ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Αστικές αναπλάσεις και έργα μετρό αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της κτηματαγοράς, σε περιοχές του λεκανοπεδίου που θεωρούνταν ξεχασμένες ή χαρακτηρίζονταν ακόμη... Ακίνητα: αναπλάσεις-έργα μετρό απογειώνουν 12 περιοχές

Της Ντίνας Καράτζιου/

Αστικές αναπλάσεις και έργα μετρό αναζωπυρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον της κτηματαγοράς, σε περιοχές του λεκανοπεδίου που θεωρούνταν ξεχασμένες ή χαρακτηρίζονταν ακόμη και υποβαθμισμένες. Αλλά και  σε άλλες, οι οποίες ήδη είχαν υψηλό εκτόπισμα και υπόσχονται ακόμη μεγαλύτερες αποδόσεις για το μέλλον. Ποιες είναι οι 12 περιοχές που βρίσκονται στα  ραντάρ εγχώριων  και ξένων επενδυτών. Και που κυμαίνονται σήμερα οι τιμές.

Η διπλή ανάπλαση σε Βοτανικό και Αλεξάνδρας, η γραμμή 4 του μετρό, η ολοκλήρωση των έργων σταθερής τροχιάς στον Πειραιά, το «κυβερνητικό πάρκο» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ στο Υμηττό, η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου αλλά και άλλα μικρότερου βεληνεκούς έργα αστικών αναπλάσεων, δημιουργούν νέα δεδομένα στην κτηματαγορά, αναδιαμορφώνοντας τη ζήτηση και τις αξίες των ακινήτων

Οι 12 περιοχές που απογειώνονται, λόγω των παραπάνω παρεμβάσεων είναι το αποτέλεσμα έρευνας του  Πανελλαδικού Δικτύου Ε-Real Estate και ο πρόεδρος του κ. Θέμης Μπάκας εξηγεί στο «Ecopress» ότι «Η ελληνική κτηματαγορά, εν μέσω πανδημίας λόγω των μεγάλων έργων ανάπλασης και υποδομών που έχουν ήδη υπογραφεί και διαθέτουν τους πόρους, δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες που στο σύνολο τους θα προσεγγίσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων και θα αναβαθμίσουν περιοχές που για χρόνια χαρακτηρίζονταν είτε «ξεχασμένες», είτε «υποβαθμισμένες».

Τα έργα μετρό δημιουργούν νέα δεδομένα

Για την επέκταση των έργων σταθερής τροχιάς, αναφέρει χαρακτηριστικά, «Κάθε επέκταση του μετρό δημιουργεί νέα δεδομένα στην κτηματαγορά της εκάστοτε περιοχής, όχι μόνο στην αγορά κατοικίας, αλλά και στην αγορά επαγγελματικής στέγης, τουλάχιστον για τις περιοχές που γειτνιάζουν στους νέους σταθμούς και τους νέους οδικούς κόμβους».  Ωστόσο υπογραμμίζει «καθοριστικός παράγοντας γι τις επικείμενες αλλαγές στο χάρτη της κτηματαγοράς, «αποτελεί ο χρόνος υλοποίησης των έργων, καθώς είναι πολύ σημαντικό για την προσέλκυση επενδύσεων τα έργα ανάπλασης να υλοποιούνται στους χρόνους που έχουν οριστεί». Ακολουθούν οι 12 περιοχές όπως αποτυπώνονται στην έρευνα.

 

ΟΙ 12ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ «ΚΡΥΒΟΥΝ» ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΩΤΑΤΗ

ΤΙΜΗ / ΤΜ ΣΕ €

2022

ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΩΤΑΤΗ

ΤΙΜΗ / ΤΜ ΣΕ €

2022

ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ 2.200 2.800
ΜΟΣΧΑΤΟ 2.600 3.200
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ 2.000 2.500
ΝΙΚΑΙΑ 1.750 2.470
ΖΩΓΡΑΦΟΥ 2.500 3.300
ΓΑΛΑΤΣΙ 2.300 3.000
ΚΥΨΕΛΗ 1.875 2.185
ΓΟΥΔΗ 2.700 3.300
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ 2.100 2.600
ΓΚΥΖΗ 2.300 2.700
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ 2.700 3.000
ΥΜΗΤΤΟΣ 2.800 3.200

 

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών/ Πανελλαδικό Δίκτυο E-RealEstates, Διαμερίσματα 70-110τμ , από 1ου ορόφου, έτος κατασκευής από το 2018, οι τιμές διαμορφώνονται βάση της διαθεσιμότητας.

Γκύζη και Αμπελόκηποι

Γκύζη και Αμπελόκηποι δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το νέο επίκεντρο της πόλης, ενώ στον Βοτανικό θα συντελεστεί ο πιο σημαντικός όγκος επενδύσεων από τη διπλή ανάπλαση στο κέντρο της Αθήνας. Η διπλή ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό αποτελεί αναμφίβολα τη δεύτερη μεγαλύτερη ευκαιρία για το εγχώριο realestate, μετά την επένδυση στο παραλιακό μέτωπο, τόσο για την Αττική, όσο και τη χώρα συνολικά. Το μεγαλόπνοο σχέδιο σε βάθος χρόνου θα αποτελέσει το «Μήλον της Έριδος» για τους επενδυτές, προσελκύοντας επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ οι οποίες θα αλλάξουν την εικόνα της πρωτεύουσας.

Γαλάτσι

Το Άλσος Βεΐκου αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για το Γαλάτσι. Πρόκειται για έναν από τους λίγους δημοτικούς, πράσινους, ανοιχτούς χώρους της Αθήνας που παραμένει καλοδιατηρημένος και έχει ναδώσει κάτι σε όλους: παιδικές χαρές για τους μικρούς επισκέπτες, χώρους άθλησης, καφέ, θερινό σινεμά και βόλτες στον λόφο της Φιλοθέης, στα Τουρκοβούνια, στα άτυπα σύνορα των δύο περιοχών. Παράλληλα, η άμεση εγγύτητα του Γαλατσίου με την Αττική οδό, την Λ. Κηφισίας καθώς και την Εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, αποτελούν θετικά χαρακτηριστικά για την περιοχή. Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι μέσω της περιφερειακής οδού του Γαλατσίου, σε σύντομο χρόνο βρίσκεσαι σχεδόν στο κέντρο της Αθήνας, στην Λ. Αλεξάνδρας. Το Γαλάτσι τα τελευταία χρόνια «γνωρίζει» έντονη ανοικοδόμηση με νέες οικοδομές, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που διαμερίσματα πωλούνται ακόμη και από τα σχέδια, ενώ η έλευση του μετρό με 2 σταθμούς θα συντελέσει καθοριστικά στην μετεξέλιξη του Δήμου. Ο Σταθμός Βεΐκου χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου. Ο Σταθμός Γαλάτσι χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

Ελικώνας – Άνω Κυψέλη

Η συνοικία της Άνω Κυψέλης που γειτνιάζει με το Δήμο Γαλατσίου και η έλευση του μετρό φέρεται να συντελεί καθοριστικά στα επενδυτικά βλέμματα. Τα λιγοστά προς πώληση αυτοτελή κτίρια που έχουν απομείνει στην περιοχή διατίθενται με στόχο την επένδυση στην υπεραξία της νέας στάσης του μετρό. Παράλληλα πλησίον της νέας στάσης του μετρό, έχουν αρχίσει να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες μετά την κατεδάφιση παλαιών μονοκατοικιών. Ο Σταθμός Ελικώνας χωροθετείται στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνα.

 Κυψέλη

Η αστική περιοχή κατά τις δεκαετίες 1920-1970 αποτελούσε, μαζί με το Κολωνάκι, τη Βικτώρια και την περιοχή Ανακτόρων, τον αστικό πυρήνα της Αθήνας. Από τη δεκαετία του 80.  Στην Κυψέλη τα τελευταία χρόνια από το 2015 άρχισε να καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από Έλληνες, όσο και από αλλοδαπούς επενδυτές που στόχευαν στην υπεραξία της επένδυσης τους σε συνάρτηση με την γενικότερη αύξηση των τιμών της κτηματαγοράς. Δεν είναι λίγες οι γειτονιές της Κυψέλης που ανοικοδομούνται τα τελευταία 2 χρόνια. Παράλληλα, η κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, οι προγραμματισμένες αναπλάσεις σε συνάρτηση με την έλευση του μετρό, θα δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην «αστική» περιοχή του παρελθόντος. Ο Σταθμός Κυψέλη χωροθετείται στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού. Ο Σταθμός Δικαστήρια χωροθετείται στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Το παράκτιο πάρκο τροφοδοτεί το Μοσχάτο, τη Καλλιθέα και το Παλαιό Φάληρο.

Η αξιοποίηση της έκτασης από το ΣΕΦ έως το δέλτα του Φαλήρου, προβλέπει τη δημιουργία μεγάλου πάρκου 220 στρεμμάτων με 3.500 δέντρα και τριών χώρων στάθμευσης που θα προσφέρουν πρόσβαση στους πολίτες στη Θάλασσα.  Το παράκτιο πάρκο πολλαπλών χρήσεων που θα αναπτυχθεί, θα ενοποιεί τους όμορους τέσσερις δήμους Πειραιά, Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου με το θαλάσσιο μέτωπο.  Τα νέα έργα υποδομής δημιουργούν τις υποδομές για την δημιουργία της Πειραϊκής Ριβιέρας, ενώ δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες στους όμορους δήμους.

Γουδί, Καισαριανή και Ζωγράφου

Ο χώρος που προορίζεται για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί αποτελεί μία δημόσια έκταση 965 στρεμμάτων, στα όρια των δήμων Αθηναίων, Ζωγράφου και Παπάγου. Το Πάρκο Γουδή είναι ένας «πνεύμονας» στο κέντρο της πόλης. Βρίσκεται αρκετά κοντά στο κέντρο της πόλης μεταξύ των λεωφόρων Μεσογείων, Κατεχάκη και Κηφισίας, ενώ ο Σταθμός Γουδή του μετρό χωροθετείται στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου. Ο στόχος για μια πιο πράσινη Αθήνα με ποιότητα ζωής σε συνάρτηση με την σύνδεση της περιοχής με την Λεωφόρο Μεσογείων, Κατεχάκη, Κηφισίας και τη νέα στάση του μετρό, θα αναβαθμίζουν συνολικά τόσο την περιοχή Γουδί όσο και τις όμορες περιοχές που γειτνιάζουν. Ζωγράφου και Καισαριανή μετά την έλευση του μετρό θα καταγράφουν αυξητικές τάσεις στην ζήτηση αγοράς και ενοικίασης κατοικιών. Γενικότερα, οι περιοχές που θα εξυπηρετούνται από τη νέα γραμμή 4 του μετρό, έχουν περιθώρια ανάπτυξης. Ο Σταθμός Καισαριανή χωροθετείται στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ. Ο Σταθμός Ζωγράφου χωροθετείται επί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

Υμηττός – Πυρκάλ

Η μετεγκατάσταση των εννέα υπουργείων μαζί με υπηρεσίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα που βρίσκονται διάσπαρτες στο κέντρο της Αθήνας στον Υμηττό, όσον αφορά την κτηματαγορά, προαναγγέλλει ουσιαστικά την αύξηση της ζήτησης στη περιοχή καθώς και στις όμορες περιοχές για οικιστικά ακίνητα τόσο προς μίσθωση, όσο και προς πώληση. Είναι λογικό μέρος των εργαζομένων να θελήσουν να μετακομίσουν στην ευρύτερη περιοχή με στόχο να βρίσκονται πλησίον της εργασίας τους. Παράλληλα, κατανοούμε όλοι μας ότι πολλές εταιρείες που «στρατηγικά» λόγω των εργασιών τους είχαν επιλέξει τα προηγούμενα χρόνια να είναι εγκατεστημένες πλησίον των αρμοδίων υπουργείων ή/και υπηρεσιών του δημοσίου που συναλλάσσονται καθημερινά, θα προβούν σταδιακά στην αναζήτηση κατάλληλων γραφειακών χώρων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού καθώς και στις αρχές της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και Λεωφόρου Ηλιουπόλεως. Παράλληλα, η μετατροπή του παλιού εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ σε πάρκο 80 στρεμμάτων, θα αποτελέσει «πνεύμονα» πρασίνου για τους δημότες και θα συντελέσει θετικά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, καθώς και στην αύξηση των αξιών στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα σηματοδοτεί και την ανάγκη δημιουργίας τόσο εμπορικών καταστημάτων, όσο και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα στοχεύσουν τόσο στην καθημερινή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων των άνωθεν υπουργείων και οργανισμών, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στον Κορυδαλλό 

Αν κάποιος γνωρίζει την ιστορία του άλσους Αιγάλεω που για εκατό περίπου χρόνια (από το 1874 έως και το 1965) βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις της Εταιρείας Ελληνικού Πυροδοτοποιείου  το οποίο ήταν στην εποχή της ακμής του μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της χώρας. Το Άλσος Αιγάλεω αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στη δυτική Αθήνα ενώ αποτελεί και την ακριβότερη περιοχή για αγορά ή ενοικίαση κατοικίας στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Προαστίων ειδικά αν το ακίνητο βρίσκεται περιμετρικά του άλσους . Τα πάρκα και το αστικό πράσινο γενικότερα μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση των κατοίκων της εκάστοτε περιοχής, ενώ τα οφέλη και οι λειτουργίες της βλάστησης μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.Παρόμοια εξέλιξη και λογικά με καλύτερες υποδομές λόγω της εμπειρίας πλέον της πολιτείας και των αρμόδιων φορέων, η οικιστική περιοχή περιμετρικά των φυλακών Κορυδαλλού θα αλλάξει εικόνα προσελκύοντας επενδυτικό ενδιαφέρον όταν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πρώτα έργα ανάπλασης , ενώ ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα θα καταγραφεί όταν τα έργα αρχίσουν να αποκτούν τη τελική τους μορφή.

Επενδυτικός μονόδρομος οι περιοχές του Πειραιά

Ο Πειραιάς , θα αποτελέσει ελκυστικό τουριστικό προορισμό βάση των νέων έργων ανάπλασης που υλοποιούνται. Η αρχή έχει γίνει με ένα νέο κτίριο στη περιοχή του Αγίου Διονυσίου στις πρώην εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ανάπλαση του Μικρολίμανου με δρόμους ήπιας κυκλοφορίας 3,5 μέτρων όπου απαγορεύεται η στάθμευση, αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων, ανακατασκευές των πεζοδρομίων και των πλακοστρώσεων, ασφαλτικά έργα, αναβάθμιση του αποχετευτικού στη συγκεκριμένη περιοχή, καθορισμός νέων χώρων στάθμευσης για δημότες και επισκέπτες και φυσικά νέα συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων. Και βεβαίως, η αναβάθμιση του Πύργου Πειραιά, με ύψους 84 μέτρω αποτελούμενος από 22 ορόφους. Τα οδικά έργα και οι επεκτάσεις σταθμών του μετρό και του τραμ θα ενισχύουν δυναμικά τη ζήτηση στις περιοχές που εξυπηρετούν .

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας