ecopress
Με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με το... ΥΠΕΝ: τροπολογία για τον Υμηττό – εκπόνηση σχεδίου εφαρμογής στο Μάτι από το ΤΕΕ

Με τροπολογία που κατέθεσε την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020 ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο κυρώνονται οι από 10.08.2020 και από 22.08.2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, παρατείνεται η αναστολή οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό για ένα χρόνο.

Από τη σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του ecopress, που έφερε στο φως την πληροφορία της αναστολής οικοδομικών εργασιών, με ρεπορτάζ που ανέδειξε ότι όπως είναι αναγκαίο και αναμενόμενο μπαίνει στον «πάγο» η οικοδομή και μπαίνουν στο τραπέζι θέματα οδικών και ενεργειακών έργων της  Αττικής.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται για έναν ακόμη χρόνο οποιοδήποτε οικοδομικό έργο σε περιοχές των δήμων Κρωπίας, Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, Παπάγου, Χολαργού, Ηλιουπόλεως, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Παιανίας και Γλυφάδας, που εμπίπτουν στις ζώνες προστασίας του Υμηττού.

Ταυτοχρόνως «κερδίζεται» χρόνος, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να διευθετηθούν δύσκολα θέματα, τα οποία αφορούν κυρίως  στους σχεδιασμούς για μεγάλα οδικά και ενεργειακά έργα της Αττικής, όπως οι επεκτάσεις της Αττικής οδού προς τα νότια προάστια και το Κέντρο Υψηλής Τάσης Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ, τα οποία συνδέονται με την ανάπτυξη του έργου στο Ελληνικό και συγκεντρώνουν τοπικές αντιδράσεις. Παράλληλα υπάρχει πλήθος επί μέρους θεμάτων, όπως οι χωροθετήσεις σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, κοιμητηρίων, ναών , εκπαιδευτηρίων και άλλων χρήσεων , που διχάζουν μεταξύ τους γειτονικούς δήμους αλλά και τοπικές κοινωνίες.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι «ειδικότερα, δίνεται παράταση ενός έτους για την αναστολή της έκδοσης εγκρίσεων δόμησης, αδειών δόμησης και της εκτέλεσης κάθε οικοδομικής εργασίας στον Υμηττό, έως τη θεσμοθέτηση του νέου προεδρικού διατάγματος περί «Καθορισμού μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισσίων».

Σημειώνεται πως πλέον έχει ολοκληρωθεί η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την προστασία του Υμηττού, η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση. Επομένως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του προεδρικού διατάγματος με το οποίο ο Υμηττός θα αποκτήσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προστασίας.

Στο ΤΕΕ η εκπόνηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Εφαρμογής για το Μάτι

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ, με την ίδια τροπολογία εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει σύμβαση με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προκειμένου αυτό να συντάξει το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής για το Μάτι και γενικότερα για τις περιοχές της Ανατολικής Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης Ιουλίου 2018.Το σχέδιο αυτό συνιστά το δεύτερο στάδιο του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου και περιλαμβάνει την Πολεοδομική Μελέτη την Πράξη Εφαρμογής και τις συνοδές μελέτες (οδοποιίας, κυκλοφοριακή, μελέτη υδραυλικών, γεωλογική μελέτη και περιβαλλοντική μελέτη). Καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του Σχεδίου ορίζεται η 23η Ιουλίου 2021.

Υπογραμμίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ). Το ΤΕΕ ως θεσμοθετημένος τεχνικός σύμβουλος της κυβέρνησης ανέλαβε και εκπόνησε εντός χρονοδιαγράμματος ένα πρότυπο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι και κατά γενική ομολογία έκανε πολύ καλή δουλειά. Είναι εύλογο λοιπόν να ανατίθεται στο ΤΕΕ η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας