Της Ντίνας Καράτζιου/ Η έγκαιρη εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, αλλά και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα... Αδήλωτα τετραγωνικά: “πονοκέφαλος” η εκκαθάριση των δηλώσεων

Της Ντίνας Καράτζιου/

Η έγκαιρη εκκαθάριση των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ, αλλά και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα συνεχιστεί η λειτουργία της,  είναι ο επόμενος πονοκέφαλος για ΥπΕΣ και ΚΕΔΕ.

Αντιμέτωποι με το σχεδιασμό να παραμείνει ανοιχτή πλατφόρμα  για τα αδήλωτα τετραγωνικά με κλιμακωτά πρόστιμα καθώς τα στοιχεία συγκλίνουν ότι ακόμη παραμένουν κρυμμένα πολλά εκατομμύρια τετραγωνικά, αλλά και τη σπαζοκεφαλιά του τελικού απολογισμού των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, βρίσκεται ΥπΕΣ και ΚΕΔΕ, προβλέποντας  μάλιστα, μπαράζ δηλώσεων στην πλατφόρμα μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το μοντέλο λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Ωστόσο, η λύση που προτάσσεται είναι να παραμείνει ανοιχτή μέχρι την 30η Σεπτέμβρη, οπότε λήγει και η προθεσμία των εμπρόθεσμων δηλώσεων και στη συνέχεια να επιβάλλονται μικρά κλιμακωτά πρόστιμα ετήσιων προσαυξήσεων. Να ακολουθήσει δηλαδή το μοντέλο τακτοποίησης αυθαιρέτων, κατηγορίας 1-4,. Πρόκειται για τα αυθαίρετα τα οποία  θα μπορούν να τακτοποιηθούν και μετά τη 30η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Μαρτίου 2026 αλλά με ετήσιες κλιμακωτές προσαυξήσεις.

Πονοκέφαλος η εκκαθάριση δηλώσεων

Παρόλο που από την ΚΕΔΕ εκφράζεται η βεβαιότητα, ότι μέσα σε ένα δίμηνο θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των χιλιάδων δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα,  υπολογίζοντας και στις δίμηνες προσλήψεις προσωπικού που θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές από τις οικονομικές επιτροπές των δήμων, μηχανικοί της αγοράς και ιδιοκτήτες, αναφέρουν ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα, και μπορεί να χρειαστούν ακόμη και δύο χρόνια για την εκκαθάριση.

Στο μεταξύ, όσο θα αυξάνεται ο χρόνος εκκαθάρισης, αυξάνεται και η αναδρομικότητα των πρόσθετων δημοτικών τελών που πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης από τη δήλωση των πρόσθετων τετραγωνικών. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί αναδρομικά 9 μηνών και όσο θα περνάει ο χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης των δηλώσεων, θα αυξάνεται η συσσωρευμένη υποχρέωση: «Για την τελική επεξεργασία των δηλώσεων  από τους δήμους θα πρέπει να περάσουν αρκετοί μήνες παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις που εκφράζονται από την ηγεσία του ΥπΕΣ κα της ΚΕΔΕ και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Υπολογίζουμε, ότι θα είναι εκατοντάδες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θα απαιτηθεί εκ νέου επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη», αναφέρουν.

Σε δόσεις τα αναδρομικά

Πηγές από την ΚΕΔΕ αναφέρουν ακόμη, ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για τον τρόπο καταβολής των πρόσθετων δημοτικών τελών που θα προκύψουν από την εμφάνιση των κρυμμένων τετραγωνικών.  Ωστόσο υποστηρίζουν, ότι η λύση που προκρίνεται είναι ο καταλογισμός για τα αναδρομικά από 1-1- 2020  μέσω των λογαριασμών ρεύματος να γίνει σε μικρές δόσεις και όχι με εφάπαξ καταβολή.

Μπαράζ δηλώσεων τον Σεπτέμβριο

Μπαράζ δηλώσεων αναμένεται με την τελική εκπνοή της λειτουργίας της πλατφόρμας μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι  ο τελικός απολογισμός θα αναδείξεις περί τα 50 εκατομμύρια τετραγωνικά. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές στις 30 του τρέχοντος μήνα, λήγει η η προθεσμία που αφορά τα κτίσματα που κατασκευάστηκαν εξ ολοκλήρου χωρίς οικοδομική άδεια ή κτίσματα με μεγάλες αυθαιρεσίες (υπέρβαση δόμησης και κάλυψης άνω του 40% και ύψους άνω του 20%) και ανήκουν στην κατηγορία 5 του Ν. 4495/17.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας