ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Στα  7.310.976    ανέρχονται μέχρι σήμερα τα  αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που δηλώθηκαν  από τους ιδιοκτήτες τους μέσω της  ψηφιακής... Πάνω από 7 εκατομμύρια τα αδήλωτα τετραγωνικά στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Στα  7.310.976    ανέρχονται μέχρι σήμερα τα  αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων που δηλώθηκαν  από τους ιδιοκτήτες τους μέσω της  ψηφιακής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, αποκαλύπτοντας, λίγο ως πολύ, ότι  τα αδήλωτα τετραγωνικά τόσο των ηλεκτροδοτούμενων όσο και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων  στη χώρα ξεπερνούν το 40% των συνολικών επιφανειών τους.

Οι αιτήσεις  που έχουν υποβληθεί από τις οποίες φανερώθηκαν τα 7,5 εκ. των κρυμμένων τετραγωνικών , ανέρχονται περίπου στις 300 χιλιάδες και  αφορούν σε 225.535 χιλιάδες ηλεκτροδοτούμενα  ακίνητα και 63.339  μη ηλεκτροδοτούμενα.

Επιπλέον , έχουν επισκεφθεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότεροι από 3 εκατομμύρια χρήστες, αναδεικνύοντας, ότι  το ενδιαφέρον των πολιτών όσον αφορά την υποβολή αιτήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων παραμένει ζωηρό, παρά το γεγονός, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ακινήτων  που δεν καλύπτει η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και απαιτείται η φυσική παρουσία των υπόχρεων στα γκισέ των δήμων.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε στο ecopress, ότι «υπάρχει η βούληση να διευθετηθούν μέσω κάποιων ρυθμίσεων», και τόνισε, ότι «είναι ζητήματα που θα τα δούμε τις προσεχείς ημέρες, που αρχίζουμε να μπαίνουμε σε ένα πρώτο στάδιο κανονικότητας, με τη σταδιακή άρση των μέτρων».

 Ποια τετραγωνικά δεν μπορούμε να δηλώσουμε από την πλατφόρμα

Τέσσερις είναι οι γκρίζες ζώνες των αδήλωτων τετραγωνικών, που εμποδίζουν σήμερα αρκετούς πολίτες να υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας τα αδήλωτα τετραγωνικά.  Ειδικότερα αδυνατούν:

  • Να διορθώσουν τα τετραγωνικά κοινόχρηστης παροχής πολυκατοικίας, που δεν απεικονίζονται στο Ε9, δηλώνοντας ότι είναι ο διαχειριστής της πολυκατοικίας.
  • Να δηλώσουν την αλλαγή χρήσης του ακινήτου του, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα, κάτι που είναι δυνατόν στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων Δήμων, αλλά δεν προβλέπεται στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ.
  • Να δηλώσουν μείωση του εμβαδού του ακινήτου του, αναφέροντας πως τεκμηριώνεται αυτή.
  • Να δηλώσουν τα εμβαδά επιφανειών βοηθητικών χώρων πολυκατοικιών (αποθηκών, πάρκινγ κλπ.) που ηλεκτροδοτούνται από την κοινόχρηστη παροχή πολυκατοικίας, είτε οι επιφάνειες αυτές δεν προσμετρούνται, είτε έχουν ήδη προσμετρηθεί στη συνολική επιφάνεια κοινοχρήστων χώρων και καταβάλλονται, για αυτές, τέλη και φόρος μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς όμως χρέωση ΤΑΠ.
  • Η διαδικασία της διόρθωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ και οι προθεσμίες

Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/: Προβαίνουμε στις εξής ενέργειες:

*Με κλικ στην κατηγορία «Ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.

*Με κλικ στην κατηγορία «Μη ηλεκτροδοτούμενα» καταχωρούνται οι διορθώσεις για:

-Επιφάνειες κτισμάτων με «κομμένη» παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι λόγω οφειλής)

-Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία

-Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ

-Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.

Δεν γίνεται αυτόματα η μεταβολή των τετραγωνικών

Σημειώνεται τέλος, ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ θα διαθέσιμη για την υποβολή δηλώσεων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 , με το ενδεχόμενο νέας παράτασης να είναι ανοιχτό.   Επισημαίνεται ακόμη, ότι η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.

Πρώτον: Τη δήλωση αλλαγής χρήσης του ακινήτου.

Δεύτερον: Την αλλαγή των τετραγωνικών των κοινόχρηστων ρολογιών.

Τρίτον: Τις ιδιόχρηστες αποθήκες και θέσεις πάρκινγκ οι οποίες  ρευματοδοτούνται από τα κοινόχρηστα  ρολόγια.

Τέταρτον: Τη δήλωση μείωσης του εμβαδού του ακινήτου.

Κι όπως είναι επόμενο,  οι όλες απαιτούμενες διαδικασίες μπλοκάρονται λόγω κορωνοϊού, καθώς πολλοί είναι πολίτες που θα αποφύγουν το συγχρωτισμό στις αρμόδιες υπηρεσίες , ειδικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας