Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ με αφορμή τη συζήτηση για το στόχο ΑΠΕ με άξονα το 2030. Όπως αναφέρει η ένωση,... ΕΛΕΤΑΕΝ  προς ευρωβουλευτές:  Στηρίξετε το στόχο ΑΠΕ 35% για το 2030

Επιστολή προς τους Έλληνες ευρωβουλευτές απέστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ με αφορμή τη συζήτηση για το στόχο ΑΠΕ με άξονα το 2030. Όπως αναφέρει η ένωση, στις 17 Ιανουαρίου αναμένεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ε.Κ. για τα θέματα της καθαρής ενέργειας, η οποία πρόκειται να επηρεάσει την απασχόληση στον κλάδο ανά την Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα.

“Ο κλάδος απασχολεί 263.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και συνεισέφερε 36 δις. ευρώ στο ΑΕΠ της πέρυσι. Οδήγησε σε 8 δις. ευρώ εξαγωγές προς τρίτες χώρες και ωφελεί και άλλους τομείς. Κάθε 1.000 ευρώ στον κλάδο των αιολικών αποφέρουν 250 ευρώ στους κλάδους των μετάλλων, των χημικών του εξοπλισμού και των κατασκευών”, τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

Παράλληλα, η ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει ότι “δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι αυτό θα διατηρηθεί. Η συνεισφορά του κλάδου κινδυνεύει. Η απασχόληση παρέμεινε στάσιμη την τελευταία πενταετία και οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 30% λόγω του ανταγωνισμού από αναδυόμενες οικονομίες”. Προκειμένου να στηριχθούν οι επενδύσεις, η ΕΛΕΤΑΕΝ ζητά ένα φιλόδοξο στόχο 35% ΑΠΕ για το 2030 και σημειώνει ότι αν υιοθετηθεί το αρχικό 27%, τότε θα χαθούν 92 δις. ευρώ επενδύσεων και 132.000 θέσεις δυνητικές εργασίας.

Σημειώνεται ότι στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκαν τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2017  οι νομοθετικές προτάσεις σχετικά με τους στόχους ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνεται ότι η κατανάλωση ενέργειας πρέπει να μειωθεί κατά 40% έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 και το μερίδιο της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές πρέπει να αυξηθεί από 27% σε 35% βάσει των νομοθετικών προτάσεων που θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα, ενώ θα ακολουθήσει την Τετάρτη η ψηφοφορία επί της διαπραγματευτικής εντολής για την έναρξη των συνομιλιών με τους υπουργούς. Η επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ ζητάει την εφαρμογή ενός δεσμευτικού στόχου σε επίπεδο ΕΕ για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 40% έως το 2030 (μείωση κατά 34% της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005). Ζητείται επίσης η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ από 27% σε 35%. Σε ό,τι αφορά τον τομέα των μεταφορών, ζητούν τουλάχιστον το 12% της ενέργειας που καταναλώνεται σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη διαπραγματευτική εντολή του, οι συνομιλίες με το Συμβούλιο μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, δεδομένου ότι το Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη θέση του για την ενεργειακή απόδοση στις 26 Ιουνίου και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης στις 18 Δεκεμβρίου. Αυτές οι τρεις νομοθετικές προτάσεις αποτελούν μέρος του πακέτου για την καθαρή ενέργεια, το οποίο δρομολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2016