Δασικοί Χάρτες, αντιρρήσεις: δύο μέρες για πολίτες, σε δύο χρόνια τα δασαρχεία
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 13 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Πολίτες, μηχανικοί, δασολόγοι και νομικοί, υπό ασφυκτική πίεση «τρέχουν» και δεν προλαβαίνουν να υποβάλλουν αντιρρήσεις στους Δασικούς Χάρτες, το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν ανοίγει τα χαρτιά του στον καταιγισμό αιτημάτων για παράταση της οριζόντιας προθεσμίας που λήγει στις 15 Ιουλίου 2022 και από τις Δασικές Υπηρεσίες αναφέρεται ότι ανά περιοχή θα χρειαστούν πάνω από δύο χρόνια για την εξέταση των ενστάσεων.
Οι νεότερες πληροφορίες, στην τελική ευθεία της προθεσμίας, τι λένε από το ΥΠΕΝ για την παράταση Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress
Στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σχετικά με το αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες, το σκηνικό έχει αλλάξει από τις προηγούμενες φορές. Τηρείται επισήμως αλλά και ανεπισήμως αυτή τη φορά σιωπή. Σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους, όπως μας μεταφέρουν αξιόπιστες πηγές, οι αρμόδιοι αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, παραπέμποντας για οριστικές αποφάσεις από την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, που λήγει η σχετική προθεσμία ή και αργότερα και αφήνουν να εννοηθεί ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί με κεντρική κυβερνητική απόφαση.
«Κλειδί» η «εντολή άνωθεν»
Φαίνεται ότι στο ΥΠΕΝ «το πάθημα έγινε μάθημα» από τις προηγούμενες σχετικές εμπειρίες, που οι αρμόδιοι της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ δήλωναν δημοσίως και σε εκπροσώπους φορέων με τους οποίους συνομιλούσαν μέχρι και την τελευταία ώρα εκπνοής των προθεσμιών, ότι «δεν πρόκειται να δοθεί παράταση», αναπτύσσοντας μάλιστα και επιχειρήματα σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα, που θέτουν οι εποπτεύοντες θεσμοί για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και εν συνεχεία ανακοινώνονταν νέα παράταση με πολιτική εντολή άνωθεν.
Μετ΄εμποδίων οι ενστάσεις
Στο μεταξύ με προβλήματα λειτουργεί τις τελευταίες ημέρες η πλατφόρμα του Κτηματολογίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει έως και πλήρης αδυναμία υποβολής των ενστάσεωνΔείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress
Αναβρασμός στην Περιφέρεια
Δημοσιεύματα του Τύπου της Περιφέρειας καταγράφουν τον αγώνα, την αγωνία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες και επαγγελματίες σε όλη τη χώρα να υποβάλλουν αντιρρήσεις η ακόμη και απλή αίτηση πρόδηλου σφάλματος στους δασικούς χάρτες για να κατοχυρώσουν τις περιουσίες τους, που έχουν καταγραφεί ως δασικές από λάθη της διοίκησης.
Το υπουργείο ΠΕΝ και η κυβέρνηση δίνουν μέχρι τώρα το μήνυμα ότι τα λάθη στους δασικούς χάρτες θα διορθωθούν με ευθύνη της διοίκησης και ότι θα επιταχυνθεί η εξέταση των αντιρρήσεων, θέτοντας ως χρονοδιάγραμμα την αναμόρφωση και κύρωση των δασικών χαρτών εντός του 2022.
Δασάρχης Αχαΐας: σε δύο χρόνια οι ενστάσεις
Σε αυτές τις συνθήκες είναι εντυπωσιακή η δήλωση διευθυντή του δασαρχείου Αχαΐας Γιώργου Παναγιωτόπουλου, στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ο οποίος τόνισε πως «οι τέσσερις επιτροπές εμπειρογνωμόνων, εξετάζουν από τον περασμένο Νοέμβριο πάνω από 100 αντιρρήσεις τον μήνα. Συνολικά έχουν εκδώσει αποφάσεις για περίπου 1000 αντιρρήσεις, αλλά το έργο που καλούνται να υλοποιήσουν είναι πολύ μεγάλο και θα χρειαστούν ακόμα δύο χρόνια».
Όσον αφορά τις δυνατότητες που έχει ένας ιδιοκτήτης που θεωρεί ότι αδικείται και από την απόφαση της επιτροπής αντιρρήσεων, είναι περιορισμένες. «Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να κυρώσουν πρώτα τους δασικούς χάρτες με την δημοσίευσή τους σε ΦΕΚ, κάτι που αναμένεται να γίνει μετά την εξέταση όλων των ενστάσεων και στη συνέχεια οι θιγόμενοι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας επισημαίνει ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος».
Βροχή ενστάσεων στην Πελοπόννησο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος οι Διευθύνσεις Δασών, έως τον περασμένο Νοέμβριο είχαν κατατεθεί 162.000 αντιρρήσεις και 12.400 αιτήσεις για διόρθωση προδήλων (απλών) σφαλμάτων. Ο αριθμός των αντιρρήσεων συνδέεται ευθέως με το πόσο μεγάλοι είναι οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν. Η Αχαΐα με 11.986 αντιρρήσεις, είναι από τις περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται η Ηλεία με 7.557 αιτήσεις.
Στο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Σωτήρη Παπανδρέου στην «Πελοπόννησο» σημειώνεται ότι: «η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών έβγαλε στην επιφάνεια πολλές καταστάσεις που «κρύβονταν κάτω από το χαλί» επί δεκαετίες και πάνω από 12.000 ενστάσεις ιδιοκτητών καλλιεργήσιμων εκτάσεων και δομημένης γης, καλούνται να εξετάσουν οι τέσσερις επιτροπές της Διεύθυνσης Δασών Αχαΐας που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της ανάρτησης των δασικών χαρτών της περιοχής» Αναφέρεται επίσης ότι:
-«Όπως ήταν επόμενο, η σταδιακή ανάρτηση των δασικών χαρτών έβγαλε στην επιφάνεια πολλές καταστάσεις που «κρύβονταν κάτω από το χαλί» επί δεκαετίες. Από τη μια πλευρά τις καταπατήσεις ή/ και εκχερσώσεις προς καλλιέργεια ή οικοδόμηση, την αυθαίρετη δόμηση, την αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων για τη μετατροπή σε βοσκότοπους. Αλλά και την άγνοια των υπηρεσιών του δημοσίου για τις αλλαγές που έχουν στο παρελθόν συντελεστεί… από δημόσιες αρχές, όπως για παράδειγμα την ένταξη περιοχών στο σχέδιο πόλης».
Οδηγίες για διάσωση περιουσιών στην Κρήτη
Ενόψει της ολοκλήρωσης της προθεσμίας για τις αντιρρήσεις στον δασικό χάρτη, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή κάλεσε τους πολίτες να προχωρήσουν στις ενέργειες που απαιτούνται, ώστε στην πορεία να μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους όταν οι υποθέσεις εξεταστούν στις επιτροπές. Σύμφωνα με τον Τοπικό Τύπο, η κα Λιονή είπε πως είναι σημαντικό οι πολίτες να καταθέσουν αντίρρηση έστω και με τη μορφή του πρόδηλου σφάλματος σε πρώτη φάση (που δεν απαιτεί την πληρωμή παραβόλου) και στην πορεία οι επιτροπές θα κρίνουν πως θα λυθεί το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η κα Λιονή επανέλαβε τους προβληματισμούς, που έχουν προκύψει σχετικά με την στάση του Ελληνικού Δημοσίου, λέγοντας: «Το Δημόσιο θα πρέπει να συμπεριφερθεί με τον τρόπο που προβλέπει ο νόμος. Ότι δεν έχει τεκμήριο κυριότητας. Αν γίνει αυτό, πραγματικά θα υπάρχει μια ισότητα με τον πολίτη. Το Δημόσιο, όμως, συμπεριφέρεται όταν χαρακτηριστεί μία έκταση ως δασική ή δασωμένος αγρός, σαν να ήταν δική του. Ενώ δεν είναι. Το ομολογεί και το ίδιο ότι δεν έχει τεκμήριο κυριότητας, από τη μία και από την άλλη συμπεριφέρεται σα να είναι ιδιοκτήτης, μόνο με τον χαρακτηρισμό. Δεν είχε, όμως, ποτέ δημόσιες γαίες το ελληνικό δημόσιο στην Κρήτη ως νέα χώρα το νησί. Ας πούμε, στις απαλλοτριώσεις, που το βλέπουμε κι εμείς, όταν είναι χαρακτηρισμένο ένα τμήμα δασικό, στις αναγνωρίσεις δικαιούχων δεν αναγνωρίζει τον ιδιώτη, που δεν έχει κάνει αποχαρακτηρισμό; Γιατί; Θα μπορούσε να είναι ιδιωτικό δάσος. Από πού κι ως που είναι του δημοσίου και δεν αναγνωρίζει να πάει ο άνθρωπος να πάρει την αποζημίωσή του; Εκεί είναι όλη η ένσταση των ανθρώπων. Και ξέρετε, διαφορετικά τα λέει η πολιτική ηγεσία του κάθε υπουργείου – που εγώ πιστεύω ότι θέλουν να λύσουν το πρόβλημα – και διαφορετικά το βαθύ κράτος ερμηνεύει και δίνει κατευθυντήριες οδηγίες στις υπηρεσίες. Δηλαδή, είναι να τρελαίνεται κανείς. Λες και η εγκύκλιος καταργεί το νόμο, που δεν είναι έτσι, αλλά στην πράξη έτσι γίνεται και αυτό βλέπει ο κόσμος.
Εγώ θα έλεγα ως τις 15 του μήνα, οι πολίτες να ασκήσουν αντιρρήσεις έστω με τη μορφή του πρόδηλου σφάλματος, που δεν θα πληρώσουν τίποτα και αργότερα, αν χρειαστεί, θα τα πληρώσουν, αν αντί για πρόδηλο σφάλμα είναι αντίρρηση αυτό που προβάλλει ο ιδιώτης. Πάντως, θα πρέπει να υπάρχει μία «διαμαρτυρία» γραπτή του κάθε πολίτη για το ακίνητο του κι ας μην πληρώσει έστω το παράβολο, για να υπάρχει κάτι και να δούμε τι θα γίνει αργότερα στις επιτροπές». Και κατέληξε: «Κτηματολόγιο και δασολόγιο πρέπει να υπάρχει, αλλά με όρους ισότητας».
Συναγερμός στις Κυκλάδες
Επαγγελματίες από την περιοχή των Κυκλάδων σημειώνουν στον τοπικό Τύπο των Κυκλάδων ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγαλύτερο πρόβλημα στα νησιά των Κυκλάδων αλλά και σε ολόκληρη την επικράτεια, από την κύρωση του περιεχομένου των, αναρτημένων ανά περιοχή, Δασικών Χαρτών. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων και διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων εκπνέει λίγες ημέρες και η κοινή διαπίστωση όλων, όσων ασχολούνται με το θέμα αυτό, είναι ότι οι πολίτες-ιδιοκτήτες δεν έχουν καταλάβει καν, την σοβαρότητα του θέματος».
Οι ίδιοι κάνουν έκκληση στις τοπικές αρχές σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε. και τους Βουλευτές του νομού, να ζητήσουν, με απόφαση τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας, παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων και διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων, τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2022. Παράλληλα προτείνουν, να ξεκινήσει μια ενημέρωση, ανά Τοπική-Δημοτική Κοινότητα, των πολιτών πάνω στο θέμα αυτό.
Αναγκαία η τρίμηνη παράταση
Την τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ζητά με επιστολή του προς τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Γιώργο Αμυρά αντίστοιχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.
Στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει συγκριμένα τα παρακάτω: «Με το άρθρο 147 του ν. 4938/2022 δόθηκε παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών μέχρι 15/07/2022 και σας ευχαριστούμε για αυτό. Η παράταση αυτή φαίνεται πόσο αποτελεσματική ήταν για την Π.Ε. Χανίων από τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: η πρώτη παράταση που δόθηκε ήταν αποτελεσματική καθώς μέχρι 11/7/2022 είχαν υποβληθεί στον νομό 11.685 αντιρρήσεις ενώ μέχρι τις 22/5 είχαν κατατεθεί μόλις 3.500.
Πλην όμως στην Π.Ε. Χανίων, οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες στους οποίους στρέφονται οι πολίτες για την υποβολή αντιρρήσεων δεν είναι δυνατό να ανταπεξέλθουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 15ης.07.2022, λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας που έχουν. Και αυτό γιατί στην Π.Ε. Χανίων (όπως επίσης και στην Π.Ε. Ρεθύμνου και στο το βόρειο τμήμα της Π.Ε. Ηρακλείου) η διαδικασία των αναρτήσεων του δασικού χάρτη γίνεται παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο.
Σας δηλώνουμε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για υποβολή αντιρρήσεων και ότι οι πολίτες διαμαρτύρονται ότι δεν θα προλάβουν λόγω ακριβώς της αδυναμίας των επαγγελματιών στους οποίους στρέφονται για παροχή υπηρεσιών, να ανταποκριθούν εγκαίρως.
Επιπλέον το Σαββατοκύριακο 9 & 10.07.2022, πέντε (5) ημέρες πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, η σχετική ηλεκτρονική υπηρεσία της Ελληνικό Κτηματολόγιο δεν λειτουργούσε καθόλου, ενώ και η αντίστοιχη πλατφόρμα θέασης του αναρτημένου δασικού χάρτη παρουσίαζε προβλήματα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να δοθεί τουλάχιστον τρίμηνη παράταση στην προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη της Π.Ε. Χανίων.»
Σχετικά Άρθρα
- Δασικοί χάρτες: ανακοινώθηκε μικρή παράταση για τις αντιρρήσεις
- ΥΠΕΝ: επίσημη ανακοίνωση παράτασης αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες
- Δασικοί χάρτες: «για πέντε λόγους θα ξαναδοθεί παράταση στις αντιρρήσεις»
- Δασικοί Χάρτες: τι λένε από το ΥΠΕΝ για την παράταση αντιρρήσεων
- Δασικοί χάρτες: η πλατφόρμα δίνει μικρή παράταση στις αντιρρήσεις
- Σίριαλ παρατάσεων: από τους δασικούς χάρτες στην ταυτότητα κτιρίου