ecopress
Στις 1.108 αναμένεται να φθάσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη της χώρα, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από τη... ΥΠΕΝ: ξεκίνησε πρόγραμμα 1.108 κατεδαφίσεων αυθαιρέτων

Στις 1.108 αναμένεται να φθάσουν οι προγραμματισμένες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε όλη της χώρα, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από τη Μάνδρα, όπου έδωσε το παρών στην πρώτη κατεδάφιση αυθαίρετης κατοικίας στην Αττική. Ενώ, με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι είναι το ΥΠΕΝ, όσον αφορά τη συνέχιση των κατεδαφίσεων και την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών απωλειών.

Τρεισήμισι χρόνια μετά τη φονική πλημμύρα, που στοίχισε τη ζωή 24 ανθρώπων, οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων, που έχουν χτιστεί πάνω στα μπαζωμένα ρέματα, «Σούρες» και «Αγία Αικατερίνη», εντείνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς.

«Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας, ότι «από εδώ από την Μάνδρα, από τον τόπο της τραγωδίας, στέλνουμε το μήνυμα ότι το ΥΠΕΝ δεν ανέχεται την αυθαιρεσία».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «τάξη θα μπει και στο Μάτι, στον άλλο τόπο της τραγωδίας», όπου πρόκειται να γκρεμιστούν πάνω από 140 σπίτια και θα γκρεμιστούν και 340 μάντρες και άλλες κατασκευές».

Παρόντες στην κατεδάφιση ήταν και ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, ο δήμαρχος της Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Χρήστος Στάθης, στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όπως και της Πολεοδομίας Ελευσίνας.

«Σε αυτά τα ζητήματα δεν θα κάνουμε εκπτώσεις. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για αυθαίρετα σε δάση, σε αιγιαλούς, σε παραλίες. Δεν θα συμβιβαστούμε με την αυθαιρεσία σε αυτό το ζήτημα. Είναι θέμα νομιμότητας, είναι θέμα ποιότητας ζωής», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στη Μάνδρα δεν είναι οι πρώτες για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς υπενθυμίζεται ότι τον φετινό Μάρτιο ξεκίνησε το γκρέμισμα στη Μακρόνησο, σε 22 αυθαίρετες κατοικίες.

Μάλιστα, τον επόμενο μήνα, τον Απρίλιο, ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε απόφαση για την επαναπροκήρυξη ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών, εγκαταστάσεων και κτισμάτων στην Αττική, καθώς ο προηγούμενος του 2019 είχε κηρυχθεί άγονος.

Ο διαγωνισμός αφορά στην κατεδάφιση 60 ακινήτων εντός της Περιφέρειας Αττικής. Τα 38 από αυτά βρίσκονται σε ζώνη αιγιαλού και παραλίας. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

Η σημερινή κατεδάφιση μάλιστα, έρχεται μετά την επιστολή του κ. Χατζηδάκη στις 15 Μαΐου προς τους Συντονιστές των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας, με την οποία τους ζητούσε ρητά την άμεση κατεδάφιση τελεσίδικα αυθαίρετων κατασκευών που έχουν ενταχθεί στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2019» του Πράσινου Ταμείου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 6,5 εκατ. Ευρώ. Όπως έγινε γνωστό, απευθυνόμενος στους Συντονιστές των Αποκεντρωμένων, ο κ. Χατζηδάκης ζητούσε μηδενική ανοχή στις αυθαιρεσίες.

Το πρόγραμμα 

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΝ, τα 1.108 αυθαίρετα κτίσματα -άλλα δασικά και άλλα στον αιγιαλό- επιμερίζονται στην Επικράτεια ως εξής:

  • 361 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής
  • 377 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης
  • 131 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας
  • 108 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης
  • 81 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου
  • 40 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
  • 10 Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου & Δ. Μακεδονίας

Σύνολο: 1108

Με το βλέμμα στραμμένο στο Μάτι

Μεγάλη προτεραιότητα τόσο για το ΥΠΕΝ, όσο και για όλη την κυβέρνηση συνολικά, είναι να γίνει το Μάτι της φονικής πυρκαγιάς μια βιώσιμη πόλη – πρότυπο, όπως έγινε σαφές σε συνέντευξη τύπου στην αρχή της εβδομάδας από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Ήδη, έχει ανακοινωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, το οποίο υλοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του ΤΕΕ. Το εν λόγω σχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και την Περιφέρεια, για τυχόν βελτιώσεις, ωστόσο προβλέπεται να κατεδαφιστούν 141 κτίσματα και 340 μάντρες, με παράλληλη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και επίλυση των δασικών προβλημάτων.

ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, δελτίο τύπου εξέδωσε ο τομεάρχης περιβάλλοντος και ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος με τίτλο: «Τις κατεδαφίσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Μάνδρα επέβλεψε σήμερα ο κύριος Χατζηδάκης», στο οποίο, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

«Οι σημερινές κατεδαφίσεις στη Μάνδρα προβλέπονταν στην απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΝ, Γ.Σταθάκη, (28595/823), στις 29 Μαρτίου του 2019, για τη διενέργεια Ανοιχτού Διεθνούς Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού προϋπολογισμού 499.700,00 ευρώ για την εκτέλεση τριάντα οκτώ (38) τελεσίδικων αποφάσεων».

Πηγές του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζουν απ΄ την πλευρά τους, ότι ο διαγωνισμός που επαναπροκηρύχθηκε επί Κ. Χατζηδάκη φέτος τον Μάιο, καθώς ο προηγούμενος κηρύχθηκε άγονος, δεν αφορά τα αυθαίρετα που κατεδαφίζονται στη Μάνδρα τώρα, αλλά αυθαίρετα (38 συνολικά) που βρίσκονται στην Ψάθα, Πόρτο Γερμενό, Αγία Τριάδα Βουρκαρίου, Πάχη και Κινέττα. Αυτά τα 38 αυθαίρετα ανήκουν στους Δήμους Μάνδρας – Ειδυλλίας και Μεγαρέων και δεν βρίσκονται στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη.

Άλλωστε, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, τα αυθαίρετα που άρχισαν να γκρεμίζονται σήμερα είναι αρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

Σημειώνεται ότι οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, θα πραγματοποιηθούν για όσα έχουν βγει τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης, ενώ ήδη από το ΥΠΕΝ έχει σταλεί πριν από ένα μήνα περίπου σχετική επιστολή στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας