ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Απαντήσεις από το  ΥΠΕΣ περιμένει η ΚΕΔΕ για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αδήλωτων  τετραγωνικών. Σε πόσες ημέρες ξεκινάει η λειτουργία... Αδήλωτα τετραγωνικά: τι γίνεται με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Της Ντίνας Καράτζιου/

Απαντήσεις από το  ΥΠΕΣ περιμένει η ΚΕΔΕ για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα των αδήλωτων  τετραγωνικών. Σε πόσες ημέρες ξεκινάει η λειτουργία της. Ποιο είναι το ζήτημα που έβαλε σε αναμονή τον Β ‘κύκλο.

Εντός δύο εβδομάδων αναμένεται να επαναλειτουργήσει η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά δίνοντας τη δυνατότητα δεύτερης ευκαιρίας για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που καθυστέρησαν ή δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την προηγούμενη ευνοϊκή ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ, για τη δήλωση των ορθών στοιχείων για τον καθορισμό επιφάνειας ή και χρήσης των ακινήτων τους στους δήμους.

Επιστολή

Την περασμένη Παρασκευή 24  Σεπτεμβρίου η ΚΕΔΕ έστειλε επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να διευκρινιστεί ένα ακανθώδες θέμα:  Αφορά το ζήτημα των δηλώσεων που δεν έχουν εκκαθαριστεί από τον πρώτο λειτουργίας. Μάλιστα, το νούμερο των δηλώσεων που τελούν υπό εκκαθάριση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Πρόκειται για 800 χιλιάδες δηλώσεις για τις οποίες πρέπει να ξεκαθαριστεί τα εξής ζητήματα:

Θα μπορούν οι δηλώσεις που κατατέθηκαν από τον πρώτο κύκλο λειτουργίας της πλατφόρμας να διορθωθούν ή αναιρεθούν  Κι αν ναι, οι ιδιοκτήτες θα φορτώνονται την επιβάρυνση της προσαύξησης του 20% επί του ποσού που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά όπως προβλέπει ο Β’ κύκλος λειτουργίας της πλατφόρμας;

Επίσης  αναζητείται προσαρμογή της ηλεκτρονικής εφαρμογής ώστε οι δηλώσεις που δεν εκκαθαριστεί να μην φορτωθούν το 20% του Β΄κύκλου.

Σε 15 ημέρες  

Πάντως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου εμφανίζεται καθησυχαστικός εξηγώντας στο «Ecopress»  ότι τα ζητήματα για τα οποία η ΚΕΔΕ διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ θα λυθούν άμεσα και θα προχωρήσει η λειτουργία της πλατφόρμας πιθανότατα εντός 15 ημερών.

Βασικός μοχλός

Ο δεύτερος κύκλος λειτουργίας της πλατφόρμας, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς αλλά και την ΠΟΜΙΔΑ κρίνεται απαραίτητος, καθώς θα αποτελέσει βασικό μοχλό, προκειμένου να ανεβάσουν στροφές οι μεταβιβάσεις μέσω πώλησης, αγοράς, γονικής παροχής ή  δωρεάς. Κι αυτό γιατί απαραίτητο έγγραφο για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου, είναι και η βεβαίωση μη οφειλής  ΤΑΠ.  Ωστόσο,  είναι χιλιάδες οι πολίτες οι οποίοι δεν έσπευσαν να υποβάλλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της  ΚΕΔΕ το πραγματικό εμβαδόν των επιφανειών τους, υπολογίζοντας εδώ και αρκετό καιρό στην επανεργοποίηση της εφαρμογής, ούτως ώστε να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις από  πρόστιμα και προσαυξήσεις. Με δεδομένο επίσης ότι τεράστιο μέρος των δομημένων εμβαδών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, παραμένει αδήλωτο, το πρόβλημα πιθανότατα αγγίζει πάρα πολλούς ιδιοκτήτες.

Τι προβλέπει η δεύτερη ευκαιρία

Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020. Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος.Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

Οι οφειλές που προκύπτουν προς τους δήμους, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης –πλην της τελευταίας– τα  10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα. Σημειώνεται, ότι διατηρούνται σε ισχύ οι μηνιαίες δόσεις, με ποσό μικρότερο των προαναφερθέντων ελαχίστων ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας ρύθμισης, διατηρούνται σε ισχύ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας