ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Πλησιάζει η προθεσμία για τη λήξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά,  μέσω της οποίας οι... Αδήλωτα τετραγωνικά στην τελική ευθεία, τι γλυτώνουν όσοι δηλώσουν  

Της Ντίνας Καράτζιου/

Πλησιάζει η προθεσμία για τη λήξη του δεύτερου κύκλου λειτουργίας της ηλεκτρονικής  πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά,  μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν το ορθό εμβαδόν των ακινήτων τους.  Πόσοι έσπευσαν να προχωρήσουν σε δηλώσεις. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για ενδεχόμενη παράταση. Ποιο είναι το σύνολο των κρυμμένων επιφανειών που αποκαλύφθηκαν κατά τη δεύτερη περίοδο λειτουργίας της.

Η επανέναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας, όπως και η αρχική πολύμηνη λειτουργία  της  το 2020, με την οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων απέφυγαν την πληρωμή άνω του 1,5 δις ευρώ σε αναδρομικά τέλη και πρόστιμα,  θα παραμείνει για λίγες ακόμη ημέρες ενεργή, ήτοι μέχρι τις 31/12/2021.

Αποκαλύφθηκαν 1 εκ. αδήλωτες επιφάνειες

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ecopress» από τις 6 Νοεμβρίου 2021, οπότε άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχουν κατατεθεί περί τις 30 χιλιάδες αιτήσεις  μέσω των οποίων δηλώθηκαν περίπου 1 εκ.  κρυμμένες επιφάνειες.  Ο στόχος του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ, μέσω της επαναλειτουργίας τη ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για την οποία είναι αλήθεια υπήρξε έντονη πίεση από την ΠΟΜΙΔΑ, – να επιτραπεί σε όλους τους ιδιοκτήτες να κλείσουν οριστικά και χωρίς υπέρογκες αναδρομικές επιβαρύνσεις τις εκκρεμότητες που έχουν στους δήμους τους, με τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.

Διάσταση απόψεων

Στελέχη της Αυτοδιοίκησης που γνωρίζουν καλά το θέμα, αναφέρουν στο «Ecopress»,  ότι η παύση λειτουργίας της πλατφόρμας είναι μία λογική συνέχεια, καθώς  υποστηρίζουν ότι ήταν να αποφέρει σε επίπεδο δήλωσης επιφανειών και κατ επέκταση εσόδων για τους δήμους, το έχει κάνει, προτάσσοντας τα συρρικνωμένα νούμερα των δηλώσεων  και των εμβαδών που δηλώθηκαν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στον τρέχοντα β΄κύκλο. Τονίζουν επίσης, ότι η πλατφόρμα επιτέλεσε το στόχο της και περαιτέρω λειτουργία δεν θα είχε να αποφέρει σημαντικά μεγέθη κρυμμένων επιφανειών. Από την άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες αφενός εντάσσουν την παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας, στην εξάμηνη παράταση που αιτούνται για όλες τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις της διαδικασίας των μεταβιβάσεων, αφετέρου, πιστεύουν στη μόνιμη λειτουργία της.  Πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ είναι να εξεταστεί η συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας με δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων επιφανειών και στο μέλλον, με αυξανόμενα ποσοστά προστίμων +5% κάθε εξάμηνο και όριο και εκεί το 50%:  «Να  παραμείνει ανοιχτή σε μόνιμη βάση η διαδικτυακή εφαρμογή για τις δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων περί αδήλωτων επιφανειών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, ως μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας και εξυπηρέτησης των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας και του Απόδημου Ελληνισμού με τους Δήμους όπου ευρίσκονται τα περιουσιακά στοιχεία τους», έχει πολλές  φορές δηλώσει και επισημάνει σε επιστολές του στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς.

Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες

Για τους ιδιοκτήτες που θα υποβάλουν δήλωση ορθών στοιχείων, διαγράφεται το σύνολο των προστίμων, τα οποία προκύπτουν από τις διαφορές των τετραγωνικών μέτρων, για τη χρονική περίοδο προ του 2020.Για τη χρονική, δε, περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά –και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης– προβλέπεται προσαύξηση 20% επί του ποσού, που προκύπτει από τη διαφορά των τετραγωνικών μέτρων αυτού του διαστήματος. Επισημαίνεται ότι, σε αντίθετη περίπτωση, οι αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για τη χρονική περίοδο προ του 2020, θα ξεπερνούσαν –σε ορισμένες περιπτώσεις– το 200%, ενώ για τη χρονική περίοδο από την 1ηΙανουαρίου 2020 και μετά, τα πρόστιμα θα ήταν πολλαπλάσια.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας