«Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επικείμενες ρυθμίσεις για την κατάργηση... ΥΠΕΝ: τροποποιημένο και ανοιχτό σε αλλαγές το χωροταξικό ν/σ στη Βουλή

«Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στις επικείμενες ρυθμίσεις για την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.

sxedio

«Ένα πράγμα, πάντως, πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες: ότι η γη τους με τις δικές μας παρεμβάσεις (τοπικά πολεοδομικά σχέδια, μεταφορά συντελεστή δόμησης, νέο καθεστώς στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις) αυξάνει σε αξία!» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» και στη δημοσιογράφο Μαρίνα Ξυπνητού.

Το υπουργείο αναμένεται να παρουσιάσει σειρά βελτιώσεων στις διατάξεις για τα οικόπεδα µε πρόσωπο στον δρόμο, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ πιέσεις υπάρχουν και για αλλαγή στο μεταβατικό στάδιο αναφέρεται παράλληλα σε δημοσίευμα που φιλοξενεί δηλώσεις με επιχειρήματα για την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης, του   υφυπουργού ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου, με δηλώσεις του στο «business stories» του «Πρώτου Θέματος» και στη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε. Παράλληλα σημειώνεται ότι «καθοριστικής σημασίας θα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη Βουλή». Δείτε εδώ τα επιχειρήματα του ΥΠΕΝ για την κατάργηση των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης

Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ελεύθερο Τύπο», στο ερώτημα: «Το χωροταξικό νομοσχέδιο έχει φέρει αντιδράσεις. Τι απαντάτε ειδικά σε αυτούς που έχουν ένα οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων και φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να το χτίσουν και έτσι θα απαλλοτριωθεί η περιουσία τους;» απάντησε ως εξής:

-«Δεν πρόκειται να συμβεί! Διότι ξεκινάει η μαζική εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), πράγμα που θα ακυρώσει στην πράξη όλη τη συζήτηση για την εκτός σχεδίου δόμηση. Η Ελλάδα θα γίνει Ευρώπη με την εκπόνηση ΤΠΣ που θα καλύπτουν όλη τη χώρα. Η εκπόνησή τους θα ξεκινήσει από τις τουριστικές και τις νησιωτικές περιοχές. Εκτός αυτού, δίνουμε τη δυνατότητα να συνεχιστούν οι παρεκκλίσεις για 2 ακόμα χρόνια και με δεδομένο ότι η άδεια ισχύει για ακόμα 4 χρόνια, ουσιαστικά μιλάμε για 6 χρόνια συνολικά! Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων που ανακοίνωσα (εκπόνηση ΤΠΣ και έκδοση οικοδομικής άδειας) αποδεικνύει ότι οι φωνές περί δήθεν απαλλοτρίωσης της περιουσίας είναι απολύτως αβάσιμες! Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε όλες τις αναγκαίες προσαρμογές ακούγοντας τις παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων τόσο για τις παρεκκλίσεις όσο και για το ζήτημα των δημοτικών και τοπικών οδών, που επίσης απασχολεί. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με όλες τις αναγκαίες τροποποιήσεις. Ένα πράγμα, πάντως, πρέπει να καταλάβουν οι ιδιοκτήτες: ότι η γη τους με τις δικές μας παρεμβάσεις (τοπικά πολεοδομικά σχέδια, μεταφορά συντελεστή δόμησης, νέο καθεστώς στις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις) αυξάνει σε αξία! Αντίθετα, με την άναρχη εκτός σχεδίου δόμηση χάνεται η αξία της περιουσίας τόσο αυτών που έχουν ήδη χτίσει όσο και αυτών που θέλουν να χτίσουν. Η οικοδομική αναρχία είναι βόμβα για την ιδιοκτησία!» 

Δημήτρης Οικονόμου

Στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», που φιλοξενεί δηλώσεις του κ Οικονόμου αναφέρεται ότι οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομία νομοθεσίας, που αναμένεται να πάρει την τελική του μορφή τις επόμενες ημέρες και να εισαχθεί στη Βουλή αρχές Οκτωβρίου.

Το υπουργείο αναμένεται να παρουσιάσει σειρά βελτιώσεων στις διατάξεις για τα οικόπεδα µε πρόσωπο στον δρόμο, αλλά και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ πιέσεις υπάρχουν και για αλλαγή στο μεταβατικό στάδιο.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να µην αλλάξει η διετής περίοδος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, µε το σκεπτικό ότι συμπίπτει µε τη χρονική διάρκεια της κυβέρνησης.

Ωστόσο καθοριστικής σημασίας θα είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στη Βουλή κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, κάτι που τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγές αλλά και τη θέσπιση ευνοϊκότερων διατάξεων.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας