ecopress
Του Aργύρη Δεμερτζή/ Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνει ξαφνικά  η υπόθεση του ξύλινου ικριώματος, που τοποθέτησαν το υπουργείο Πολιτισμού... ΥΠΠΟΑ: «καλοδεχούμενη» η Εισαγγελική έρευνα για το ικρίωμα της Ακρόπολης

Του Aργύρη Δεμερτζή/

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και της πολιτικής αντιπαράθεσης μπαίνει ξαφνικά  η υπόθεση του ξύλινου ικριώματος, που τοποθέτησαν το υπουργείο Πολιτισμού και η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) στο βόρειο τείχος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Μετά από την έγγραφη αναφορά, που κατέθεσε την Τετάρτη 27 Μαΐου 2020  στην Εισαγγελία Αθηνών, ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος (Σ.ΕΠ.Ι.Ε.), με ολόκληρο το ιστορικό της υπόθεσης,  καλώντας τη Δικαιοσύνη  να διερευνήσει τον κύκλο ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση των μέτρων ασφαλείας στο έργο της Ακρόπολης, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, ελεγκτικών μηχανικών κατασκευαστών και θεσμικών αρμοδίων, σχετικά με το ξύλινο ικρίωμα της Ακρόπολης  καταγράφονται αξιοσημείωτες εξελίξεις.

Υπουργείο και αξιωματική αντιπολίτευση, που ήταν σε «βαριά καραντίνα» αλλά και μέσα ενημέρωσης τα οποία απουσίαζαν από την καταγραφή των γεγονότων και τώρα παίρνουν θέσεις υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, ξαφνικά όλοι μαζί μπαίνουν στην αρένα της αντιπαράθεσης. Έτσι λοιπόν μετά από 20 ημέρες από την έγγραφή καταγγελία, που κατέθεσε προς κάθε αρμόδια αρχή ο  Σ.ΕΠ.Ι.Ε, 15 ημέρες από την δημοσίευση του ecopress, που πρώτο και μόνο έφερε στο φως το θέμα  δείτε εδώ και μετά την αυτοψία καταπέλτη της  αντιπροέδρου της Βουλής και  βουλευτή ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα, που  δήλωσε ότι «αυτό το κατασκεύασμα της  παρανομίας, της προχειρότητας  και της εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων ντροπιάζει και προσβάλλει όλη την Ελλάδα» δείτε εδώ , ενώ η ξύλινη κατασκευή της Ακρόπολης – προφανώς  για να σβήσουν τα ίχνη –  αποκαθηλώνεται και ο Εισαγγελέας έρχεται, ανοίγει το θέμα σε νέα διάσταση.

“Καλοδεχούμενος ο Εισαγγελέας”

Το ΥΠΠΟΑ μέσω του γραφείου Τύπου του υπουργείου απάντησε στο δημοσίευμα του  ecopress ότι «οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, είναι καλοδεχούμενη», ενώ σε άλλο επίπεδο  ξέσπασε αντιπαράθεση εντός και εκτός Βουλής μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση εισόδου σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη, όπως αποδίδεται σε «λάθος ραντεβού».

Ειδικότερα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ για το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης απαντώντας στο δημοσίευμα του  ecopress αναφέρει:

-“Επειδή από δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου γίνεται λόγος ότι ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών έγγραφη αναφορά, ζητώντας «τη διερεύνηση ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση μέτρων ασφαλείας στο έργο που εκτελείται στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης», από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ δηλώνονται τα εξής:

Η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, είναι καλοδεχούμενη. Η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, η οποία εκτελεί και τις συγκεκριμένες εργασίες στο Βόρειο Τείχος, έχει την ευθύνη της αναστήλωσης του συνόλου των μνημείων της Ακροπόλεως από το 1999. Για το αναστηλωτικό της έργο και τον τρόπο εκτέλεσής του, έχει εισπράξει διεθνώς τα εύσημα.

Είναι φανερό ότι στην εικοσαετία 1999-2020, η ΥΣΜΑ έχει εκτελέσει πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα έργα, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Όσον αφορά στο συγκεκριμένο έργο, πέραν των τεχνικών προδιαγραφών που έχουν τεθεί από την ΥΣΜΑ και την ΕΣΜΑ, το υπ΄αρ. 161309/21.5/20 έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, βεβαιώνει την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών”.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Απαγόρευση εισόδου σε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη, με απόφαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο Τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρολιάκος, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη.

Η αντιπροσωπεία είχε δηλώσει την επιθυμία της να επισκεφθεί τον χώρο προκειμένου να διαπιστώσει τι έχει γίνει με τον ανελκυστήρα, αλλά η επίσκεψη δεν επετράπη από την αρχαιολογική υπηρεσία, για τον φόβο ατυχήματος λόγω του βροχερού καιρού. Η συζήτηση εξελίχθηκε σε αντιπαράθεση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για τον ανελκυστήρα που πρέπει να λειτουργήσει ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση και των ΑμεΑ στον αρχαιολογικό χώρο.

O κ. Σκουρολιάκος κατήγγειλε ότι η αρχαιολογική υπηρεσία δεν επέτρεψε σε τριμελή αντιπροσωπεία του τμήματος Πολιτισμού του κόμματος του, να επισκεφθεί το αναβατόριο στην Ακρόπολη. Ο βουλευτής μίλησε για πρωτοφανή και απαράδεκτη για τα δημοκρατικά ήθη της χώρας, κίνηση. «Θα επιχειρήσουμε και πάλι και ελπίζουμε ότι τότε δεν θα υψωθούν τείχη άρνησης μπροστά μας. Και μακάρι να διαψευστούμε, αλλά πολύ φοβούμαστε πως όχι, ότι η Ακρόπολη θα μείνει και δεύτερο καλοκαίρι απροσπέλαστη από τα Άτομα με Αναπηρία», δήλωσε ο κ. Σκουρολιάκος.

Η καταγγελία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη. Όπως είπε, η αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία παρακάλεσε τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους ασφαλείας, να μην γίνει σήμερα η επίσκεψη, σε μια περιοχή που έχει ήδη απαγορευτεί η πρόσβαση, λόγω προβλημάτων που έχουν ανακύψει με τις βροχοπτώσεις. «Υπήρξε επιμονή για να γίνει η επίσκεψη της αντιπροσωπείας σήμερα. Η αρμόδια υπηρεσία τους ζήτησε να επισκεφθούν το χώρο την Παρασκευή. Έχω και όλα τα έγγραφα της υπηρεσίας», είπε η υπουργός Πολιτισμού και επέμεινε ότι «υπήρχε θέμα ασφάλειας».

Αναφέρθηκε όμως και στην κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός. «Ένα χρόνο πριν ήταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παραλάβαμε το αναβατόριο της Ακρόπολης σε άθλια κατάσταση. Εξασφαλίσαμε, για λόγους χρόνου, χορηγία ειδική από το Ίδρυμα Ωνάση, για την αποκατάσταση του αναβατορίου, σε ανελκυστήρα πλαγιάς. Αυτά όλα θα είχαν σχεδόν τελειώσει, αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία και η αδυναμία των ιταλικών εργοστασίων να παραδώσουν εγκαίρως τα εξαρτήματα για το αναβατόριο», είπε η υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «το αναβατόριο την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκθέσει τη χώρα διεθνώς».

«Εδώ και ένα χρόνο μας εμπαίζουν. Έρχονται δελτία τύπου ότι περιμένουμε εξαρτήματα. Εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει τίποτα για ένα θέμα που το είχε εκμεταλλευτεί προεκλογικά υπέρ το δέον και με κακόγουστο τρόπο», σχολίασε ο Πάνος Σκουρολιάκος.

«Αυτά που ακούγονται είναι ψεύδη!», αντέδρασε η Λίνα Μενδώνη και συνέχισε: «Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήσασταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβαμε και παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις πλακέτες. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη χορηγία, για να επισπεύσουμε τους χρόνους. Βγήκαν δελτία τύπου. Μας διασύρατε ως χώρα διεθνώς διότι είχατε αποκρύψει την βλάβη του αναβατορίου και ερχόντουσαν οι μαθητές που ήταν ΑμεΑ και τους μετέφεραν στα χέρια επάνω στην Ακρόπολη! Και τα ψέματα έχουν τα όρια τους! Για όλα υπάρχουν έγγραφα και δεν θα εγκαλείτε τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και το κόμμα της ΝΔ για την στάση του στην προεκλογική περίοδο, για τις δικές σας αρυθμίες και τις δικές σας ευθύνες! Το θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ευθύνη 5ετίας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας