ecopress
Αν και όλα δείχνουν ότι η έναρξη του  νέου «εξοικονομώ κατ οίκον» είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριετία, ο υπουργός... ΥΠΕΝ: «Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα»

Αν και όλα δείχνουν ότι η έναρξη του  νέου «εξοικονομώ κατ οίκον» είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά την τελευταία τριετία, ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης απέφυγε να κάνει άλλη μία προαναγγελία χρονοδιαγράμματος, αναφέροντας από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου της Κέρκυρας ότι:

-«Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών».

Ταυτοχρόνως ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «δίνεται  μεγάλη βαρύτητα, δίνεται στην προώθηση δράσεων ενεργειακής αναβάθμισης, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα, κατοικίες και δημόσια κτίρια, που παρουσιάζει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας. Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει σύντομα και θα περιλαμβάνει σημαντικές καινοτομίες, καθώς και ιδιαίτερη μέριμνα για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα, ώστε να μειωθεί σημαντικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών».

Μετασχηματισμός ενεργειακού τομέα

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στο έβδομο Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Ιουνίου, στη θεματική ενότητα «Υποδομές, Νησιωτικό Περιβάλλον, Ενέργεια και Δημόσια Περιουσία», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις κομβικές αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας προκειμένου να καταστεί πιο αποτελεσματικός, με ειδική μέριμνα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

«Ο  μετασχηματισμός του ενεργειακού τομέα αποτελεί άμεση προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα εφαρμόζει με επιτυχία, για πρώτη φορά, μια ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη ενεργειακή στρατηγική, η οποία ενσωματώνει τις κατευθύνσεις που έχουν τεθεί από το xειμερινό πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας και την επίτευξη φιλόδοξων περιβαλλοντικών στόχων μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων έως το 2030». Την ίδια ώρα ο κ. Σταθάκης ανέπτυξε το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού του υπουργείου, για την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: «Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός που εκπονεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικεντρώνεται στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.), που αυξάνουν συνεχώς το μερίδιό τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα και συνεπώς βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος. Στόχος είναι έως το 2030, σχεδόν το 50% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από α.π.ε.. Προχωράμε στη θέσπιση νέου ειδικού χωροταξικού για τις α.π.ε., που θα αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν προκύψει , π.χ. υπερσυγκέντρωση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χώρο, σωρευτικές επιπτώσεις με βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Θα ενισχύσει επίσης τα κίνητρα για επενδύσεις, µε σεβασμό στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο και πολιτιστικό περιβάλλον, τη μικρή κλίμακα του νησιωτικού χώρου, καθώς επίσης την ανεπτυγμένη τουριστική δραστηριότητα και τη γεωργική γη».

Από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε και τις δράσεις που γίνονται για την προώθηση της ενεργειακής αναβάθμισης, µε έμφαση στον κτιριακό τομέα.

Αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Παράλληλα σημείωσε , ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εμφανίζει υψηλό δυναμικό σε α.π.ε. και αναγνώρισε ότι υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Περιφέρεια, η οποία έχει ενταχθεί στο δεκαετές πλάνο του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και θα διασφαλίσει την ασφαλή τροφοδότηση.

Ανέφερε ακόμη, ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης των μη-διασυνδεδεμένων νησιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, σε πρωτοβουλίες αντίστοιχες με την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκή νησιά» που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο στα Χανιά, ενώ συμπλήρωσε ότι προωθείται άμεσα για ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

«Είναι ένα πρωτοπόρο εργαλείο που καθιερώνει ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας και δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους πολίτες και τους τοπικούς φορείς να συμμετέχουν δυναμικά ως καταναλωτές και ως παραγωγοί ενέργειας» τόνισε ο υπουργός και ανέλυσε τις δυνατότητες που ανοίγουν οι εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Υδρογονάνθρακες

«Φέτος, τον Αύγουστο, εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση του Μπλοκ 2, δυτικά της Κέρκυρας και στις 31 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης για την παραχώρηση του θαλάσσιου οικοπέδου: Total (50%), Edison (25%), ΕΛΠΕ (25%) είπε ο κ. Σταθάκης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο αναπτυξιακό συνέδριο, ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι ξεκινά η διαδικασία υποβολής προσφορών από κάθε ενδιαφερόμενο για το Ιόνιο και την Κρήτη, καθώς το περασμένο Σάββατο δημοσιεύθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ανακοίνωση της πρόσκλησης υποβολής προσφορών για τους δύο διεθνείς διαγωνισμούς.

«Οι εξελίξεις αυτές αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, πιστοποιώντας το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον διεθνών παικτών για τα δυνητικά κοιτάσματα στην Ελλάδα. Αναμένεται να δώσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή» υπογράμμισε.

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του δομημένου περιβάλλοντος και εξήγγειλε ότι το σχέδιο νόμου για το Κτηματολόγιο θα ψηφιστεί πριν τις 11 Ιανουαρίου του 2018. Ανακοίνωσε ακόμη, ότι σύντομα θα θεσμοθετηθεί το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για το Ιόνιο και ότι σύντομα το ΥΠΕΝ θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το πλαίσιο χρηματοδότησης για την εκπόνηση των τοπικών χωρικών σχεδίων που θα εκπονήσουν οι δήμοι, ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το μεγάλο βήμα που γίνεται στον ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό.

«Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις και οφείλουμε να προχωρήσουμε σε βήματα που δεν έχουν γίνει έως τώρα. Η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να εδράζεται από εδώ και πέρα, σε ένα ισχυρό χωροταξικό πλαίσιο και σε ένα ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» είπε κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας