ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/   Από τον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου Κρήτης», που με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη εξασφάλισε την Τρίτη... Απόφαση ΥΠΕΝ: Από το Ηράκλειο Κρήτης άνοιξε ο δρόμος οικιστικής αξιοποίησης για δεκάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Του Αργύρη Δεμερτζή/

 

Από τον «Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου Κρήτης», που με απόφαση του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη εξασφάλισε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 τη βεβαίωση καταλληλότητας του άρθρου 4 του Ν.4280/2014 για την πολεοδόμηση της έκτασης των 53 στρεμμάτων στη θέση Πλατύβολα, του Δήμου Γουβών ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση οικιστικής καταλληλότητας για δεκάδες οικοδομικούς συνεταιρισμούς με πολλές χιλιάδες μέλη σε όλη τη χώρα, που βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία να πάρουν σχετικές εγκρίσεις και να προετοιμάσουν την οικιστική αξιοποίηση των εκτάσεων τους.

Ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε πρόσφατα (στις 15 Ιανουαρίου 2018)   στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νέου νόμου για το Κτηματολόγιο, ότι παράλληλα με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε εφαρμογή για το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και την πολεοδομική και χωροταξική νομοθεσία είναι στο στάδιο της επίλυσης και θέματα σημαντικού αριθμού οικοδομικών συνεταιρισμών.

 Έργα κοινόχρηστων υποδομών   

Όπως έχει γράψει το ecopress, το ΥΠΕΝ περιέλαβε  ρύθμιση στο νέο πολεοδομικό νόμο, με την οποία  δόθηκε  τριετής παράταση της προθεσμίας, που  έληξε τον περασμένο Αύγουστο, προκειμένου , όπως σημειώνει σε παρέμβαση της η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Οικοδομικών Συνεταιρισμών, δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress, να δοθεί η δυνατότητα και η χρονική άνεση, σε συνολικά 36 οικοδομικούς συνεταιρισμούς,  που παίρνουν πράσινο φως οικιστικής αξιοποίησης να ολοκληρώσουν τα έργα κοινόχρηστών υποδομών στις εκτάσεις τους.

Πρόκειται για οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που φαίνεται να έχουν ξεμπλέξει από διελκυστίνδες πολλών δεκαετιών και έχουν ήδη ενταχθεί  σε ρυμοτομικά σχέδια, ή βρίσκονται λίγο πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών τελικής έγκρισης της ένταξης  τους σε σχέδια πόλης. Αυτοί οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί ετοιμάζονται να προχωρήσουν παράλληλα με την διανομή μεριδίων, δηλαδή συγκεκριμένων τεμαχίων γης, προς δόμηση στα μέλη τους και στην προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υλοποίηση των κοινόχρηστων έργων υποδομής, (δρόμων, πλατειών, δικτύων κλπ) των συνεταιριστικών εκτάσεων, προκειμένου να αναπτυχθούν σύγχρονα και εξοπλισμένα με τις αναγκαίες υποδομές

Η πρωτιά στο Ηράκλειο Κρήτης και στους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες 

Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από είκοσι χρόνια για να εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού ΠΕΝ,  η βεβαίωση καταλληλόλητας του άρθρου 4 του Ν.4280/2014 για την πολεοδόμηση της έκτασης των 53 στρεμμάτων στη θέση Πλατύβολα, του Δήμου Γουβών, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου.

Πολεοδομικά χαρακτηριστικά

Το οικόπεδο του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών βρίσκεται στη θέση Πλατύβολα Γουβών, είναι ανατολικά του Λόφου Έδερη και οριοθετείται βόρεια από την εθνική οδό (ΒΟΑΚ) πριν από την πρώτη γέφυρα του Αποσελέμη, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Χερσονήσου.

Με βάση τη βεβαίωση καταλληλόλητας θα προχωρήσει η πολεοδόμηση της ιδιόκτητης έκτασης των 53,6 στρεμμάτων του οικοδομικού συνεταιρισμού.
-Η έκταση εμπίπτει σε περιοχή ΠΕΡΠΟ και περιλαμβάνεται στα προγραμματικά μεγέθη του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Γουβών.
-Το ποσοστό των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων θα ανέρχεται σε 50% της πολεοδομούμενης έκτασης.
-Το οδικό δίκτυο δεν θα υπερβαίνει το 18% της έκτασης.
-Θα προβλέπεται 1 θέση στάθμευσης ανά κατοικία εντός κάθε οικοπέδου.
-Θα προβλέπονται και θέσεις στάθμευσης για τους επισκέπτες.
-Ο μέσος συντελεστής δόμησης θα είναι 0,4.
-Τα οικόπεδα θα έχουν ελάχιστο εμβαδόν 450 μ για να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
-Στη ζώνη δουλείας της ΔΔΕΔΗΕ πλάτους 40 μ. θα χωροθετηθεί μόνο πράσινο.
-Οι οικοδομικές γραμμές θα τοποθετηθούν 45 μ. από τον άξονα της Εθνικής Οδού.

Επόμενα βήματα

Τα επόμενα στάδια εξέλιξης του οικοδομικού συνεταιρισμού είναι:

(Α) Η επικαιροποίηση και μετά η έγκριση της πολεοδομικής μελέτης.

(Β) Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

(Γ) Η μελέτη και κατασκευή των έργων υποδομής (Οδοποιίας, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης λυμάτων και όμβριων). Και

(Δ)  Η κατασκευή των ιδιωτικών κατοικιών από κάθε μεριδιούχο.
ασφάλεια ο οικοδομικός συνεταιρισμός μπορεί να προχωρήσει στα επόμενα αδειοδοτικά στάδια.

Βιοπαλαιστές της πραγματικής οικονομίας

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πατρίς» σημειώνεται ότι ο Συνεταιρισμός των Ηλεκτρολόγων Εγκαταστατών Νομού Ηρακλείου είναι ο μικρότερος σε μέγεθος παραθεριστικός οικισμός στην Κρήτη, επειδή το εμβαδόν του μειώθηκε σταδιακά λόγω απαλλοτριώσεων από τον ΒΟΑΚ, από διέλευση γραμμών υψηλής τάσης ΔΕΗ, από διέλευση του αγωγού μεταφοράς νερού, από γεωλογικά ακατάλληλες περιοχές.

Επίσης ότι έχει ως μέλη τους ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες, βιοπαλαιστές της πραγματικής οικονομίας, που μαστίζονται από την κρίση αλλά παραμένουν περήφανοι και προσηλωμένοι στον στόχο τους.

Ο τεχνικός σύμβουλος του συνεταιρισμού κ. Αλεξάκης, δήλωσε στην τοπική εφημερίδα ότι ό αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός του οικισμού θα γίνει με τις αρχές του περιβαλλοντικού – βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της αειφορίας (π.χ. διαμορφώσεις εδάφους αξιοποίηση όμβριων υδάτων, επαναχρησιμοποίηση ανακύκλωση επεξεργασμένων λυμάτων, ανακύκλωση, κ.λπ.)”.
Ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Γιάννης Κουμαρτζάκης που κρατά στα χέρια του την πολυπόθητη Βεβαίωση δήλωσε: «Είναι σαν να κρατάω χρυσάφι» και δικαιολογημένα αφού τα τελευταία χρόνια ασχολείται μόνο με αυτό.
-«Άπειρα ταξίδια στην Αθήνα, συναντήσεις, εξηγήσεις, ενημερώσεις, προβλήματα, αυτοψίες, αλλαγές νομοθεσίας, συνταξιοδοτήσεις και αλλαγές αρμόδιων υπαλλήλων, βεβαιώσεις που λήγουν κάθε τρία χρόνια, τι να πρωτοθυμηθώ… μετά από δέκα χρόνια», λέει ο πρόεδρος και τονίζει:

-«Τώρα προχωράμε στα επόμενα βήματα, συνεχίζουμε για να ολοκληρώσουμε τον σκοπό του συνεταιρισμού μας: έναν μικρό και ήσυχο οικισμό για τις οικογένειες μας».

Ευχαριστίες

Ο πρόεδρος του οικοδομικού συνεταιρισμού Γιάννης Κουμαρτζάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο μέσω της “Π” ευχαριστούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος που εργάστηκαν για την Βεβαίωση και συγκεκριμένα την κα Πατέλη Άννα αρμόδια μηχανικό, την Προϊσταμένη κα Κρητικού και τον διευθυντή κ. Ψυχογιό αλλά και τους πολιτικούς που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης της βεβαίωσης.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας