ecopress
Η υπουργική απόφαση, που καθορίζει αφενός μεν τα της λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, για την υπαγωγή αυθαιρέτων στις διατάξεις του νέου πολεοδομικού νόμου... Αυθαίρετα: Πήρε μπροστά ο νέος νόμος – Σε λειτουργία το σύστημα δηλώσεων-  Έτοιμη η πρώτη υπουργική απόφαση

Η υπουργική απόφαση, που καθορίζει αφενός μεν τα της λειτουργίας της νέας ψηφιακής πλατφόρμας, για την υπαγωγή αυθαιρέτων στις διατάξεις του νέου πολεοδομικού νόμου 4495/2017 , αφετέρου δε την παράλληλη λειτουργία του συστήματος υπαγωγής αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013, όπως επίσης τις διαδικασίες υπαγωγής δηλώσεων αυθαιρέτων του παλαιότερου στο νέο νόμο είναι η πρώτη απόφαση, με την οποία ουσιαστικά παίρνει μπροστά ο νέος πολεοδομικός νόμος 4495/17 του ΥΠΕΝ.

Η απόφαση αυτή διαμορφώθηκε στην τελική μορφή της και πήρε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 το δρόμο της υπογραφής και της δημοσίευσης της στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ως άμεσης εφαρμογής, όπως προβλέπει ο ίδιος ο νόμος την έκδοση της.

Παράλληλα το σύστημα δηλώσεων αυθαιρέτων του νέου  μπήκε αυθημερόν σε λειτουργία από τις υπηρεσίες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ανακοινώθηκε από το ΤΕΕ  ότι ο σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων του ν.4495/2017 ξεκίνησε την λειτουργία του στις 6/11/2017. Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε γίνει ολιγόωρη διακοπή της λειτουργίας του και είχε ανακοινωθεί ότι:  “Το σύστημα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων του ν.4178/2013 δεν θα λειτουργήσει την Δευτέρα 6/11/2017,  προκειμένου να γίνουν οι εργασίες εγκατάστασης για την λειτουργία του ν. 4495/2017, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την ίδια ημέρα”.

Τα δύο συστήματα διαχείρισης δηλώσεων αυθαιρέτων τόσο του νόμου 4178/2013, όσο και του νόμου 4495/2017 θα συνεχίσουν να λειτουργούν παράλληλα. Ταυτοχρόνως  θα υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής των δηλώσεων του παλιότερου στο νέο νόμο, με ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και συμψηφισμούς προστίμων.

Οι πληροφορίες του ecopress.gr  αναφέρουν ότι η νέα υπουργική απόφαση, συν των άλλων καθορίζει και την αποζημίωση των υπηρεσιών του ΤΕΕ για την υπαγωγή των  δηλώσεων αυθαιρέτων στη ψηφιακή πλατφόρμα,  με ποσά της τάξης των 15 ευρώ ανά δήλωση, για τις δηλώσεις του νέου νόμου και της τάξης των 10 ευρώ ανά δήλωση για τις υπαγωγές των δηλώσεων του προηγούμενου στο νέο νόμο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ΥΠΕΝ επικράτησε η λογική μίας συνολικής τιμολογιακής πολιτικής για τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα τεθούν σε εφαρμογή με το νέο νόμο. Παράλληλα υπάρχει προγραμματισμός και προετοιμασία, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές της νέας χρονιάς τόσο η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, όσο και η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών.

Σημειώνεται ότι, όπως δημοσίευσε το ecopress.gr την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017, δηλαδή μετά συνολικά 16 ημέρες από την ολοκλήρωση της ψήφισης του, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης 18 Οκτωβρίου 2017 στη Βουλή,  δημοσιεύτηκε  στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νέος νόμος του υπουργείου ΠΕΝ, με τίτλο «Έλεγχος και την Προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις»., ως «νόμος 4495» ή πιο τυπικά Ν.4495/2017 (ΦΕΚ/ Τεύχος Α΄165).

Από την δημοσίευση του νέου νόμου λοιπόν στο ΦΕΚ έχει αρχίσει λοιπόν και τα πρώτα δείγματα είναι θετικά,  η αντίστροφή μέτρηση, της εξάμηνης προθεσμίας, που ό ίδιος ο νόμος προβλέπει για την έκδοση συνολικά άνω των 60 εκτελεστικών υπουργικών  αποφάσεων και Προεδρικών Διαταγμάτων, που συνδέονται και αποτελούν προαπαιτούμενα για την πλήρη εφαρμογή του.

Όσον αφορά τις νέες δηλώσεις αυθαιρέτων, όσο και τις διαδικασίες μετάβασης από το παλιό στο νέο νόμο, τις προθεσμίες και τα δικαιολογητικά δημοσιεύονται αναλυτικά σε πρόσφατο ρεπορτάζ της ιστοσελίδας μας.

Δες σχετικά:

http://ecopress.gr/?p=2443

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας