιοκτησίας φέρει μοναδικό αριθμό και λαμβάνει κλειδί γνησιότητας.

Ουσιαστικά το Πιστοποιητικό Πληρότητας αποτελεί το έγγραφο που θα χρησιμοποιείται σε όλες τις δικαιοπραξίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και αντικαθιστά την απαίτηση για βεβαίωση μηχανικού περί αυθαιρεσιών, ενώ προσαρτά και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Η διάρκεια ισχύος του είναι 2 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης, η οποία ταυτίζεται με την ημερομηνία αυτοψίας.

Όταν χρειαστεί νέο Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας η διαδικασία δεν χρειάζεται να γίνει όλη από την αρχή, απλά ο μηχανικός επιβεβαιώνει αν έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στα απαιτούμενα έγγραφα, κάνει την απαιτούμενη ενημέρωση και εκδίδει νέο πιστοποιητικό.

Τι περιέχει

 • Τα στελέχη των οικοδομικών αδειών, αδειών δόμησης και λοιπών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών, με τις αναθεωρήσεις και ενημερώσεις τους, καθώς και τα αντίστοιχα σχέδια (όπως κατόψεις, τοπογραφικό δ διάγραμμα, τομές, διάγραμμα δόμησης). • Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.
 • Τον πίνακα χιλιοστών, εφόσον η Ταυτότητα Ιδιοκτησίας αφορά αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία ή κοινόχρηστους χώρους.
 • Τις δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, εφόσον υπάρχουν, και τα αντίστοιχα σχέδια καθώς και το ΔΕΔΟΤΑ (Δελτίο Δομικής Τρωτότητας Αυθαιρέτου), την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου ή/και τη μελέτη στατικής επάρκειας.
 • Τη μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται.
 • Το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί.
 • Τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχει.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας