ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Σαφάρι ελέγχων  ξεκινάει η ΑΑΔΕ βάζοντας στο μικροσκόπιο τη βραχυχρόνια μίσθωση,  σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com και VRBO,... ΑΑΔΕ: μπλόκο στις μαύρες μισθώσεις, σε συνεργασία με Airbnb, Booking, Expedia

Της Ντίνας Καράτζιου/

Σαφάρι ελέγχων  ξεκινάει η ΑΑΔΕ βάζοντας στο μικροσκόπιο τη βραχυχρόνια μίσθωση,  σε συνεργασία με τις διεθνείς πλατφόρμες, Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia.  Στο στόχαστρο  των ελέγχων οι μαύρες μισθώσεις που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Βραχυχρόνιας μίσθωσης της ΑΑΔΕ. Πως ο κλοιός των φοροελέγχων θα γίνει ασφυκτικός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ποια είναι τα τσουχτερά πρόστιμα που προβλέπονται.

Πρωτόκολλο συνεργασίας με τις Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia, σχετικά με τη συμμόρφωση κατά τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης που τηρείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, υπέγραψε  η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, με την ΑΑΔΕ να αναφέρει ότι η εν λόγω συνεργασία αποτελεί παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενεργοποίηση μηχανισμού

Η στόχευση της ΑΑΔΕ να προχωρήσει σε εκτεταμένους και συστηματικούς ελέγχους  των βραχυχρόνιων μισθώσεων, διαφάνηκε από και από τη πρόσφατη τροποποίηση της απόφασης του Διοικητής της ΑΑΔΕ κ. Γιώργου Πιτσιλή. Κι αυτό γιατί διαπιστώθηκε μετά από τους προκαταρκτικούς έλεγχους σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών, ότι υπήρξαν αρκετοί φορολογούμενοι οι οποίοι απέκρυψαν τις πληρωμές που έλαβαν μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Μέσω της νέας αυτής τροποποίησης ενεργοποιήθηκε μηχανισμός για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων που προκύπτουν  από  τη  βραχυχρόνια μίσθωση, στον οποίο θα συνδράμουν ελεγκτές του υπουργείου Τουρισμού αλλά και η Οικονομική Αστυνομία, με τους ελέγχους να ξεκινάν από τις μεγάλες πλατοφόρμες.

Το  πρωτόκολλο συνεργασίας

Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της ΑΑΔΕ και των Airbnb, Booking.com και VRBO, του Ομίλου της Expedia περιέχει λεπτομερείς όρους συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Ανεξάρτητης Αρχής και κάθε ψηφιακής πλατφόρμας και στοχεύει στην καθιέρωση μιας σαφούς, απλής, διαφανούς και αποτελεσματικής διαδικασίας λειτουργίας / συμμόρφωσης. Στόχος της ΑΑΔΕ με το πρωτόκολλο αυτό είναι να εξασφαλίσει ίσους όρους ανταγωνισμού.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του κ. Γιώργου Πιτσιλή, Διοικητή της ΑΑΔΕ, εκ μέρους της ΑΑΔΕ και τριών κορυφαίων πλατφορμών διαμοιρασμού περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

*Οι πλατφόρμες θα παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.

*Οι πλατφόρμες θα ενημερώσουν, όσον αφορά στα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.

*Οι πλατφόρμες συμφωνούν ότι μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ θα αφαιρούν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου  ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος. Οι συμφωνημένες διαδικασίες θα επανεξετάζονται ετησίως, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2021.

Οι δηλώσεις

«Το ορόσημο αυτό βέλτιστης πρακτικής μάς επιτρέπει να παρακολουθούμε και να ενισχύουμε περαιτέρω τη συμμόρφωση των φορολογουμένων, διασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για τις πλατφόρμες στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Η συμφωνημένη διαδικασία συνιστά μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη διαδικασία συμμόρφωσης για όποιον προγραμματίζει να εισέλθει στη δραστηριότητα των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του διαλόγου και της συνεργασίας μας και της καινοτόμου πρωτοβουλίας που στο τέλος της ημέρας ωφελεί όλα τα μέρη», σχολίασε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Γενικός Διευθυντής Ιταλίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Airbnb  κ. Giacomo Trovato δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία είναι μεγάλη είδηση για τους οικοδεσπότες της Airbnb και θα διευκολύνει περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα να διαμοιράζουν τα σπίτια τους. Δεσμευόμαστε να δουλεύουμε με κυβερνήσεις και αρχές σε τέτοιου είδους συνεργασίες που βοηθούν τις οικογένειες και στηρίζουν τον υπεύθυνο τουρισμό».

«Είμαστε ευχαριστημένοι με την παραγωγική συνεργασία με την ΑΑΔΕ για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας που παρέχει σαφήνεια και διαφάνεια για όλους στον χώρο της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα», δήλωσε η κ. Inge Janssen, Επικεφαλής Σχέσεων με τον Δημόσιο Τομέα Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Booking.com. «Πιστεύουμε ότι η σαφής, εφαρμόσιμη νομοθεσία για όλους τους παίκτες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος Μητρώου όπως αυτό, είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι όλοι παίζουν με τους ίδιους κανόνες, εξασφαλίζοντας έτσι ένα θετικό αποτέλεσμα για τους ταξιδιώτες, τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τις τοπικές οικονομίες».

«Παρά την κρίση του Covid-19 που βιώνουμε, πιστεύουμε ότι ο τουρισμός και τα ταξίδια θα ανακάμψουν. Θέλουμε ταυτόχρονα να υποστηρίξουμε τους χρήστες μας ώστε να είναι προετοιμασμένοι για την ανάκαμψη της τουριστικής και ταξιδιωτικής βιομηχανίας, καθώς και να συνεργαστούμε με το Ελληνικό Κράτος για να αποδώσει η συμβολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην ελληνική οικονομία», δήλωσε ο κ. Jean-Philippe Monod de Froideville, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Διακυβέρνησης & Εταιρικών Υποθέσεων, του Ομίλου Expedia.

Παραβάσεις και πρόστιμα

Σύμφωνα με τα ισχύοντα,  όπου διαπιστώνονται παραβάσεις και εντοπίζονται ακίνητα τα οποία είτε δεν είναι δηλωμένα, δεν ενεγράφησαν δηλαδή στο Μητρώο Βραχυχρόνιας μίσθωσης (ΑΜΑ), είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς  εμφανή αναγραφή του ΑΜΑ ή του μοναδικού αριθμού γνωστοποίησης (ΜΑΓ) θα επιβάλλονται αυτοτελή πρόστιμα  5 χιλιάδων ευρώ, τα  οποία θα διπλασιάζονται  για όσους  εντοπιστούν μέσα σε ένα έτος με τις ίδιες παραβάσεις. Μάλιστα, τα πρόστιμα μπορούν να φθάσουν και τις 20.000 ευρώ για κάθε νέα ίδια παράβαση. Ο φορολογούμενος Θα καλείται εντός 10 ημερών προς ακρόαση στην εφορία προκειμένου να διατυπώσει τις απόψεις του σχετικά με την επιβολή του προστίμου και εντός 15 ημερών να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες συμμόρφωσης   Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κύριου ή του επικαρπωτή

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας