Αυτά είναι τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη τη χώρα, ύψους 1,2 δις ευρώ – Τα στάδια χρηματοδότησης και υλοποίησης
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΟικονομίαΠεριβάλλονΥποδομές 8 Ιουλίου 2018 Αργύρης
Του Άρη Χατζηγεωργίου/
Σαράντα οκτώ μεγάλα και μικρότερα έργα, που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης έχουν ήδη ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 305 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση αυτή είναι μέρος (25% έως τώρα) των αξόνων του ΕΣΠΑ που αφορούν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, για τους οποίους έχουν δεσμευθεί κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έργα που φιλοδοξούν να φέρουν την Ελλάδα πολλά βήματα μακριά από την εποχή εκείνη που υπήρχαν σε κάθε γωνιά της ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες οδηγούσαν σε τρομακτική υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ προκάλεσαν και καταδικαστικές αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων, εις εφαρμογή των οποίων η χώρα εκλήθη να καταβάλει πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η «Ημερήσια» εξασφάλισε τη συνολική καταγραφή των έργων και μελετών που έχουν έως σήμερα ενταχθεί είτε μέσω του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) είτε μέσω των προγραμμάτων που εκχωρήθηκαν στις 13 Περιφέρειες (ΠΕΠ). Δείτε αναλυτικά τους πίνακες που ακολουθούν.
Οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί από τότε που άνοιξαν οι σχετικές προσκλήσεις το 2016 ήταν αρκετά περισσότερες (πάνω από 170), αλλά πολλές από αυτές δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν, καθώς δεν υπήρχαν ώριμα έργα και μελέτες.
Έτσι, μέρος αυτών εντάχθηκαν στην κατηγορία (Υποστήριξη Δικαιούχων στην Ωρίμανση Πράξεων Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων), που περιλαμβάνει έως τώρα 14 έργα.
Όπως μας διευκρινίζει ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος ΕΥΔ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ Νικόλαος Μαμαλούγκας, «επίκεινται νέες εντάξεις έργων». «Στα έργα τα οποία διαχειρίζεται η ΕΥΔ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ, που είναι σήμερα 24, με συνολική χρηματοδότηση 233,9 εκατ.
ευρώ, θα προστεθούν και άλλα, ώστε να δεσμευθούν κεφάλαια που φθάνουν τα 320-330 εκατ.»
‘Έρχονται νέα έργα 500 εκ ευρώ
Στα 10 έργα των ΕΥΔ/ΠΕΠ αναμένεται… ορυμαγδός, καθώς «θα προστεθούν και άλλα, ενδεχομένως πάνω από 70, που θα ανεβάσουν τη δέσμευση πόρων, από τα 63,3 εκατ., στα 470»!
Με άλλα λόγια, στη χρηματοδότηση των 305 εκατομμυρίων που έχει εξασφαλισθεί έως σήμερα θα προστεθούν το ερχόμενο χρονικό διάστημα άλλα 500 εκατ. ευρώ.
Η Αττική
Στα παραπάνω κονδύλια δεν περιλαμβάνεται η ξεχωριστή πρόσκληση για έργα απορριμμάτων στην Αττική, που άρχισε με 15ο εκατ. ευρώ.
Όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη στο «Εθνος της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, η Αττική είχε μείνει εκτός χρηματοδοτήσεων το 2014, όταν έγινε η πρώτη κατανομή του ΕΣΠΑ, και αυτό αντιπροσώπευε την πολιτική προσέγγιση της τότε κυβέρνησης, που σχεδίαζε για τη μεγαλύτερη περιφέρεια τεράστιες συμπράξεις με ιδιώτες και εγκαταστάσεις υπερδιαστασιολογημένες. Τα έργα εκείνα ακυρώθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής και έγινε νέος Σχεδιασμός με βάση το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ δεν θα καλύψει το σύνολο των αναγκών της Αττικής, καθώς πρέπει μέσω αυτού να χρηματοδοτηθούν 6 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, σταθμοί μεταφόρτωσης, πράσινα σημεία (ανακύκλωση-κομποστοποίαση δήμων), προμήθεια εξοπλισμού, αποκατάσταση παλαιών χωματερών, απορρύπανση και δημιουργία άλλων υποδομών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις έως σήμερα εντάξεις περιλαμβάνονται μόνο τρία μικρά έργα που αφορούν την Αττική: Πρόκειται για δράσεις:
- του Δήμου Γλυφάδας (691.627 ευρώ),
- του Δήμου Αιγάλεω (406.619) και
- του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (204.484)·
«Αβγάτισμα»
Ανακεφαλαιώνοντας οι σημερινές εντάξεις των 305 εκατ. ευρώ, πρόκειται σύντομα να υπερδιπλασιαστούν στα 800 εκατ., και αν σε αυτές προστεθούν τα 150 εκατ. της Αττικής, προκύπτει ήδη πρόγραμμα έργων που φθάνει το 1 δισ. Εάν ληφθεί υπόψη πως έχει δεσμευθεί 1,2 δισ. ευρώ, τα υπόλοιπα 200 εκατ. θα διατεθούν είτε στην Αττική είτε σε έργα της περιφέρειας που σταδιακά θα ωριμάζουν.
Παράλληλα, είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπεράσει τον στόχο των 1,2 δισ. με ανακατανομή των πόρων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να προωθούνται συνεχώς νέα έργα και δράσεις.
Τρία από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔ/ΥΜΕΠΕΡΑΑ είναι εκείνα που υλοποιούνται με Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικου Τομέα (ΣΔΙΤ).
Πρόκειται για την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, όπου η επιλέξιμη δαπάνη είναι 20,7 εκατ. ευρώ, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας στον Δήμο Ηλιδας (17,1 εκατ.) και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων του Νομού Σερρών (15,4 εκατ.). Επισημαίνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις για τα τρία έργα (συνολικά 53,2 εκατ.) δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των αντίστοιχων επενδύσεων που υλοποιούνται, οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 100 εκατ. εάν προστεθούν τα κεφάλαια ιδιωτών.
Μεταξύ των τριών ΣΔΙΤ, σε πιo προχωρημένο στάδιο βρίσκεται εκείνο της Ηπείρου, όπου η περιφέρεια έχει εντάξει ένα σημαντικό έργο (12,3 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία 12 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Άλλα σημαντικά σε κεφαλαιουχικές ανάγκες έργα που έχουν ενταχθεί είναι:
- η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου στην Κρήτη (32,1 εκατ.),
- η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος στο ΧΥΤΑ του Δήμου Χερσονήσου επίσης στην Κρήτη (21,3 εκατ.),
- η Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Μη Επικίνδυνων Αστικών Στερεών Αποβλήτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στην Αλεξανδρούπολη (19,6 εκατ.) και
- η Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης απορριμμάτων στην πολύπαθη από σκουπίδια Ζάκυνθο (18,6 εκατ.).
Δήλωση Αλέξη Χαρίτση
«Η αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης» δηλώνει στην «Ημερήσια» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης:
-«Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης χρηματοδοτεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις με βάση τις προδιαγραφές που θέτει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό μέσο για να δημιουργήσουμε σύγχρονες υποδομές που προστατεύουν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Σε συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, εστιάζουμε στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα που θα βάλουν τέλος στην ελλιπή διαχείριση ίων απορριμμάτων, στις χωματερές και τα πρόστιμα. Παράλληλα, ενισχύουμε τη μελετητική ωρίμανση των έργων που δεν ήταν έτοιμα, ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη ολοκληρωμένων μελετών. Αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις παθογένειες του παρελθόντος, ενώ στηρίζουμε οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις». ·
Οι πίνακες των έργων διαχέιρισης απορριμμάτων
Πηγή: «Έθνος»
Σχετικά Άρθρα
- Νέα έργα ΟΤΑ 340 εκατ ευρώ εντάσσονται στο «Αντώνης Τρίτσης»
- ΥΠΕΝ: “ψαλίδι” 70% στα ευρωπρόστιμα για παράνομες χωματερές
- ΕΣΠΑ: εγκρίθηκαν όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα
- ΕΤΕπ: χρηματοδοτεί με 190 εκ. ευρώ κατασκευή φοιτητικών εστιών με ΣΔΙΤ
- «Ελλάδα 2.0»: στα 10,53 δισ. ευρώ τα επενδυτικά σχέδια του 2022
- ΥΠΕΝ: 600 εκατ. ευρώ για μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης