Αυθαίρετα: με νυχτερινή τροπολογία «παγώνουν» οι κατεδαφίσεις σε αιγιαλούς και παραλίες
ΑυτοδιοίκησηΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 2 Μαρτίου 2021 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Παγώνει το κύμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και παραλίες με τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης, που έχουν δρομολογήσει το ΥΠΕΝ και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις σε όλη τη χώρα, με νυχτερινή τροπολογία, που κατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις, που ψηφίζεται στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Συγκεκριμένα η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι «αναστέλλεται, μέχρι την 31η-10-2021 η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης και διοικητικής αποβολής για έργα κάθε είδους που υφίστανται κατά τον χρόνο έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων και έχουν κατασκευαστεί στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού, χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης αυτών».
Χιλιάδες πρωτοκόλλα κατεδάφισης
Η ρύθμιση από την αναφορά της οποίας για «έργα κάθε είδους» προκύπτει ότι αφορά σε δημόσιες και δημοτικές εγκαταστάσεις και ταυτοχρόνως παρασύρει σε ευνοϊκή αντιμετώπιση και αυθαίρετα ιδιωτικά κτίσματα σε αιγιαλούς παραλίες και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, εάν οι κατεδαφίσεις εκτελεστούν «η νέα κατάσταση θα καταστεί πλέον μη αναστρέψιμη δίχως να υπάρχει υπαιτιότητα και κατά παράβαση των αρχών της επιείκειας και της χρηστής διοίκησης».
Αναχαιτίζει την εφαρμογή χιλιάδων πρωτοκόλλων κατεδάφισης και την υλοποίηση σχετικών εργολαβιών μαζικών κατεδαφίσεων αυθαιρέτων, που δρομολογούνται σε όλη τη χώρα από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Η τροπολογία προφανώς έρχεται να δώσει πίστωση χρόνου και να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως από επιχειρηματίες του τουρισμού και πολυάριθμους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «πάνω στο κύμα», σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και άλλες περιοχές.
Με χρηματοδότηση από Πράσινο Ταμείο
Σημειώνεται ότι ο νέος κύκλος των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο υφυπουργός ΠΕΝ Νίκος Ταγαράς, με επιστολή τους κάλεσαν τους συντονιστές επτά Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας να επισπεύσουν τις προσπάθειες για την κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών που έχουν κριθεί τελεσίδικα.
Ζήτησαν από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να κατεδαφίσουν όσες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε δάση, δασικές και αναδασωτέες περιοχές, περιοχές αιγιαλού – παραλίας, ρέματα και εν γένει σε προστατευόμενες περιοχές και έχουν εκδοθεί για αυτές τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Κάλεσαν τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να προβούν είτε στην άμεση διεξαγωγή των σχετικών διαγωνισμών ανάδειξης αναδόχου, είτε στην υλοποίηση των έργων κατεδάφισης τελεσίδικων αυθαιρέτων κατασκευών, στην περίπτωση που έχει ορισθεί ανάδοχος. Παράλληλα εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου 2019», ύψους 6,28 εκατ. ευρώ για τις εργολαβίες των κατεδαφίσεων, οι οποίες στους τρείς μήνες που έχουν μεσολαβήσει έχουν προετοιμαστεί να ξεκινήσουν και τώρα με την νυχτερινή τροπολογία παγώνουν.
Παραλαβή έργων και μετατάξεις
Η ίδια τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας 2 Μαρτίου στη Βουλή προβλέπει ρυθμίσεις για την οριστική παραλαβή έργων που αφορούν υποδομές δικαστηρίων και εξαίρεσης από μετατάξεις του προσωπικού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Συγκεκριμένα η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο “Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας” το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, 04/03/2021 προβλέπει ότι:
-«1.α. Θεωρείται ότι έχουν παραληφθεί αυτοδικαίως κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των προτεινόμενων ρυθμίσεων, έργα τα οποία περατώθηκαν τουλάχιστον δέκα (10 έτη πριν από την ημερομηνία αυτή και έχουν ήδη δοθεί προς χρήση από τους αναδόχους στον φορέα κατασκευής ή/και στο κοινωνικό σύνολο, χωρίς να έχει διενεργηθεί κατά νόμο πραγματική ή αυτοδίκαιη (πλασματική) οριστική παραλαβή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υφίστανται δικαστικές εκκρεμότητες της αναθέτουσας αρχής κατά του αναδόχου.
β. Οι φορείς εκτέλεσης των έργων αυτών υποχρεούνται να καλέσουν άμεσα τους αναδόχους και να επιστρέψουν τις εγγυητικές επιστολές καλής εκτέλεσης που τυχόν διακρατούν.
2.α. Δεν επιτρέπεται η μετάταξη, η μεταφορά ή η απόσπαση του προσωπικού που υπηρετεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, στην Κεντρική Υπηρεσία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
β. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν καταλαμβάνει υφιστάμενες αποσπάσεις ή τη δυνατότητα παράτασης αυτών».
Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Σκρέκας, Κ. Τσιάρας, Μ. Βορίδης, Κ. Καραμανλής, Γ. Πλακιωτάκης, Σπ. Λίβανός, Κ. Πιερρακάκης, Θ. Σκυλακάκης, Στ. Πέτσας και Ν. Χαρδαλιάς.
Σχετικά Άρθρα
- Αυθαίρετα: αναστολή κατεδαφίσεων σε αιγιαλούς & παραλίες, ενόψει τακτοποίησης
- Ψηφίστηκε η τροπολογία για αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- Γιατί δεν ισχύει η αναστολή κατεδάφισης αυθαιρέτων σε αιγιαλό
- ΥΠΕΝ: διακομματική λύση για τακτοποιήσεις και κατεδαφίσεις αυθαίρετων
- Κρήτη: η τουριστική δραστηριότητα ρυθμιστής κατεδαφίσεων αυθαιρέτων
- Νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων σε αιγιαλό